Καρακάξες και κίσσες ρημάξαν τις καλλιέργειες της Καστοριάς

Ο ανεξέλεγκτος πολλαπλασιασμός επιβλαβών πτηνών έχει επιφέρει μεγάλες ζημιές στα χωράφια του Νομού Καστοριάς, γεγονός που ανησυχεί ιδιαίτερα τους ντόπιους παραγωγούς.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΓΕΟΚ Καστοριάς κ. Δημοσθένη Μωυσίδη, το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Νομός δεν είναι καινούργιο: καρακάξες, κίσσες και άλλα επιβλαβή πτηνά καταστρέφουν τις σοδειές της περιοχής τα τελευταία δύο χρόνια, δήλωσε στο froutonea.gr ο κ. Μωυσίδης, καλώντας παράλληλα το κράτος να επιληφθεί άμεσα του ζητήματος.

«Το 2012 είχαμε κοινοποιήσει το πρόβλημά μας με έγγραφο που είχαμε αποστείλει στην Περιφέρεια και στους αρμόδιους φορείς, χωρίς ωστόσο να υπάρξει αποτέλεσμα. Τώρα επεκτείνουμε την επικοινωνία μας και με τον Τύπο με σκοπό να εισακουστεί η έκκλησή μας. Η ανάγκη είναι επιτακτική. Εμείς οι καλλιεργητές της Καστοριάς δεν  ζητούμε αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, αλλά συστηματικό έλεγχο του πληθυσμού των πτηνών», τόνισε ο κ. Μωυσίδης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας, οι ζημιές είναι εκτεταμένες σε όλη την έκταση του Νομού. Εντούτοις, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στις καλλιέργειες μήλου, αχλαδιού, τομάτας και στους αμπελώνες.

Σημειώνεται ότι αντίστοιχο πρόβλημα έχουν αντιμετωπίσει στο μακρινό παρελθόν οι Νομοί Κιλκίς και Τρικάλων, όμως οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν τότε θεωρούνται σήμερα ξεπερασμένες και ετεροχρονισμένες. Ειδικοί αναφέρουν ότι η καλύτερη λύση για το πρόβλημα είναι τα κανονάκια αερίου που διώχνουν με κρότο τα πτηνά.

 

froutonea.gr

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...