Ισχυρός σεισμός 6,3 βαθμών στη Σαμοθράκη (Video)

Σύμφωνα με πληροφορίες της πυροσβεστικής έχει τραυματιστεί ελαφρά μια βρετανίδα τουρίστρια, η οποία διακομίστηκε στο νοσοκομείο Λήμνου. Η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή σε όλη την Ελλάδα. Πανικός και 100 τραυματίες στην Τουρκία

Ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 6,3 βαθμών, στο ρήγμα της Ανατολίας στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης, σημειώθηκε στις 12.24 το μεσημέρι σύμφωνα με ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου. Το επίκεντρο υπολογίζεται στα 20 χλμ Νότια – Νοτιοδυτικά της Σαμοθράκης, και 296 χμ Βόρεια – Βορειοανατολικά της Αθήνας. O σεισμός ήταν επιφανειακός και προκάλεσε πανικό τόσο στην Τουρκία όπου αναφέρονται αρκετοί τραυματίες (δείτε τα σχετικά βίντεο) όσο και στη Βουλγαρία.  

Στις 12.31 σημειώθηκε ένας μετασεισμός μεγέθους 4,7 βαθμών στα παράλια της Τουρκίας, και στις 12.34 ένας ακόμη 5 βαθμών με επίκεντρο μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης. Η μετασεισμική ακολουθία συνεχίζεται, καθώς το ρήγμα έχει ενεργοποιηθεί, και μάλιστα σύμφωνα με τους σεισμολόγους, οι ισχυροί μετασεισμοί θα συνεχιστούν για το επόμενο 48ωρο.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=xF0m_Zb28dI]

Η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή σε όλη την Ελλάδα, και στην Τουρκία (Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Αττάλεια). Στη συνοικία Εντιρνέ της Κωνσταντινούπολης, πέντε άνθρωποι που πανικοβλήθηκαν από το σεισμό, πετάχθηκαν από το παράθυρο ενός διαμερίσματος με αποτέλεσμα να τραυματιστούν. O δήμαρχος Δαρδανελλίων έκανε λόγο μάλιστα για 100 παρόμοιους τραυματισμούς. 

Σύμφωνα με πληροφορίες της πυροσβεστικής έχει τραυματιστεί ελαφρά μια βρετανίδα τουρίστρια, η οποία διακομίστηκε στο νοσοκομείο Λήμνου. Στο νησί ο υπάρχουν αναφορές για ζημιές στο αεροδρόμιο του νησιού, καθώς επίσης και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μύρινας. Επίσης υπήρξαν κατακρημνίσεις σαθρής τοιχοποιίας σε παλαιές κατοικίες στην ύπαιθρο της Λήμνου. 



Σε συνεχή επαφή με τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη και Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Δένδια βρίσκεται ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, αναφορικά με τον σεισμό μεγέθους 6,3 βαθμών που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης.

Με εντολή του κ.Σαμαρά, στην περιοχή μεταβαίνει ο γγ. Πολιτικής Προστασίας Πάτροκλος Γεωργιάδης, όπως και ειδικά κλιμάκια από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ η σεισμολόγος Γεωργία Πανοπούλου, ο σεισμός που χαρακτηρίζεται πολύ ισχυρός ήταν επιφανειακός. Το επίκεντρο υπολογίζεται στα 20 χλμ Νότια, Νοτιοδυτικά της Σαμοθράκης, και 296 χμ Βόρεια Βορειοανατολικά της Αθήνας.

Όπως είπε η κ. Πανοπούλου, θα υπάρξει αρκετή μετασεισμική ακολουθία ενω ήδη έχουν σημειωθεί δυο σημαντικοί μετασεισμοί ένας μεγέθους 4,7 βαθμών και ένας 5. 

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=G1JUjaqMZ0s]

Η κ. Πανοπούλου πρόσθεσε ότι στην περιοχή του σεισμού παρατηρείται υψηλή σεισμικότητα, και χαρακτηριστικό της είναι ότι οι σεισμοί που καταγράφονται σε αυτή γίνονται αισθητοί σε πολύ μεγάλη απόσταση. 

Ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου στο Αστεροσκοπείο της Αθήνας Γεράσιμος Παπαδόπουλος τόνισε ότι «το σημείο είναι η προέκταση του ρήγματος της βόρειας Ανατολίας όπου και στο παρελθόν είχαμε ισχυρούς σεισμούς ακόμη και 7,2 Ρίχτερ. Εξετάζουμε το φαινόμενο το οποίο είναι σε εξέλιξη και ήδη έχουμε και δυο ισχυρούς μετασεισμούς των 4.7 και 5 Ρίχτερ ενώ θα ακολουθήσουν και άλλοι». 

Από την πλευρά του, ο Ευθύμιος Λέκκας, σημείωσε πως «η πρώτη εκτίμησή μας είναι ότι πρόκειται για σεισμό της τάξεως των 6,5 Ρίχτερ στη Λήμνο. Σεισμός ο οποίος προέρχεται από το ρήγμα της Ανατολίας». 

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *