Η επέλαση των ομάδων της νότιας Αμερικής και το…Βατερλό των «μεγάλων»

Οι επιτυχίες των Εθνικών ομάδων της νότιας Αμερικής και το «βατερλό» μεγάλων δυνάμεων του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, είναι το μεγαλύτερο γεγονός μέχρι τώρα στο μουντιάλ της Βραζιλίας.

Απίθανες επιδόσεις σημειώνουν μέχρι τώρα στο μουντιάλ οι Εθνικές ομάδες της νότιας Αμερικής έχοντας πετύχει επτά νίκες, δύο ισοπαλίες και μόνο μία ήττα στα ματς που έχουν δώσει στη φάση των ομίλων!

Πολλοί απορούν με τη δυναμική των ομάτων της νότιας Αμερικής, η αλήθεια όμως είναι πιο κοντά από ό,τι φαντάζονται

Εξαίρεση στον …κανόνα η ήττα του Εκουαδόρ

Μόνο το Εκουαδόρ έφυγε απ’ το γήπεδο ηττημένο απ’ την Ελβετία, σπάζοντας το εκπληκτικό σερί των ομάδων της λατινικής Αμερικής. Πολλοί απορούν με τη δυναμική αυτών των ομάδων, η αλήθεια είναι όμως πιο κοντά απ’ όσο φαντάζονται.

Πως λοιπόν οι νοτιοαμερικάνοι έφτασαν στο σημείο να κοιτάζουν στα μάτια τις παραδοσιακές ποδοσφαιρικές δυνάμεις και να ετοιμάζονται να στείλουν 5 απ’ τις 6 ομάδες τους στην επόμενη φάση των νοκ-άουτ αγώνων;

Οι Ευρωπαίοι χάνουν επειδή παίζουν εκτός έδρας

Πρώτη λογική απάντηση είναι πως για πρώτη φορά μετά το 1978 το μουντιάλ διεξάγεται σε χώρα της νότιας Αμερικής. Τότε διοργανώτρια ήταν η Αργεντινή, φέτος είναι η Βραζιλία. Ολα αυτά τα 36 χρόνια, οι νοτιοαμερικανοί ταξίδευαν χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά για να ανταγωνιστούν τις υπόλοιπες ομάδες.

Τότε, το μακρινό 1978 η διοργανώτρια Αργεντινή είχε κατακτήσει και το τρόπαιο απέναντι στην Ολλανδία με 3-1 στην παράταση. Πηγαίνοντας το χρόνο ακόμη πιο πίσω, βλέπουμε ότι και το προηγούμενο μουντιάλ που έγινε στη νότιο Αμερική (1962, Χιλή) το κατέκτησε η Βραζιλία, όπως και τα δύο υπόλοιπα: Το 1950 στη Βραζιλία, πρωταθλήτρια κόσμου ήταν η Ουρουγουάη, ενώ το 1930 στην Ουρουγουάη, νικήτρια ήταν και πάλι οι γηπεδούχοι. Αυτό σημαίνει πως όποτε η διοργάνωση φιλοξενήθηκε στη νότιο Αμερική, νικήτρια αναδείχθηκε ομάδα από εκείνο το σημείο του πλανήτη και ποτέ απ’ την Ευρώπη!

Αντιστοίχως, με εξαίρεση τη Βραζιλία, καμία νοτιοαμερικανική Εθνική ομάδα δεν μπορεί να κατακτήσει το τρόπαιο στην Ευρώπη.

Η απάντηση στο ερώτημα «γιατί αποτυγχάνουν οι Ευρωπαίοι» ενδέχεται να κρύβεται στο γεγονός ότι αγωνίζονται στην έδρα των αντιπάλων τους

Πιθανότατα λοιπόν η απάντηση στο ερώτημα «γιατί αποτυγχάνουν οι Ευρωπαίοι» να κρύβεται στο γεγονός ότι αγωνίζονται στην έδρα των αντιπάλων τους.

Ο ρόλος της κερκίδας

Υπάρχουν όμως και άλλα στοιχεία που μπορούν να εξηγήσουν το πώς η Χιλή έριξε στα σχοινιά την Ισπανία και η Ουρουγουάη τους Αγγλους, αρκεί να δούμε τους αριθμούς εισιτηρίων που δημοσίευσε η ΦΙΦΑ. Σύμφωνα με αυτά, το 60% των εισιτηρίων της διοργάνωσης αγοράστηκαν από Βραζιλιάνους, άλλα 200.000 από ισπανόφωνους αμερικανούς των ΗΠΑ, οι Αργεντίνοι πήραν 61.000, οι Γερμανοί 59.000 εισιτήρια, οι Κολομβιανοί 54.000, οι Αγγλοι 52.000, ενώ 39.000 εισιτήρια διατέθηκαν σε Χιλιανούς. Αυτό σημαίνει ότι οι χώρες της Αμερικής είχαν πολύ ισχυρή υποστήριξη απ’ τους οπαδούς τους, κάτι που δεν συνέβη ποτέ στα υπόλοιπα μουντιάλ της Ευρώπης ή αλλού.

Είναι ενδιαφέρον πάντως το γεγονός ότι εκείνοι που δημιουργούν τα περισσότερα προβλήματα στους «ντόπιους» είναι οι ομάδες από τη Βόρεια και Κεντρική Αμερική, την περιοχή που είναι γνωστή ως Concacaf. Θυμίζουμε ότι το Μεξικό απέσπασε ισοπαλία απ’ τη Βραζιλία και η Κόστα Ρίκα νίκησε την Ουρουγουάη, δίνοντας στην Concacaf τρεις νίκες, μια ισοπαλία και μια ήττα συνολικά μέσα στην πρώτη εβδομάδα του τουρνουά.

Τι δείχνει η «προϊστορία»

Φυσικά, είναι πολύ νωρίς για να πούμε με σιγουριά ότι το παγκόσμιο κύπελλο θα καταλήξει και φέτος σε χώρα της νότιας Αμερικής. Ας μην ξεχνάμε ότι και το 2010 στη Νότια Αφρική, οι ομάδες αυτές ξεκίνησαν εντυπωσιακά αλλά απ’ τις τέσσερις που έφτασαν στα προημιτελικά, μόνο η Ουρουγουάη πέρασε στα ημιτελικά όπου και αποκλείστηκε.

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *