Η συχνή κατανάλωση αυγών μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού – Επιστημονική μελέτη

Sliced,Boiled,Eggs

Οι μέχρι σήμερα μελέτες για τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αυγών και του κινδύνου εγκεφαλοαγγειακής νόσου (CED) έχουν αποδώσει ασυνεπή αποτελέσματα. Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό nutrients του Mdpi στο Ειδικό Τεύχος Διατροφή και Διατροφικοί Παράγοντες Σχετικοί με Καρδιαγγειακά Νοσήματα αξιολόγησε τη συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης αυγών και του κινδύνου CED μεταξύ των Κινέζων ενηλίκων.

Τα αυγά θεωρούνται υγιεινή τροφή λόγω της ποικιλίας των βασικών θρεπτικών συστατικών που περιέχουν και είναι επίσης σχετικά οικονομικά. Γενικά, τα αυγά περιέχουν σχετικά υψηλές ποσότητες διατροφικής χοληστερόλης (350 mg/100 g), οι οποίες ρυθμίζονται από τον μεταβολισμό των λιπιδίων και δεν έχουν καμία επίδραση στον οργανισμό, αλλά αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου σε άτομα με υψηλές συγκεντρώσεις χοληστερόλης. Αν και η υψηλή ποσότητα χοληστερόλης στους κρόκους του αυγού έχει οδηγήσει σε διαμάχες σχετικά με την κατάστασή τους ως υγιεινής τροφής και τη συμβολή τους στον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι τα θρεπτικά συστατικά που προέρχονται από τα αυγά έχουν προστατευτικά αποτελέσματα έναντι του CED. 

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τη συχνότητα κατανάλωσης αυγών. Τα συμβάντα CED παρακολουθήθηκαν μέσω σύνδεσης με το Σύστημα Σημείων Επιτήρησης Νοσημάτων και τις νέες εθνικές βάσεις δεδομένων ασφάλισης υγείας.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν πως μετά από διάμεση παρακολούθηση 9,2 ετών, τεκμηριώθηκαν 865 και 1083 συμβάντα CED μεταξύ ανδρών και γυναικών, αντίστοιχα. Πάνω από το 50% των συμμετεχόντων κατανάλωναν αυγά καθημερινά με μέση ηλικία τα 52 χρόνια και έναρξη τα 10.  28% χαμηλότερος κίνδυνος CED παρατηρήθηκε σε εκείνους που κατανάλωναν αυγά σε υψηλότερη συχνότητα και κυρίως στους άνδρες. 

Συμπερασματικά η υψηλότερη συχνότητα κατανάλωσης αυγών συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο ολικών συμβάντων CED μεταξύ των ανδρών αλλά όχι των γυναικών στους ενήλικες Κινέζους. Η ευεργετική επίδραση στις γυναίκες απαιτεί περαιτέρω έρευνες.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *