Καστοριά: Πλήρης εγκατάλειψη των Τερζάκειων Λουτρών και του Κουρσούμ Τζαμί (ρεπορτάζ)

TERZAKEIA-2

Εστία μόλυνσης  και επικίνδυνα συνεχίζουν να  είναι   τα εγκαταλελειμμένακτίρια των   Τερζάκειων  Λουτρών  και του  τζαμιού που  βρίσκονται  στο ιστορικό κέντρο της Καστοριάς.

Το θέμα ανέδειξαν  για μια ακόμη φορά οι  Ενεργοί Πολίτες Ν. Καστοριάς οι οποίοι ζητούν  να  γίνουν επιτέλους παρεμβάσεις  στα δυο αυτά κτίρια.

«Η κατάσταση είναι απαράδεκτη. Τα Τερζάκεια λουτρά είναι εστία μόλυνσης και  δεν  μπορούμε ούτε κοντά να πλησιάσουμε. Δυστυχώς δεν ενδιαφέρεται κανείς.

 Να φύγει η  βρωμιά, να καθαρίσει και στη συνέχεια το κτίριο να αξιοποιηθεί. Ενώ υπάρχουν ένα σωρό υπηρεσίες και πληρώνουν ενοίκια σε ιδιώτες και μένουν κτίρια αναξιοποίητα  και ρημάζουν και πέφτουν.

Το τζαμί, ένα ιστορικό μνημείο έχει κι αυτό την αξία του  τη δική του ιστορία. Δυστυχώς τόσο  χρόνια μένει  ανεκμετάλλευτο. Μιλάμε επί σειρά ετών  ότι θέλουμε τουρισμό. Που να πάνε οι επισκοπείς; Δυστυχώς δεν ενδιαφέρεται κανένας. Αυτά εδώ δεν θα έπρεπε να είχαν αξιοποιηθεί;»  Ρωτά  ο εκπρόσωπος των  Ενεργών Πολιτών Ν. Καστοριάς Αλέξανδρος Τοψής.

koursoumtzami

Οι Ενεργοί Πολίτες σκοπεύουν τις επόμενες μέρες να αποστείλουν σχετικά έγγραφα  προς κάθε αρμόδιο.
Το   Κουρσούμ τζαμί , όπως αναφέρει στο  βιβλίο  του  «η Καστοριά και τα μνημεία της» ο Παντελής Τσαμίσης, είναι έργο του  αρχιτέκτονα Σινάν  ο  οποίος άκμασε τον  16ο αιώνα.Αποτελούσε κατά την εποχή της τουρκοκρατίας  το   καθεδρικό τέμενος των μουσουλμάνων της Καστοριάς. Την ονομασία του την οφείλει  στο παχύς στρώμα μολύβδου με το οποίο ήταν καλυμμένος ο θόλος του . Τον μόλυβδο τον αφαίρεσαν και τον πούλησαν οι Τούρκοι το  1923.

Τα Τερζάκια  Δημοτικά Λουτρά που βρίσκονται πίσω από το   τζαμί, τα έκτισε ο Νικόλαος Τερζάκης  και τα  δώρισε στον Δήμο Καστοριάς. Το κτίριο εγκαταλείφθηκε  όταν τα σπίτια απέκτησαν τα δικά τους μπάνια.

Το συγκεκριμένο κτίριο παραχωρήθηκε το  2013 με απόφαση της προηγούμενης δημοτικής αρχής  στο ΙΚΑ προκειμένου να στεγαστούν  σε αυτά τα ιατρεία του.Μέχρι σήμερα όμως δεν  έχει γίνει   κάποια  ενέργεια από πλευράς του  ιδρύματος  για τον σκοπό αυτό.

Ελένη  Ψωμαδάκη

 

Εφημερίδα ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...