Η εκδήλωση για τον Δίσκο της Φαιστού στο Άργος Ορεστικό (φωτογραφίες – βίντεο)

Capture.PNGΘΘΘΘ

Εκδήλωση κατά την οποία παρουσιάστηκε ο Δίσκος της Φαιστού από τον ερευνητή Γιάννη Χαμιζίδη πραγματοποιήθηκε χθες στο Πνευματικό κέντρο του Άργους Ορεστικού σε συνεργασία με τον Δήμο και την Εύξεινο Λέσχη της πόλης.

Η εκδήλωση, όπως την ονόμασε ο ερευνητής, είχε τίτλο ”Από την Πινακίδα του Δισπηλιού στο Δίσκο της Φαιστού” είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς παρουσιάστηκε στο κοινό το τι γράφουν τόσο η πινακίδα του Δισπηλιού (Η ΣΕΝΤΡΑ μάλιστα παρουσίασε ήδη ρεπορτάζ) όσο φυσικά και ο Δίσκος της Φαιστού.

Σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα του επί 30 χρόνια ερευνητή κ. Χαμιζίδη, ο δίσκος της Φαιστού, δεν γράφει τίποτα άλλο παρά ένα τραγούδι σε κάθε της πλευρά, άρα πρόκειται για στίχους δύο τραγουδιών.

Ο κ. Χαμιζίδης κατά της παρουσίαση του Δίσκου, που μαζί με την Πινακίδα του Δισπηλιού, αποτελούν τις αρχαιότερες σωζόμενες γραφές παγκοσμίως, με αρχαιότερη αυτή του Δισπηλιού, με προβολή ειδικών πινάκων, αναφέρθηκε στη μελέτη του και στο πως αποκρυποτγράφησε τα γραφόμενα του Δίσκου από ιδεογράμματα σε λέξεις!

Μάλιστα την εκδήλωση πλαισίωσε το χορευτικό τμήμα της Ευξείνου Λέσχης Άργους Ορεστικού, που απέδωσε χορευτικά τα τραγούδια του δίσκου της Φαιστού από την ομηρική διάλεκτο που ούτως ή άλλως είναι και η βάση της ποντιακής γλώσσας.

Την άκρως ενδιαφέρουσα εκδήλωση παρακολούθησαν η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Κοινωνικής Πολιτικής, Αφροδίτη Μπελονάκη, ο Πρόεδρος του ΔΣ, Τάσος Ξανθόπουλος, και η Γραμματέας του Δ.Σ., Μήνα Καλτσιάδου.

Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Παπαδόπουλος

ekdilosi diskos faistou

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *