ΚΑΣΤΟΡΙΑ – Ψυχοπαιδαγωγικό Κέντρο “Παιδί και Οικογένεια”: Δείτε τα προγράμματα για το νέο εκπαιδευτικό έτος

10615399_1550942285192592_8329183140606505644_n

Εκτός από τις υπηρεσίες Συμβουλευτικής Παιδιών, Εφήβων,Γονέων και Εκπαιδευτικών καθώς και τα Προγράμματα αντιμετώπισης Μαθησιακών Δυσκολιών το Ψυχοπαιδαγωγικό Κέντρο “Παιδί και Οικογένεια” παρέχει για το εκπαιδευτικό έτος 2015-2016 τα παρακάτω προγράμματα:

1) Ομάδες Ψυχοκινητικής ανάπτυξης και Ψυχοκινητικού Παιχνιδιού για παιδιά από 3 -12 ετών: Ο όρος «ψυχοκινητική» εκφράζει την αλληλεπίδραση μεταξύ των σκέψεων-συναισθημάτων (εσωτερικές καταστάσεις που δεν φαίνονται) και των σωματικών-κινητικών διεργασιών (καταστάσεις που μπορούν να παρατηρηθούν).
Ο Στόχος της Ψυχοκινητικής Αγωγής είναι μέσω κινητικών ερεθισμάτων να συμβάλει:

1ο. στην αρμονική εξέλιξη της προσωπικότητας των μαθητών (π.χ. αυτοπεποίθηση, ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων) και

2ο. στην ανάπτυξη των κινητικών ικανοτήτων-δεξιοτήτων των μαθητών .Για την επίτευξη των στόχων,η Ψυχοκινητική Αγωγή δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο να αποκτήσει ο μαθητής εμπειρίες σε σχέση:

(α) Με το σώμα του. Να γνωρίσει το σώμα του, το χώρο που καταλαμβάνει, διάφορες δυνατότητες κινητικής έκφρασης, αλλαγές που συμβαίνουν κατά την κίνηση κτλ.
(β) Με τα υλικά. Να γνωρίσει τις ιδιότητες των παιχνιδιών, όπως μπάλες, στεφάνια, τρόπους χειρισμού τους κτλ.
(γ) Με τον κοινωνικό περίγυρό του. Να μάθει να παίζει με άλλους, να υποχωρεί στις επιθυμίες του και να συμβιβάζεται, να υποστηρίζει τα θέλω του κτλ.

Για να αποκτήσει ο μαθητής αυτές τις εμπειρίες, προσφέρονται κινητικά ερεθίσματα (συνήθως ως παιχνίδια), τα οποία απαιτούν από τους συμμετέχοντες:

Αδρές κινήσεις
Λεπτές κινήσεις
Ισορροπία
Αυτοσυγκέντρωση
Χαλάρωση
Αντίληψη
Αντίδραση
Σκέψη για την επίλυση κινητικών προ-
βλημάτων
Συνεργασία με την ομάδα

2) Ομάδες Κοινωνικοποίησης και Συναισθηματικής Έκφρασης:

Οι ομαδικές δραστηριότητες βοηθούν ιδιαίτερα τα παιδιά να βιώσουν, να εξωτερικεύσουν και να εξετάσουν τις μεταξύ τους σχέσεις. Μέσα στις ομάδες τα παιδιά επικοινωνούν μεταξύ τους λεκτικά ή μέσω αντικειμένων όπως ο πηλός, τα ζώα, η ζωγραφική, οι κούκλες, τα παιχνίδια, η μουσική, το θέατρο, μέσω παιχνιδιών ρόλων, συνεργατικής συνέντευξης, μέσα από τη δημιουργική έκφραση, τη χορό-κίνηση, τα εικαστικά υλικά.

Μέσα στις ομάδες τα παιδιά αποκτούν ενδιαφέροντα, βρίσκουν ιδέες, αποκτούν θάρρος, συνεργάζονται και διερευνούν τις σχέσεις τους με τα άλλα μέλη της ομάδας όπως επίσης μαθαίνουν τρόπους να επιλύουν τις συγκρούσεις τους.

Οι ομάδες αυτές επίσης εξασφαλίζουν συντρόφους για παιχνίδι. Το παιδί αναπτύσσει τις δεξιότητες του, όπως επίσης μαθαίνει να υιοθετεί θετικές κοινωνικές δεξιότητες. Η ομάδα ενθαρρύνει την γνωστική, συναισθηματική και ψυχοκινητική δράση του παιδιού αναδεικνύοντας ιδιαίτερα τα συναισθήματα. Προάγει την αυτογνωσία, την αίσθηση της αλληλεξάρτησης, της συνεργασίας και της συλλογικότητας.

Μέσα στην ομάδα το παιδί μπορεί να εκφράσει την χαρά του,τον θυμό του, την λύπη και τους φόβους του χωρίς καμία ανασφάλεια ή ανησυχία.

3) Σχολές Γονέων:

Οι ομάδες Συμβουλευτικής- Εκπαίδευσης Γονέων (Σχολές Γονέων) απευθύνονται σε όλους του γονείς του γενικού πληθυσμού που έχουν παιδιά νηπιακής και παιδικής ηλικίας (2-12) ετών.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα στοχεύει στην επιμόρφωση των Γονέων όσο αναφορά κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά στη σχέση και στην ανατροφή των παιδιών τους. Πιο συγκεκριμένα τα θέματα που εξετάζονται και στα οποία εκπαιδεύονται είναι:

1) Εκπαίδευση σχετικά με τα χαρακτηριστικά της ανάπτυξης
2) Αντιμετώπιση δυσκολιών στη σχέση γονέα – παιδιών
3)Αντιμετώπιση της αρνητικής συμπεριφοράς του παιδιού
4)Αντιμετώπιση του καθημερινού άγχους, της στενοχώριας και του θυμού του γονέα και του παιδιού
5) Ενδυνάμωση των λειτουργικών τρόπων επικοινωνίας και η διαχείριση των συγκρούσεων

4) Προετοιμασία παιδιών με ειδικές ανάγκες σε οποιοδήποτε άθλημα επιλέξουν(στίβο,ποδόσφαιρο,μπάσκετ κτλ) απο έμπειρη επιστήμονα φυσικής αγωγής με απώτερο σκοπό την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και της κινητικής δραστηριότητας των παιδιών ώστε να μπορούν να ενταχθούν σε μια ομάδα τυπικών συνομηλίκων.

Η προετοιμασια για τα αθλήματα περιλαμβάνει και παράλληλη στήριξη του παιδιού στις αθλητικες δραστηριότητες στις οποίες προετοιμάστηκε.

5) Καθημερινό 2ΩΡΟ πρωινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα Junior 2-4,5 το οποίο θα περιλαμβάνει ψυχοκινητικά παιχνίδια,καλλιτεχνικές δραστηριότητες,μουσικοκινητικές ασκήσεις και πολλές άλλες δραστηριότητες!

Με άξονα τα στάδια ανάπτυξης της κάθε ηλικίας και καθοδηγούμενοι από τις πραγματικές ανάγκες των παιδιών, οι έμπειροι παιδαγωγοί μας αγκαλιάζουν τα παιδιά, τα ακούνε και τα κινητοποιούν ώστε να προσεγγίσουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους.

Τα προγράμματα θα ξεκινήσουν 21 Σεπτεμβρίου εκτός από τις Σχολές Γονέων που θα ξεκινήσει αρχές Οκτωβρίου.
Πληροφορίες-εγγραφές καθημερινά 12:00-21:00 στα τηλ του Κέντρου: 2467 301056 – 6945 190 813

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *