ΙΣΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΘΥΜΟΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ Reuters: Υψηλό ρίσκο η έξοδος από το Μνημόνιο αλλά το έχει ανάγκη ο Σαμαράς για να μην πέσει η κυβέρνηση

Reuters: Υψηλό ρίσκο η έξοδος από το Μνημόνιο αλλά το έχει ανάγκη ο Σαμαράς για να μην πέσει η κυβέρνηση

«Μετά από τέσσερα χρόνια οικονομικής βοήθειας εκτάκτου ανάγκης για να γλιτώσει τη χρεοκοπία, η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να ”βγάλει την πρίζα” στο εξαιρετικά μη δημοφιλές μνημονιακό πρόγραμμα» αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, το οποίο σχολιάζει τις προσπάθειες Σαμαρά να απεμπλακεί από το Μνημόνιο.

Το πρακτορείο αναφέρει ότι μετά από την αυξανόμενη πίεση των αντιμνημονιακών αριστερών, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, χρειάζεται μια νέα προσέγγιση για να εξασφαλίσει τη στήριξη των βουλευτών στην κρίσιμη εκλογή για το νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να κινητοποιήσει τους Ελληνες που δεν αντέχουν άλλο την ύφεση.

«Είναι μια κίνηση με υψηλό ρίσκο για την ελληνική οικονομία και τις σχέσεις της Αθήνας με τους εταίρους της στην Ευρωζώνη» σχολιάζει το Reuters σημειώνοντας «Η αποτυχία του Αντώνη Σαμαρά να εκλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας θα φέρει νέες εκλογές τις οποίες πιθανότατα θα κερδίσουν οι αντιμνημονιακοί αντίπαλοί του».

Αλλωστε, ο πρωθυπουργός, από το Βερολίνο, τόνισε ότι η χώρα του ελπίζει να απεμπλακεί από το πακέτο βοήθειας των ΕΕ και ΔΝΤ ένα χρόνο νωρίτερα από την προγραμματισμένη εκπνοή του, το 2016. Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, ωστόσο, η Αθήνα υπολογίζει η έξοδος από το Μνημόνιο, που θα φέρει και έξοδο από το πρόγραμμα του ΔΝΤ, θα αποτελέσει την σημαντική πολιτική επιλογή για να αντιστρέψει το κλίμα.

Ωστόσο, για να το καταφέρει αυτό θα πρέπει να σημειώσει ταυτόχρονες εξαιρετικές επιτυχίες σε πολλά μέτωπα ώστε να εξασφαλίσει τη στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων της. Από την πλευρά του το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι είναι επιλογή της Αθήνας να μείνει εντός προγράμματος ή όχι.

«Αν η Ελλάδα καταφέρει να ολοκληρώσει την αξιολόγηση με τις ευλογίες της Τρόικα η οποία θα σχολιάζει ”Περίφημα, πετύχατε πολλά”, αν πετύχει ελάφρυνση του χρέους και μια συμφωνία με την ΕΕ, τότε οι αγορές ίσως απαντήσουν ”αυτό είναι καλό” και η Ελλάδα να μπορέσει να συγκεντρώσει 10 δισ. ευρώ το 2015» δηλώνει μια πηγή στο πρακτορείο.

«Είναι ένα πραγματοποιήσιμο οικονομικό σενάριο αλλά υπάρχουν ρίσκα για μια χώρα που τώρα άρχισε να βγαίνει ξανά στις αγορές» συμπληρώνει αναφερόμενη στη χαμηλή βαθμίδα της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης.

Οπως τονίζουν οι συντάκτες του άρθρου, για την Αθήνα το πολιτικό ρίσκο να μην επιχειρήσει έξοδο από το Μνημόνιο είναι μεγαλύτερο από το οικονομικό ρίσκο, ενώ εκτιμούν ότι το κλίμα έχει γυρίσει υπέρ της κυβέρνησης.

Οι Ευρωπαίοι εταίροι, συνεχίζει το άρθρο, ίσως να είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν την Αθήνα προκειμένου να αποφύγουν να διαταραχθεί η εύθραυστη υπέρ του Μνημονίου πολιτική τάξη στην Ελλάδα.

Ολα τα παραπάνω, καταλήγει το άρθρο, θα πρέπει να συμβούν πριν τον προσεχή Φεβρουάριο-Μάρτιο όταν και ο Αντώνης Σαμαράς θα χρειαστεί τη στήριξη 180 βουλευτών για να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Με 154 βουλευτές η κυβέρνηση ελπίζει ότι μια έξοδος από το Μνημόνιο θα μπορούσε να τη βοηθήσει να προσελκύσει κάποιους από τους 24 ανεξάρτητους βουλευτές ή και κάποιο μικρό αντιμνημονιακό κόμμα.

 

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *