Καστοριά: «Όνειρο» οι 1.200.000 Ρώσοι επισκέπτες που αναμένονταν στη χώρα μας φέτος το καλοκαίρι (ρεπορτάζ)

Τεράστιες οι επιπτώσεις στον κλάδο της γουνοποιίας, με τους φορείς της γούνας να αποστέλλουν διαβήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διαμαρτυρόμενοι για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην έκδοση βίζας στην ανατολική χώρα

«Όνειρο», όπως όλα δείχνουν, θα παραμείνει ο αριθμός των 1.200.000 Ρώσων τουριστών που αναμενόταν να καταφθάσουν στη χώρα μας φέτος το καλοκαίρι, αφού λόγω των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχει δυσκολέψει την έκδοση βίζας στην ανατολική χώρα, η μείωση της επισκεψιμότητας, μετά και από την ακύρωση μεγάλων πακέτων που θα κατευθύνονταν σε Βόρεια Ελλάδα, Κρήτη και Επτάνησα, έχει φτάσει στο 40%.

Πλέον, οι προβλέψεις αναφέρουν ότι θα είναι ευχής έργο να φτάσουν τους 800.000 οι Ρώσοι τουρίστες εφέτος, αλλά εκφράζεται ανησυχία ότι θα είναι ακόμα ολιγότεροι, με τις απώλειες σε οικονομικό επίπεδο να υπολογίζονται σε 400-500 εκατ. ευρώ το ολιγότερο!!! Τα πράγματα, μάλιστα, γίνονται ακόμα χειρότερα με την δραματική μείωση του τουριστικού ρεύματος από την Ουκρανία, που πέρσι είχε «δώσει» 150.000 τουρίστες στην χώρα μας, με μέσο όρο δαπάνης τα 650 ευρώ, κατά κεφαλή.

Οι μαζικές ακυρώσεις των Ρώσων, ωστόσο, εκτός από τον τουρισμό αναμένεται να έχουν τεράστιες επιπτώσεις και στον κλάδο της γούνας, ο οποίος, ειδικά φέτος και εν μέσω αρνητικών συγκυριών με μεγάλη πτώση στις πωλήσεις τόσο περυσινή σεζόν, ευελπιστούσε να έχει σημαντικά οφέλη από την επισκεψιμότητα των νησιών, όπου υπάρχουν αρκετές βιτρίνες γουναρικών.

Για τους λόγους αυτούς, προβλέποντας τις δυσμενείς εξελίξεις, από τις αρχές Απριλίου ο ΣΕΓ απέστειλε διάβημα προς την κυβέρνηση, τον πρωθυπουργό και τα συναρμόδια υπουργεία, αλλά και προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας να μην δημιουργηθούν προβλήματα στην έλευση της επισκεψιμότητας των Ρώσων επισκεπτών, οι οποίες θα έχουν τεράστιες επιπτώσεις στον τουρισμό, καθώς και στην ελληνική γουνοποιία, ενώ, από την πλευρά του, ο Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς ζήτησε συνάντηση όλων των φορέων της γούνας, η οποία προγραμματίστηκε τελικά για χθες Τρίτη στις 10 το πρωί.

«Αμέσως επικοινώνησα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας προκειμένου να ετοιμαστεί ένα διάβημα, που θα αποσταλεί προς τις Βρυξέλλες, και το οποίο θα μας το παρουσιάσουν οι τεχνοκράτες της Ομοσπονδίας την Τρίτη. Η δεύτερη πρότασή μου, είναι όλοι μαζί να κατέβουμε άμεσα στην Αθήνα και να επισκεφθούμε τα υπουργεία Εξωτερικών και Τουρισμού, για να δούμε πως μπορούμε να ανατρέψουμε την απόφαση της Ευρώπης να μην εκδίδει βίζες στους Ρώσους», εξήγησε ο πρόεδρος του Σ.Γ.Κ., Ηρακλής Καλλισθένης.

Οι πιθανότητες, βέβαια, για την ανατροπή αυτής της κατάστασης είναι ελάχιστες, με την ελληνική κυβέρνηση να είναι μάλλον αδύναμη στη διεκδίκησή της. «Πρέπει η κυβέρνηση να πείσει ότι η Ελλάδα δεν αντέχει αυτή την καταστροφή. Η χώρα μας βασίζεται στον τουρισμό και οι ελπίδες που είχε φέτος για έλευση μεγάλου αριθμού Ρώσων επισκεπτών, εξανεμίζονται», τόνισε ο κ. Καλλισθένης.

sentra.com.gr

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...