Καστοριά: Σε ανάκαμψη του κλάδου της γουνοποιίας το 2017 προσβλέπουν οι γουνοποιοί

864

Σε επάνοδο του κλάδου της γουνοποιίας σε ανοδική πορεία προσβλέπουν για το 2017 οι Έλληνες γουνοποιοί, προκειμένου να ανακάμψουν από την “τρικυμία” της τελευταίας δύσκολης διετίας, στη διάρκεια της οποίας χάθηκαν περίπου 320 εκατ. δολ. σε επίπεδο άμεσων και έμμεσων εξαγωγών, συνεπεία της αρνητικής διεθνούς συγκυρίας και ιδίως της πτώσης του ρουβλιού στη Ρωσία (βασική αγορά για την ελληνική γούνα).

Τα παραπάνω επισήμανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Γουνοποιών “Ο Προφήτης Ηλίας”, Ιωάννης Κορεντσίδης, με την ευκαιρία της υπογραφής μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του φορέα και της ΔΕΘ – Ηelexpo AE, στην Καστοριά.

“Έχουμε δύο χρόνια που βιώσαμε μια ισχυρή κρίση, οφειλόμενη σε εξωτερικούς παράγοντες, στη διάρκεια της οποίας η πτώση εξαγωγών άγγιξε το 80% και τις δύο χρονιές, κάτι που έγινε ιδιαίτερα αισθητό στα παραθαλάσσια εμπορικά καταστήματα εντός της χώρας. Στη διετία αυτή χάσαμε περίπου 200 εκατ. δολάρια από τις άμεσες εξαγωγές και άλλα 120 εκατ. από τις έμμεσες (σ.σ. τις αγορές που κάνουν οι ξένοι πελάτες από τα καταστήματα εντός Ελλάδας).

Κι αυτό γιατί τα τελευταία 15-20 χρόνια ο κλάδος εξαρτιόταν σχεδόν αποκλειστικά από την αγορά της Ρωσίας. Πλέον, η κατάσταση σταθεροποιείται και σε ό,τι αφορά τις τιμές των πρώτων υλών και οι επιχειρήσεις “αρπάζουν” λίγο προς το καλό. Ελπίζουμε ότι το 2017 θα είναι καλύτερο”, σημείωσε ο κ.Κορεντσίδης.

Το 60% των γουνοποιητικών επιχειρήσεων είναι ανενεργές
Σήμερα στα μητρώα του βιοτεχνικού επιμελητηρίου Καστοριάς είναι εγεγραμμένες περίπου 1250 γουνοποιητικές επιχειρήσεις, αλλά εξ αυτών μόλις 500 εκτιμάται ότι παραμένουν ενεργές. Οι υπόλοιπες είτε αδυνατούν να κλείσουν τα βιβλία τους, παρότι βρίσκονται σε αδράνεια, είτε τηρούν στάση αναμονής μέχρις ότου οι καταστάσεις – πχ, σε επίπεδο τιμών πρώτων υλών – γίνουν πιο ευνοϊκές για την επανεργοποίησή τους.
Έκλεισαν 40 φάρμες από πέρυσι
Στο μεταξύ, η κρίση στον κλάδο έχει επηρεάσει και τις φάρμες εκτροφής γουνοφόρων ζώων, που τα τελευταία χρόνια δημιουργήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Καστοριάς και του Βοϊου, με στόχο την άντληση εσόδων και από αυτό το κομμάτι της παραγωγής. “Μέχρι πέρυσι υπήρχαν περίπου 120 φάρμες, ενώ σήμερα εξακολουθούν να λειτουργούν 80”, διευκρίνισε ο κ. Κορεντσίδης.

Στις φάρμες έχουν επενδυθεί τα τελευταία χρόνια πολλά εκατομμύρια ευρώ, όπως και στη δημιουργία μεγάλων βιοτεχνικών χώρων, που συνδυάζουν το παραγωγικό κομμάτι με τη δημιουργία εκθέσεων για τους πελάτες λιανικής. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι η Καστοριά μαζί με την ευρύτερη περιοχή του Βοϊου αποτελούν τα μοναδικά παραγωγικά κέντρα γούνας στον δυτικό κόσμο.
Κατά τον κ.Κορεντσίδη, στην ευρύτερη περιοχή της Καστοριάς παράγονται σήμερα περίπου 1,5 εκατ. γουνοδέρματα, όταν οι ανάγκες των γουνοποιητικών επιχειρήσεων της περιοχής ανέρχονται σε περίπου 3-4 εκατ.

Ωστόσο, τα τοπικά παραγόμενα γουνοδέρματα, στο μεγαλύτερο μέρος τους δεν καταλήγουν στις γουνοποιητικές επιχειρήσεις της περιοχής, αλλά στα τέσσερα – πέντε μεγάλα δημοπρατήρια που λειτουργούν σε όλον τον κόσμο σαν “χρηματιστήρια γουνοδερμάτων”, μέσω των οποίων πωλούνται σε διεθνείς επενδυτές. Επιπλέον, η ποιότητα των δερμάτων που παράγονται δεν καλύπτει πάντα τις ποιοτικές απαιτήσεις των γουνοποιητικών επιχειρήσεων.

Σήμερα πολλές γουνοποιητικές επιχειρήσεις της περιοχής παράγουν πλέον φασόν για μεγάλους οίκους μόδας του εξωτερικού, αφού πολλοί εξ αυτών έχουν εντάξει τη γούνα στις κολεξιόν τους, γεγονός που σε συνδυασμό με τη σταδιακή εξισορρόπηση του ρουβλιού, προσυπογράφει τις προσδοκίες για ένα πιο ευνοϊκό 2017.

ethnos.gr

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...