Καπνιστό κοτόπουλο με μπύρα

kotopoulo-2

Για 4 άτομα // Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά // //Χρόνος αναμονής με Αλάτι: 1,5 με 2 ώρες// Χρόνος Ψησίματος: 1 με 1,5 ώρα
ΥΛΙΚΑ

1 ολόκληρο κοτόπουλο, περίπου 2 κιλά, χωρίς
λίπος και καθαρισμένο.
¼ φλιτζάνι χοντρό αλάτι

ΜΑΡΙΝΑΔΑ

2 κουταλάκια του γλυκού κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κουταλάκια του γλυκού σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι του γλυκού έτοιμη σκόνη τσίλι
½ κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μαύρο πιπέρι
1 κουτάκι μπύρα σε θερμοκρασία δωματίου
4 χούφτες ροκανίδια καρυδιάς, μουλιασμένα τουλάχιστον 30 λεπτά

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

• Αφαιρέστε και πετάξτε από το κοτόπουλο κάθε περιττό λίπος και εντόσθια. Βάλτε μια στρώση αλάτι σε όλη την επιφάνεια και μέσα στο κοτόπουλο. Καλύψτε το κοτόπουλο με μια πλαστική μεμβράνη και βάλτε το στο ψυγείο για 1,5-2 ώρες.

• Ανακατεύστε τα συστατικά της μαρινάδας σε ένα μικρό μπολ

• Πλύνετε το κοτόπουλο μέσα έξω με κρύο νερό και στεγνώστε το ήπια με χαρτί. Πασπαλίστε το με τη μαρινάδα. Αφήστε το κοτόπουλο σε θερμοκρασία δωματίου για 20-30 λεπτά πριν το ψήσιμο.

• Προετοιμάστε την ψησταριά για έμμεσο μαγείρεμα σε μέτρια θερμοκρασία.

• Χρησιμοποιήστε τη μισή μπύρα ανοίγοντας την με ένα ανοιχτήρι και τοποθετήστε τη στην κοιλότητα του κοτόπουλου.

• Στραγγίστε και προσθέστε τα ροκανίδια απευθείας πάνω στη φωτιά ή στο κουτί καπνιστή ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή. Όταν τα ροκανίδια αρχίσουν να καπνίζουν μεταφέρετε το κοτόπουλο μαζί με το δοχείο της μπύρας πάνω στην ψησταριά. Ψήστε σε έμμεση μέτρια φωτιά με το καπάκι κλειστό μέχρι η εσωτερική θερμοκρασία να δείξει 76 βαθμούς C στο παχύτερο μέρος του μηρού για περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά. Αφαιρέστε προσεκτικά το κοτόπουλο χωρίς να χυθεί η μπύρα. Αφήστε το κοτόπουλο να ξεκουραστεί για 10 λεπτά και μετά κόψτε σε κομμάτια. Σερβίρετε ζεστό.

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *