Η Μόνικα Λεβίνσκι 17 χρόνια μετά κάνει διαλέξεις για το social media shaming

Από εκείνη τη στιγμή και μετά θα αρχίσει να προσφέρει κάτι παραπάνω από αυτό που προβλεπόταν στα καθηκόντά της και ιδιαίτερα στα ιδιαίτερα του Κυβερνήτη του Αρκάνσας τότε Μπιλ Κλίντον. Όπως έχει παραδεχτεί, μέχρι το 1997 είχε 9 φορές επαφές τρίτου τύπου μαζί του, αλλά ποτέ δεν έγινε διείσδυση. Ο περίφημος λευκός λεκές τα λέει όλα για την χειρο-πρακτική της Μόνικα στην ευαίσθητη περιοχή του Bill, ο οποίος στέφθηκε Πλανητάρχης το 1996. Δύο χρόνια μετά η Μόνικα πήρε μετάθεση στο Πεντάγωνο, όπου αποκάλυψε στην Λίντα Τριπ τις ερωτικές της περιπτύξεις. Εκείνη την ηχογραφούσε εν αγνοία της στο τηλέφωνο και έβγαλε στη φόρα την ίδια και τον Κλίντον κι όλες οι ΗΠΑ άρχισαν να κινούνται στον αστερισμό του στοματικού της Μόνικα που έμεινε στην ιστορία ως Lewinsky Scandal.

Η ίδια για το επόμενο διάστημα κρυβόταν με την οικογένειά της στις εγκαταστάσεις Watergate, ενώ ο Μπιλ πέρασε από ανακρίσεις τόσο των δικαστών, όσο και της Χίλαρι. Για να της κλείσουν το στόμα και να μην πει ποτέ την αλήθεια στο δικαστήριο, η Μόνικα δέχτηκε πολλά χρήματα από το ζεύγος και μπόρεσε να τελειώσει το μεταπτυχιακό της στην ψυχολογία.

Δεκαεφτά χρόνια μετά την αποκάλυψη αυτών των γεγονότων που έκαναν την Αμερική να ασχολείται με το παντελόνι του Πλανητάρχη, η Μόνικα μιλάει για όσα συνέβησαν τότε.

«Είμαι η Monica Lewinsky, αν και κάποτε με συμβούλεψαν να αλλάξω το όνομά μου…Μέσα σε μία νύχτα μετατράπηκα από μια απόλυτα ιδιωτική φιγούρα σε μια δημόσια διαπόμπευση. Ήμουν ο Patient Zero, το πρώτο άτομο που είδε τη ζωή του να καταστρέφεται μέσα από το διαδίκτυο. Πριν από 16 χρόνια ερωτεύτηκα το αφεντικό μου. Έχασα τον δημόσιο εαυτό μου, ή για την ακρίβεια μου τον έκλεψαν. Αν και ζούσαμε ακόμα σε αναλογικό κόσμο, το σκάνδαλο έγινε viral παγκοσμίως. Βλέποντάς με πρωταγωνίστρια στην οθόνη του υπολογιστή περνούσα τη μέρα μου ουρλιάζοντας “Ω, Θεέ μου, δεν πιστεύω ότι έγραψαν κάτι τέτοιο. Αυτό δεν είναι καθόλου αλήθεια”. Ήθελα να πεθάνω.  Σήμερα, 16 χρόνια μετά, το μετανιώνω γιατί πληγώθηκαν άνθρωποι. Έχοντας επιβιώσει, θέλω να βοηθήσω τους ανθρώπους που ντροπιάζονται δημοσίως να επιβιώσουν όπως εγώ. Θέλω να δώσω σκοπό στο παρελθόν μου και να χρησιμοποιήσω για καλό όσα υπέφερα», δήλωνε τον περασμένο Νοέμβριο στη επέτειο του σκανδάλου η Μόνικα από τη Φιλαδέλφεια, όταν μίλησε σε συνέδριο για τον αγώνα της κατά του cyberbullying, του οποίου υπήρξε «πρωτόπλαστη».

Τον Ιούνιο είχε πει στο Vanity Fair ότι «σίγουρα με εκμεταλλεύτηκε το αφεντικό μου, αλλά θα είμαι ξεκάθαρη στο εξής: υπήρξε αμοιβαιότητα στις σεξουαλικές περιπτύξεις. Η όποια κακοποίηση ακολούθησε όταν έγινα αποδιοπομπαίος τράγος για να διασφαλίσω τη δημόσια εικόνα και τη θέση του αφεντικού μου».

Η Μόνικα έγινε το πρώιμο θύμα της δημόσιας διαπόμπευσης και σε έναν βαθμό πολύ χειρότερο από αυτόν που είναι σήμερα το social media shaming. Γι΄αυτό έχει αφιερώσει την ζωή της σε ψυχολογική υποστήριξη και ευαισθητοποίηση κατά αυτού του φαινομένου. Μαζί με τον Τζον Ρόνσον έγραψαν ένα βιβλίο  So You’ve Been Publicly Shamed – για την ακρίβεια εκείνη του παρείχε συμβουλές σε συγκεκριμένα σημεία – στο οποίο καταπιάνονται με 140 χαρακτηριστικά αστεία τα οποία έγιναν απάνθρωπα, εξευτελιστικά και προσβλητικά για τους ανθρώπους στα social media. «Δεν γνωρίζω πόσα αρνητικά σχόλια μπορείς να πάρεις, αλλά είχα ένα τίμιο μερίδιο σε αυτό» δηλώνει με ηρεμία μετά από τόσα χρόνια η Μόνικα στο Vanity Fair.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=S3kAVeympZ4]

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *