Καστοριά: Επιμορφωτικό διήμερο για την πρόληψη της σχολικής βίας

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς και η Yπεύθυνη της Περιφερειακής Ομάδας Δράσεων Πρόληψης Δυτικής Μακεδονίας (για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Π.Ε. Καστοριάς) Αθηνά Μήλιου διοργανώνουν, σε συνεργασία με την Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς και την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, επιμορφωτικό διήμερο με θέμα: “Πρόληψη και Αντιμετώπιση των Συγκρούσεων και της Βίας στα Σχολεία: Εφαρμόζοντας τα εργαλεία της Σχολικής Διαμεσολάβησης, της Διαμεσολάβησης ομοτίμων, της Μη Βίαιης Επικοινωνίας και των Επανορθωτικών διαλόγων σε κύκλο”.
Η Σχολική Διαμεσολάβηση είναι ένας τρόπος διαχείρισης των συγκρούσεων, των καβγάδων και των εντάσεων μέσα στη σχολική κοινότητα με άμεσο και ειρηνικό τρόπο. Πρόκειται για μια διαδικασία όπου ειδικά εκπαιδευμένοι εκπαιδευτικοί ή / και μαθητές – διαμεσολαβητές βοηθούν ώστε οι εμπλεκόμενοι να επικοινωνήσουν μεταξύ τους με ουσιαστικό τρόπο, να ακούσουν με προσοχή και να κατανοήσουν ο ένας τον άλλο.

Στόχοι της Σχολικής διαμεσολάβησης είναι:

• η εποικοδομητική και αποτελεσματική διαχείριση της σύγκρουσης
• η επίτευξη συμφωνίας ώστε να μην επαναληφθεί η επιθετική ή προσβλητική συμπεριφορά στο μέλλον
• η εξομάλυνση της σχέσης και ενδεχομένως η πλήρης αποκατάστασή της

Η Σχολική Διαμεσολάβηση μπορεί να εφαρμοσθεί σε διαφορές:
• μεταξύ μαθητών
• μεταξύ μαθητή και εκπαιδευτικού
• μεταξύ εκπαιδευτικών
• μεταξύ γονέων που τα παιδιά τους φοιτούν στο ίδιο σχολείο
• μεταξύ γονέων και εκπαιδευτικών

Το επιμορφωτικό διήμερο θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς (πρώην Νομαρχία) το Σαββατοκύριακο 9-10 Μαΐου 2015 και θα περιλαμβάνει:
Α. μια ημερίδα ανοιχτή για το κοινό (Σάββατο 9 Μαΐου 2015, 18:00-21:00) με την ακόλουθη θεματολογία:
-Νομοθετικό πλαίσιο δικαιωμάτων του παιδιού και υποχρεώσεις των κρατών
– σχολική διαμεσολάβηση (παρουσίαση και βιωματική άσκηση)
– διάλογοι σε κύκλο και επανορθωτική δικαιοσύνη
-μη βίαιη επικοινωνία
-κοινωνική διαμεσολάβηση
και
Β. ένα δίωρο βιωματικό εργαστήριο για εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης πάνω στη μη βίαιη επικοινωνία (Κυριακή 10 Μαΐου 2015, 10:30-12:30).
Εισηγητές και των δύο δράσεων θα είναι τέσσερις επιστήμονες –ειδικευμένοι στη σχολική διαμεσολάβηση οι οποίοι προσφέρουν τις γνώσεις τους σε ατομική, εθελοντική βάση. Ειδικότερα, πρόκειται για τους:
1. Πολυχρόνη Κοκκινίδη: Δικηγόρος, νομικός σύμβουλος εμπορικών επιχειρήσεων, πιστοποιημένος διαμεσολαβητής του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Υ.Δ.Δ.Α.Δ.), διαπιστευμένος εκπαιδευτής διαμεσολαβητών και πιστοποιημένος διαπραγματευτής. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας για τη Διαμεσολάβηση (ΕΛΠΙΔΙΑ).
2. Δήμητρα Γαβριήλ: Δικηγόρος, πιστοποιημένη διαμεσολαβήτρια Υ.Δ.Δ.Α.Δ, διαπιστευμένη εκπαιδεύτρια διαμεσολαβητών και εκπαιδεύτρια συντονιστών διαλόγου (facilitator’s trainer). Έχει μεταφράσει στα ελληνικά το βιβλίο “Επίλυση Συγκρούσεων στο Χώρο Εργασίας: 10 Στρατηγικές για Όλους” των K. Cloke & J. Goldsmith (εκδόσεις Νομική Βιβλιοθήκη). Είναι ιδρυτικό μέλος και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας για τη Διαμεσολάβηση (ΕΛΠΙΔΙΑ).
3. Γιώργο Τσιτσιρίγκο: Εκπαιδευτής Επικοινωνίας – Ειδικός στην Μη Βίαη Επικοινωνία. Εδώ και 4 χρόνια ασχολείται εντατικά με τη Μη Βίαιη Επικοινωνία (Nonviolent Communication) και συντονίζει βιωματικές εκπαιδεύσεις σχετικά με αυτή τη διαδικασία.
4. Αγγελική Γιαννάτου: Φιλόλογος, Εμπνεύστρια και Υπεύθυνη για δέκα χρόνια του προγράμματος “Διαμεσολάβηση Ομοτίμων” στο 2ο Γυμνάσιο Ασπροπύργου.
Παρακαλούμε να ενημερώσετε τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές καθώς και το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου σας για τη διοργάνωση της ημερίδας. Επίσης όσοι εκπαιδευτικοί επιθυμούν να παρακολουθήσουν το βιωματικό εργαστήριο, παρακαλούνται να δηλώσουν συμμετοχή και να μας αποστείλετε τα ονόματά τους ηλεκτρονικά στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου athmiliou@sch.gr μέχρι την Πέμπτη 30 Απριλίου 2015.
Με τη λήξη του βιωματικού εργαστηρίου θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *