Καστοριά: Επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας νέου κοιμητηρίου (ρεπορτάζ)

NEKROTAPhEIA-1_4Μείζον κοινωνικό ζήτημα αποτελεί εδώ και χρόνια η ανεπάρκεια χώρων ταφής στο νεκροταφείο Καστοριάς

Μάλιστα, οι τάφοι έφτασαν μέχρι τη νησίδα, δημιουργώντας μακάβρια εικόνα στον κάθε επισκέπτη που θα διαβεί τη Γράμμου.

Οι συγγενείς των αποβιωσάντων δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο το θάνατο προσφιλών τους ανθρώπων, αλλά ταυτόχρονα να κάνουν και αγώνα δρόμου για να βρουν το τελευταίο τους καταφύγιο. Είναι γεγονός ότι υπάρχει πλέον κορεσμός στο χώρο και επιτακτική ανάγκη να γίνει μεταφορά από το νεκροταφείο των Αγίων πάντων σε άλλο σημείο ταφής.

Κάλεσμα από τον δήμο Καστοριάς για την εκταφή των οστών
Το θέμα των κοιμητηριών ήρθε ξανά στο προσκήνιο με την επιστολή που απέστειλε ο νέος αντιδήμαρχος καθαριότητας κ. Φωτιάδης στους συγγενείς των ενταφιασμένων, που διατηρούν τάφο με χρονολογία ταφής μέχρι και το έτος 1997, να μεριμνήσουν με την επιμέλεια της αρμόδιας Υπηρεσίας του Δήμου, για την εκταφή, ανακομιδή των οστών των συγγενών τους και την τοποθέτησή τους στο Δημοτικό οστεοφυλάκιο μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα από την δημοσίευση αυτή. Σε διαφορετική περίπτωση, μη ανταπόκρισης ή μη εύρεσης συγγενών, η αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου, θα προβεί υπηρεσιακά με μέριμνά της, στη εκταφή και εναπόθεση των οστών στο δημοτικό οστεοφυλάκιο που βρίσκεται στο χώρο του κοιμητηρίου.

Το θέμα είναι σοβαρό και έχουμε ακολουθήσει με ευαισθησία όλους τους νόμους και τους κανονισμούς

«Αυτήν την στιγμή δεν έχουμε χώρο εξυπηρέτησης στα νεκροταφεία και εμείς πρέπει να προβούμε στις διαδικασίες ώστε να είμαστε πιο εξυπηρετικοί με τους συμπολίτες μας. Μίλησα με τον εισαγγελέα και τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ. Σεραφείμ για τα θρησκευτικά θέματα και ενημερώθηκα για τα θέματα ταφής. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε θέματα τέτοια, γιατί οι περισσότεροι πιστεύουν ότι κάναμε πίσω. Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω αυτήν την στιγμή γιατί δεν έχουμε χώρο να εξυπηρετήσουμε τους συμπολίτες μας. Το θέμα είναι σοβαρό και έχουμε ακολουθήσει με ευαισθησία όλους τους νόμους και τους κανονισμούς», τόνισε στις δηλώσεις του ο κ. Φωτιάδης .

Οι εργασίες εκσκαφής των οστών στο κοιμητήριο σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο θα ξεκινήσουν τμηματικά. «Δεν θα πάμε σε σύνολο εκταφών, αλλά ανάλογα με το χώρο που διαθέτουμε. Έχουμε ξεκινήσει από το πρώτο τμήμα στο πάνω μέρος, από τον πάνω δρόμο μπροστά από το οστεοφυλάκιο και επεκτεινόμαστε στην γραμμή από την πάνω μεριά», ενημερώνει ο κ. Φωτιάδης προσθέτοντας πως «ο κανονισμός λέει πως μετά τα 12 χρόνια ταφής μπορεί ο Δήμος να προχωρήσει στην διαδικασία της εκταφής».
Σε άθλια κατάσταση το οστεοφυλάκιο

Πρόβλημα ωστόσο για την έναρξη εκταφής και ανακομιδής των οστών αποτελεί και το οστεοφυλάκιο που βρίσκεται σε άθλια κατάσταση. «Για να ξεκινήσουμε την εκταφή θα πρέπει πρώτα να ξεκινήσουμε κάποιες εργασίες στο οστεοφυλάκιο διότι το θέαμα δεν είναι και ότι καλύτερο. Σκέφτομαι να καλέσω την υγειονομική υπηρεσία να ελέγξει το χώρο και να ξεκινήσουμε τη διαδικασία τοποθέτησης καινούριων ραφιών για να τοποθετήσουμε τις νέες οστεοθήκες στο οστεοφυλάκιο και να μπορέσουμε να βάλουμε αύξοντα αριθμό και ονοματεπώνυμο και ένα σύστημα παρακολούθησης της κίνησης του οστεοφυλακίου έτσι ώστε ο συμπολίτης μας όταν θα έρθει να εξυπηρετηθεί, να εξυπηρετηθεί άμεσα», εξηγεί ο αντιδήμαρχος καθαριότητας.

Επιβάλλεται η κατασκευή νέου κοιμητηρίου

Σύμφωνα με το νέο αντιδήμαρχο, ο δήμος προσανατολίζεται το αμέσως επόμενο διάστημα να ξεκινήσει τη διαδικασία για τη δημιουργία ενός νέου κοιμητηρίου, που ήταν στόχος και της απερχομένης δημοτικής αρχής, όμως έμεινε μόνο στα χαρτιά. Στην περιοχή του Άγιου Χαράλαμπου, υπάρχει ένα μέρος το οποίο είχε διαθέσει η πολεοδομία και μάλιστα έχει γίνει και μια μελέτη από τον καθηγητή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου κ. Κεραμίδα, ωστόσο δεν ευόδωσε.
«Ψάχνουμε να δούμε γιατί έχει σταματήσει και στη συνέχεια να προχωρήσουμε το θέμα του νέου κοιμητηρίου που προβληματίζει ιδιαίτερα. Πέρα όμως από την περιοχή του Αγίου Χαράλαμπου, καλό θα ήταν να υλοποιηθεί κοιμητήριο και στην περιοχή της Χλόης για να καλύψει τις ανάγκες», κατέληξε ο αντιδήμαρχος.
Aξίζει να αναφερθεί ότι το κιτίο παραπόνων και προτάσεων του ιερού ναού του Αγίου Νικάνορος έχει κατακλιστεί με γραπτές επιθυμίες συμπολιτών μας για την κατασκευή ενός νέου κοιμητηριού στην περιοχή της Χλόης και στην ενορία του Αγίου Νικάνορος.

Της Δώρας Κωτσοπούλου

neakastoria.gr

 

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *