Θέρμανση με συνεχή ή διακοπτόμενη λειτουργία; Υπάρχει απάντηση

heater-570_0

Η σωστή χρήση του καλοριφέρ είναι πολύ σημαντική όχι μόνο για την απόδοσή του ώστε να προσφέρει τη ζέστη που θέλουμε τον χειμώνα, αλλά και για να μην ανησυχούμε για την τσέπη μας.

Ο χειμώνας έχει μπει για τα καλά, τα Χριστούγεννα απέχουν λιγότερο από ένα μήνα και αυτό σημαίνει θαλπωρή και ζεστασιά. Βέβαια με την παρούσα οικονομική κατάσταση, η ζεστασιά ίσως χαρακτηριστεί ως «πολυτέλεια» για πάρα πολλούς.

Ολο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια ακούμε και διαβάζουμε συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας στα συστήματα θέρμανσης και τρόπους για να μειώσουμε το κόστος τους.

Και επειδή η θέρμανση και το κόστος της αποτελεί τουλάχιστον για πέντε μήνες τον χρόνο σημαντικό μέρος του οικογενειακού προϋπολογισμού, όποιες λύσεις μπορούν να το μειώσουν είναι σημαντικές για κάθε νοικοκυριό.

Και το ερώτημα που «καίει» όλους τους καταναλωτές είναι ένα: Είναι προτιμότερο να αφήνουμε τη θέρμανση ανοιχτή καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας ή να την ανοιγοκλείνουμε; 

Σίγουρα η κατανάλωση ενέργειας είναι μεγαλύτερη για τη θέρμανση των κρύων χώρων απ’ ότι για τη διατήρηση της θερμοκρασίας που έχει ήδη επιτευχθεί, όμως ποιος θέλει να πληρώνει για θέρμανση που δεν χρειάζεται;

Αν το πρωί φύγετε για τη δουλειά σας και τα παιδιά για το σχολείο ή το βράδυ ξαπλώσετε, γιατί να χρεώνεστε για ενέργεια την οποία δε χρειάζεστε; Ακόμα και αν χαμηλώσετε τον θερμοστάτη χώρου κατά τη διάρκεια της απουσίας σας ο λέβητας συνεχίζει να λειτουργεί καταναλώνοντας ενέργεια την οποία μπορείτε να αποφύγετε.

Προτιμήστε, αντί της συνεχόμενης λειτουργίας να χρησιμοποιήσετε ένα θερμοστάτη με χρονοπρόγραμμα, τον οποίο θα προγραμματίσετε να ανοίγει τη θέρμανση μισή ώρα πριν φτάσετε στο σπίτι ή πριν την ώρα που συνήθως ξυπνάτε.

Βάλτε τον θερμοστάτη μεταξύ 19-20 °C και αφήστε τον να κάνει τη δουλειά του, όποτε ανοίξετε τη θέρμανση. Είναι προτιμότερο από το να έχετε συνεχώς την θέρμανση ανοιχτή καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Αφήνοντας τη θέρμανση ανοιχτή για όλο το 24ωρο, θα δείτε ότι χρησιμοποιείτε περισσότερο καύσιμο, καθώς θα υπάρξει πάντα κάποια απώλεια θερμότητας εξαιτίας του γεγονότος ότι η εξωτερική θερμοκρασία είναι διαφορετική από τη θερμοκρασία που προσπαθείτε να διατηρήσετε μέσα στο σπίτι σας.

Επιπλέον εάν τα οικονομικά σας το επιτρέπουν, ένας καλός τρόπος για να διατηρήσετε ιδανική θερμοκρασία μέσα στο σπίτι σας είναι να έχετε την κατάλληλη μόνωση. Μπορεί να διαθέσετε κάποια χρήματα παραπάνω, αλλά θα κάνετε απόσβεση από εκείνα, που θα ξοδεύατε για θέρμανση.

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *