Καστοριά: Στο επίκεντρο και πάλι τα δημόσια κτίρια (ρεπορτάζ)

aggelisanestis58Σήμερα στο νομό Καστοριάς ενοικιάζονται πολλά ιδιόκτητα ακίνητα από τους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.  Ενδεικτικά αναφέρονται διάφορες τέτοιες υπηρεσίες όπως  ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας, η Δ.Ο.Υ. Καστοριάς η Ελληνική Αστυνομία, 

η Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Καστοριάς, η Υπηρεσία Εντελλομένων Εξόδων Καστοριάς, ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ – ΥΠΑΔ), ΚΕΔΔΥ,  ΕΟΠΠΥΥ, Κτηματική Υπηρεσία, , ΤΕΒΕ κ.α.) είναι μερικές από τις υπηρεσίες που στεγάζονται σε ιδιόκτητα κτίρια.

Δαπανώνται   ποσά ενοικίων, την ώρα που η πόλη μας διαθέτει αναξιοποίητα δημόσια κτίρια, που θα μπορούσαν να στεγάσουν υπηρεσίες με μηδέν κόστος και χωρίς να επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό και κατ’ επέκταση τους φορολογούμενους Έλληνες πολίτες. Άκρως ενδιαφέροντα πάντως εμφανίζονται τα στοιχεία για τις δημόσιες δαπάνες νοικιασμένων κτιρίων  και πολλών περιοχών της χώρας μας.

Από την άλλη τα ελεύθερα δημόσια κτήρια του νομού, βρίσκονται σήμερα στη συντριπτική τους πλειοψηφία σε μη εκμεταλλεύσιμη κατάσταση και θα χρειαζόταν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, χρόνο και δημόσιους διαγωνισμούς – αν θέλουμε να μην εξυπηρετηθούν πάλι τα γνωστά κυκλώματα – για την ανακαίνιση τους, πράγμα αδύνατον σήμερα, λόγω έλλειψης διαθέσιμων πόρων.

Έτσι από τη μία, προσπαθεί το κράτος να εξοικονομήσει τα χρήματα που δαπανά κάθε μήνα και από την άλλη καλείται το ίδιο το κράτος άμεσα να προπληρώσει όλα αυτά τα χρήματα που απαιτούνται για τη διαμόρφωση των νέων χώρων που δυνητικά θα στεγάσουν τις όποιες υπηρεσίες.

 

Κάποιοι προσπαθούν να εμπλέξουν  το δήμο Καστοριάς σε  περιπέτειες 

Για το συγκεκριμένο θέμα  και ειδικά  για την  μεταστέγαση της Α’θμιας και Β’θμιας υπηρεσίας Καστοριάς αναφέρθηκε για δεύτερη φορά μετά από πιέσεις δημοσιογράφων ο δήμαρχος Καστοριάς  κ. Ανέστης Αγγελής. Ο ίδιος υποστήριξε  ότι το επίμαχο αυτό θέμα θα συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο. Στην τοποθέτηση του  τόνισε ότι  θα σταθεί αλληλέγγυος στην Αντιπεριφέρεια Καστοριάς αλλά και σε κάθε άλλο δημόσιο φορέα στο θέμα αυτό, μόνο όμως στην περίπτωση που πρώτα καταγγελθεί η μισθωτήρια σύμβαση με τους ιδιοκτήτες, καθώς αφενός δείχνει την πρόθεση αλληλεγγύης που απαιτούν οι καιροί σήμερα και αφετέρου απαλλάσσει το Δήμο από νομικές περιπέτειες, που προσπαθούν κάποιοι να τον εμπλέξουν.

«Ο δήμος είναι ξεκάθαρος, ήδη έχει σταλεί προς τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου συγκεκριμένη θέση για  την καταγραφή όλων των ακινήτων που υπάρχουν. Μάλιστα προς την κατεύθυνση αυτή υπάρχει και ερέθισμα να καταγραφούν όλα τα ακίνητα με το δεδομένο ότι υπάρχει ενδιαφέρον και από τους συλλόγους και από τις κοινωφελείς  υπηρεσίες. Ο Δήμος  Καστοριάς θα πρέπει να ανταποκριθεί σε διάφορες υπηρεσίες οι οποίες έχουν δημόσιο χαρακτήρα» , δήλωσε  ο δήμαρχος Καστοριάς  για να καταλήξει  στέλνοντας και ένα μήνυμα με  πολλούς αποδέκτες ότι ο ίδιος δεν θα επιτρέψει σε καμία περίπτωση κανέναν να παραπληροφορεί αλλά, όπως είπε, σε  οποιοδήποτε θέμα  θα ακολουθηθούν οι  διαδικασίες που πρέπει .«Σε αυτή τη κατεύθυνση είμαι αυστηρός. δηλαδή όταν υπάρχουν συμβάσεις πρέπει να λύνονται και να παραχωρούν τον χώρο» τόνισε χαρακτηριστικά.

Πάντως σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες της ΝΕΑΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ η ενοικίαση των χώρων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς  πραγματοποιήθηκε το 2009, μετά από δύο άγονους διαγωνισμούς δημοπρασίας, που κανείς ιδιώτης δεν ενδιαφέρθηκε να πάρει μέρος, γιατί από τη μία οι όροι της διακήρυξης ως προς τη μορφή που έπρεπε να έχουν οι υπό παράδοση χώροι, απαιτούσε υψηλότατη χρηματική επένδυση από την πλευρά του ιδιοκτήτη και από την άλλη δεν υπήρχαν διαθέσιμοι χώροι τόσο πολλών τετραγωνικών που απαιτούσαν οι ανάγκες στέγασης του ανθρώπινου δυναμικού των υπηρεσιών αυτών και των αρχείων τους. Κατατέθηκαν εν τέλει τρεις προσφορές και επελέγη η καταλληλότερη και οικονομικά πιο συμφέρουσα για το δημόσιο.  Έκτοτε ακολούθησαν δύο φορές μειώσεις στο μηνιαίο μίσθωμα.

Πάντως το μισθωτήριο συμβόλαιο είναι μια πράξη ισχυρή, νομικά κατοχυρωμένη, με συγκεκριμένους όρους, περιορισμούς, διάρκεια, νομικές ρήτρες και αντισυμβαλλόμενα μέρη, που σε τίποτα από αυτά δεν εμπλέκεται ο Δήμος Καστοριάς.

 

Δώρα Κωτσοπούλου

Εφημερίδα ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *