Καστοριά: Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι ελληνοποιήσεις
Δύσκολη αναμένεται και η φετινή εμπορική χρονιά για τους φασολοπαραγωγούς (ξερό φασόλι) αφού όπως μας αναφέρουν εκπρόσωποι συνεταιρισμών από την Καβάλα και την Καστοριά οι εκτεταμένες ελληνοποιήσεις δεν αφήνουν περιθώριο αισιοδοξίας ούτε για τις φετινές τιμές. Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα τονίζει στον ΑγροΤύπο, ο κ. Κλέαρχος Σαραντίδης διευθυντής της ΕΑΣ Καβάλας αν και η παραγωγή φασολιών στη χώρα μας είναι ελλειμματική, υπάρχουν αποθέματα από πέρσι αφού δεν υπήρξε ζήτηση του προϊόντος το 2014. Από την πλευρά του ο κ.Δημήτρης Λαζαρίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πενταβρύσου Καστοριάς προσθέτει ότι οι παραγωγοί μπορεί να πούλησαν το σύνολο της παραγωγής τους αλλά οι τιμές που αγόρασαν οι έμποροι δεν ξεπερνούσαν τα 2,20 ευρώ το κιλό (τιμή κόστους). Η μόνη περιοχή που οι παραγωγοί καρπώνονται την υπεραξία του προϊόντος τους είναι η Φλώρινα αφού ο Συνεταιρισμός «Πελεκάνος» εφαρμόζει συμβολαιακή γεωργία.
Αυτή την εποχή στις κύριες φασολοπαραγωγικές περιοχές της χώρας έχει ολοκληρωθεί η σπορά. Η συγκομιδή ξεκινάει πρώτα στην Καβάλα (τέλη Ιουλίου) ενώ σε Καστοριά και Φλώρινα από τέλη Αυγούστου και μετά (μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου).
Καβάλα
Για τα προβλήματα των παραγωγών της Καβάλας μίλησε στον ΑγροΤύπο, ο κ. Κλέαρχος Σαραντίδης, διευθυντής της ΕΑΣ τονίζοντας: «για τα φασόλια φέτος είναι μια χρονιά με αποθέματα παρότι η παραγωγή μας δεν είναι μεγάλη. Αυτό συμβαίνει διότι έγιναν μεγάλες εισαγωγές (και ελληνοποιήσεις) φθηνών φασολιών από Κιργιζία, από Τουρκία και άλλες χώρες. Αυτό το διάστημα έχει ολοκληρωθεί η σπορά. Τα στρέμματα που καλλιεργήθηκαν είναι λιγότερα διότι το 2014 ήταν μια άσχημη χρονιά δεδομένου ότι τα ελληνικά φασόλια δεν είχαν ζήτηση για το λόγο που προανέφερα».
Και προσθέτει: «Συνήθως καλλιεργούμε περίπου 3.000 – 4.000 στρέμματα αλλά φέτος καλλιεργήθηκαν περίπου τα μισά. Επίσης και φέτος εφόσον συνεχιστεί η ίδια κατάσταση με εισαγωγές φθηνών φασολιών θα έχουμε και πάλι πρόβλημα. Η συγκομιδή στην περιοχή μας ξεκινάει τον Ιούλιο».
Καστοριά
Για τα προβλήματα της καλλιέργειας που έχουν να κάνουν με τις ελληνοποιήσεις μίλησε στον ΑγροΤύπο και ο κ. Δημήτρης Λαζαρίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πενταβρύσου Καστοριάς. Σύμφωνα με όσα μας αναφέρει: «η σπορά για τα φασόλια γίγαντες, ελέφαντες και πλακέ ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο. Πέρσι η χρονιά πήγε καλά ποιοτικά αλλά και όσον αφορά την παραγωγή μας. Το πρόβλημα ήταν στην αγορά. Οι φασολοπαραγωγοί της Καστοριάς πούλησαν πολύ χαμηλά σε τιμές κόστους (2,20 ευρώ το κιλό) αφού υπάρχει μεγάλο θέμα με τις ελληνοποιήσεις. Είναι γνωστό ότι γενικά στα όσπρια είμαστε ελλειμματικοί και εισάγουμε μεγάλο ποσοστό που απαιτείται για την ελληνική κατανάλωση. Το πρόβλημά μας όμως δεν είναι οι εισαγωγές αλλά οι ελληνοποιήσεις που γίνονται».
Σε ερώτησή μας σχετικά με το πώς μπορεί να σταματήσει αυτή η κατάσταση ο κ. Λαζαρίδης μας αναφέρει: Πρέπει να γίνουν δύο πράγματα. Το πρώτο έχει να κάνει με την σωστή αυτοοργάνωση των αγροτών και το δεύτερο με τους ελέγχους από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Η συγκομιδή μας ξεκινάει τον Αύγουστο με το πλακέ και τον Σεπτέμβριο ξεκινάμε τις υπόλοιπες ποικιλίες.
Φλώρινα
Τέλος ο κ. Νίκος Στεργίου, Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισµού Πρεσπών «Πελεκάνος» μας εξηγεί πως στην Φλώρινα έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί στις άλλες περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με τον ίδιο η οργάνωση των παραγωγών υπό την σκέπη του Συνεταιρισμού και η εφαρμογή συμβολαιακής γεωργίας αποτελεί την λύση. «Πέρσι πήγαμε καλά και στην εκκαθάριση προβλέπουμε ότι θα καταγραφεί μια από τις καλύτερες χρονιές μας. Αυτό που πρέπει να καταλάβουν οι παραγωγοί είναι ότι όταν υπάρχουν μεμονωμένοι αγρότες δεν μπορούν να έχουν διαπραγματευτική ικανότητα απέναντι στους εμπόρους. Εμείς σαν συνεταιρισμός έχουμε συμβόλαια και κρατούμε ένα υψηλό επίπεδο στις τιμές (3 ευρώ το κιλό). Επιπλέον πιστοποιούμε τα φασόλια μας κάτι που δεν γίνεται στην υπόλοιπη Ελλάδα. Όσον αφορά την καλλιέργεια δεν κάνουμε κάτι διαφορετικό σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Αυτό που μας διαφοροποιεί είναι η οργάνωση και το γεγονός ότι έχουμε καταφέρει να μειώσουμε το κόστος παραγωγής με μαζικές αγορές στα εφόδια. Η συγκομιδή μας ξεκινάει τον Σεπτέμβριο και τα στρέμματα που καλλιεργήθηκαν είναι ίδια με το 2014 (10.000 στρέμματα)».
totheshelf
Μπορείτε να κατεβάσετε εντελώς δωρεάν την εφαρμογή στο iPhone/iPad αλλά και το κινητό σας ή την ταμπλέτα σας με λογισμικό android και να καταχωρήσετε προϊόντα (μεταξύ αυτών και φασόλια) που θέλετε να πουλήσετε ή να αγοράσετε. Στις καταχωρήσεις σας μπορείτε να αλλάζετε τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από το κινητό σας, για παράδειγμα αν η ποσότητα ή η τιμή του προϊόντος σας μειώθηκε μπορείτε άμεσα να τροποποιήσετε την καταχώρησή σας. Εφόσον καταχωρήσετε τα προϊόντα σας στο Totheshelf, οι χρήστες της εφαρμογής μπορούν πλέον να επικοινωνήσουν μαζί σας ώστε να προχωρήσετε σε συναλλαγή. Κατά τον ίδιο τρόπο μπορείτε και εσείς να αναζητήσετε πιθανούς αγοραστές ή πωλητές – για να επικοινωνήσετε μαζί τους, αρκεί μία μηνιαία συνδρομή στο Totheshelf με 0,89 ευρώ!
Για να κατεβάσετε την εφαρμογή totheshelf, κάντε κλικ στο www.totheshelf.com και σκανάρετε το qrcode ή κάντε αναζήτηση στο App Store ή το Google play με τη λέξη agrotypos.
- Χρήστος Διαμαντόπουλος