Καστοριά: Η Χλόη στη δίνη της εργολαβίας

IMG_20140826_182510Στην Χλόη Καστοριάς, το τελευταίο χρονικό διάστημα και με διάρκεια ως σήμερα πάνω από έξι (6) περίπου μήνες, γίνονται έργα οδοποιίας, αποχέτευσης, ομβρίων υδάτων και άλλες εργασίες επί των οδών της περιοχής.

 

  1. Ένας δρόμος ανοίγει (σκάβεται και κλείνει) πολλές φορές και μάλλον από διαφορετικό κάθε φορά εργολάβο και για διαφορετικό σκοπό (θα μπορούσε να υπάρξει κάποια συνέργεια και συνεργασία ώστε να μην συμβεί αυτό). Αυτό έχει ως συνέπεια προφανώς την αύξηση του κόστους εργασιών και φυσικά την χρονική επιμήκυνση των εργασιών.
  2. Δεν γνωρίζει κανείς και δεν δύναται να απαντήσει στο ερώτημα πότε θα τελειώσουν οι εργασίες σε έναν δρόμο. Άλλος δρόμος (δίπλα στην υπεραγορά του Μαρινόπουλου) τελείωσε σε μερικές εβδομάδες και άλλοι δρόμοι δεν έχουν τελειώσει αν και σκάφτηκαν εδώ και μήνες. Δεν υπάρχει προφανώς κανένα χρονοδιάγραμμα εργασιών και ταλαιπωρούν τους κάτοικους της περιοχής. Όποτε και αν βολέψει τον εργολάβο μάλλον είναι η μόνη απάντηση που μπορεί κάποιος να συμπεράνει.
  3. Κακοτεχνίες παντού και για να πλησιάσει κάποιος το σπίτι του (ειδικά την νύχτα) ομοιάζει με τον Ιντιάνα Τζόουνς! Πρέπει να αποφύγει λίμνες από νερά, χώματα, υπερυψωμένα εμπόδια και γούρνες (για τα όμβρια ύδατα και την αποχέτευση), δείτε στις φωτογραφίες που πάκτωσαν τα συρματόσχοινα από τους στύλους της ΔΕΗ μέσα στο δρόμο και τα πεζοδρόμια (μαζί με τις ειδικές λαμαρίνες που αποτρέπουν τα ζώα να σκαρφαλώσουν στους στύλους και τα καλώδια). Αυτά συμβαίνουν εδώ και μήνες και τώρα τελευταία και μετά από παρατήρηση που έγινε σε κάποιον εργαζόμενο, τοποθέτησαν προστατευτικό πλέγμα, ώστε την νύχτα να μην προσκρούσει κάποιο αυτοκίνητο ή πεζος στα συρματόσχοινα.
  4. Δεν μπορείς να βρεις υπεύθυνο με τον οποίο να συνομιλήσεις και οι περισσότεροι εργάτες δεν γνωρίζουν καν την Ελληνική γλώσσα. Ποιος και πότε επιβλέπει αυτόν τον εργολάβο είναι μάλλον κρατικό μυστικό γιατί μέχρι σήμερα κανείς δεν ειδοποίησε και κανείς δεν ενημέρωσε τους κάτοικους της περιοχής για τα έργα αυτά (τι πρέπει να κάνουν, σε ποιον να απευθυνθούν, πότε θα κλείσει ο δρόμος και μέχρι πότε και γενικά να ενημερώσουν και να αφουγκραστούν τα τυχών παράπονα και παρατηρήσεις των κατοίκων της περιοχής).
  5. Η παλιά διοίκηση του δήμου στο τέλος της θητείας της, μάλλον τα είχε παρατήσει σχεδόν όλα στο έλεος της τύχης και της θέλησης του εργολάβου. Αν αυτό το να το κάνει και η νέα διοίκηση του δήμου από τώρα, μάλιστα από την αρχή της θητείας της, θα είναι τραγικό και ολέθριο γι’ αυτήν την πόλη.
Εν κατακλείδι, ψηφίζει ο λαός και οι πολίτες κάποιους πολιτικούς, αλλάζει κόμματα και πρόσωπα μα πάντα κερδίζει και “εκλέγεται” ο εργολάβος (ο έκαστοτε εργολάβος). Αυτό πρέπει να σταματήσει. Δεν φταίει μόνο ο εκάστοτε Δήμαρχος, αλλά και όλη η παρέα του (αντιδήμαρχοι, συμβούλιο, σύμβουλοι κ.α.) που αργότερα διεκδικούν την διοίκηση του δήμου ως “νέοι και άφθαρτοι” και κάποτε πρέπει να τους αποδοκιμάσουμε όλους μαζί, όχι μόνο τον (εκάστοτε) δήμαρχο.
Γιώργος Τασκασαπλίδης
organikadianooumenos.blogspot.gr

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *