Η… γνωστή ευχή των τελικών

Την ευχή τους να γίνουν ωραία παιχνίδια χωρίς επεισόδια και πρωταγωνιστές να είναι μόνο οι παίκτες, εξέφρασαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου πριν τους τελικούς της Α1 οι προπονητές και οι αρχηγοί Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού.

Οι Αλβέρτης και Μπαρτζώκας καθώς και οι Διαμαντίδης και Σπανούλης τόνισαν με νόημα πως δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να αντικρίσουν ξανά τα έκτροπα των προηγούμενων ετών στις κερκίδες του ΟΑΚΑ και του ΣΕΦ.

Επίσης, οι δύο αρχηγοί σχολίασαν πως τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες φίλαθλοι είχαν «καλομάθει» με τις συνεχή κατακτήσεις της Ευρωλίγκας. Οι τεχνικοί των «αιωνίων» μίλησαν για τις τακτικές δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν οι ομάδες τους, με τον Αλβέρτη να δίνει βάρος στα ματς-οδηγό της Ευρωλίγκας και τον Μπαρτζώκα να δηλώνει πως το ΟΑΚΑ δύσκολα «σπάει».

Τέλος, όλοι οι παρευρισκόμενοι υπογράμμισαν πως κανένας δεν έχει… συμβόλαιο με τους τίτλους και η αποτυχία είναι εντός προγράμματος.

Αναλυτικά η συνέντευξη Τύπου:

Αλβέρτης: «Οδηγός μας τα ευρωπαϊκά ματς»

Πρώτος τον λόγο πήρε ο κόουτς του «τριφυλλιού», Φραγκίσκος Αλβέρτης. «Δεν είναι η πρώτη φορά που κάθομαι εδώ σ’ αυτό το πάνελ. Αλλά είναι πρώτη ως προπονητής. Νιώθω τυχερός που έχω δει τα πράγματα από τρία πόστα. Όταν δεν μπορείς να κάνεις κάτι επί της ουσίας, δεν έχει τόση γλύκα, όσο όταν ήμουν παίκτης και πλέον προπονητής. Στόχος μας είναι το πρωτάθλημα. Οδηγός μας είναι τα ευρωπαϊκά ματς, όσον αφορά στις συνθήκες, ελπίζω να δούμε την ίδια ατμόσφαιρα».

Ύστερα, ο άλλοτε παίκτης των «πράσινων» ανέφερε: «Είπαμε να έχουμε οδηγό τα παιχνίδια τηε Ευρώπης. Δεν είναι δική μου δουλειά το πειθαρχικό. Θα ήταν καλό να δείξουμε και στην εξέδρα ένα όμορφο θέαμα» και πρόσθεσε «Είναι σαν να κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας. Ή θα πρέπει να το αποδεχτούμε ή θα πρέπει να κάνουμε κάτι τόσο δραστικό για να το απομακρύνουμε. Όταν ακόμα ήμασταν στον ΠΣΑΚ, τα ίδια συζητούσαμε, μόνο το έτος άλλαζε. Να πω ότι το πάθος μας χαρακτηρίζει ως λαό. Δεν είναι κάτι όμως που συναντάμε πρώτη φορα. Το έχω ξαναζήσει αυτό στο παρελθόν».

«Γνωρίζουμε πολύ καλά τι πρέπει να κάνουμε . Εγώ ως προπονητής της ομάδας θα είμαι για πρώτη φορά στο τιμόνι και θα παλέψουμε για το πρωτάθλημα. Δίνεις τα πάντα για να έρθει αυτό για το οποίο προσπαθείς. Όπως είπαν και ο κόουτς Μπαρτζώκας και ο Βασίλης, κανείς δεν έχει υπογράψει συμβόλαιο με τους τίτλους», συνέχισε ο Αλβέρτης.

Αναφορικά με το θέμα ντόπινγκ και τα όσα έγιναν πέρσι, ο νεαρός τεχνικός σχολίασε: «Δεν έχω μπει στη διαδικασία ούτε ανάλυσης των δηλώσεων και της κόντρας, ούτε κάποιου άλλου θέματος. Είναι έξω από εμάς. Με το πρόγραμμα βεβαρημένο, δεν μένει χρόνος για άλλα πράγματα. Είναι άγνωστο για μένα σε εισαγωγικά τα όσα γίνονται»

Διαμαντίδης: «Ο κόσμος να έρθει να δει ματς χωρίς επεισόδια»

Έπειτα, ο Διαμαντίδης τόνισε: «Εύχομαι καλά παιχνίδια, χωρίς επεισόδια και ο κόσμος να έρθει στο γήπεδο να δει ωραία ματς. Το πλεονέκτημα της έδρας είναι ένα συν αλλά αυτό δεν δείχνει τίποτα. Πρέπει να το αποδείξουμε στο παρκέ ότι είμαστε καλύτεροι από τον Ολυμπιακό. Θεωρώ ότι υπάρχει θέληση και πάθος από τις δύο ομάδες. Εμείς θα προσπαθήσουμε να δώσουμε τα πάντα για να πάρουμε έναν ακόμα τίτλο».

Στη συνέχεια, η «σημαία» του Παναθηναϊκού απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου είπε: «Το ενδιαφέρον είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο, πάντα στόχος είναι το τρόπαιο. Είχαμε κακομάθει τα τελευταία χρόνια με την κατάκτηση της Ευρωλίγκας από ελληνική ομάδα».

Μπαρτζώκας: «Δεν είναι εύκολο να κερδίσεις στο ΟΑΚΑ»

Από πλευράς «ερυθρόλευκων», ο Γιώργος Μπαρτζώκας σχολίασε: «Επιθυμία όλων ήταν να είχαν προκριθεί οι δύο ομάδες στο Φάιναλ Φορ και να εξαντλήσουν τις πιθανότητες τους να πάρουν το πρωτάθλημα. Πέρσι και πρόπερσι δεν ήταν ίδια τα δεδομένα. Φέτος ξεκινούν από την ίδια αφετηρία. Το πλεονέκτημα της έδρας είναι πολύ σημαντικό πάντα. Η προετοιμασία μας είναι σε καλή κατάσταση. Το να κερδίσεις στο ΟΑΚΑ δεν είναι εύκολο. Αντίθετα είναι δύσκολο σε συνδυασμό με την ποιότητα του Παναθηναϊκού. Οι πρωταγωνιστές είναι οι παίκτες και αυτοί θα πάρουν τις αποφάσεις μέσα στο παρκέ».

Ο Μπαρτζώκας είπε ακόμα: «Οι πρωταγωνιστές είναι οι παίκτες μόνο. Ρεαλιστικά στα ντέρμπι η ατμόσφαιρα είναι χειρότερη σε όλα τα γήπεδα της Ευρώπης. Παντού είναι καλύτερα από εδώ. Μερικές φορές λέμε δεν έγινε τίποτα, γιατί φάγαμε μόνο δυο-τρία μπουκάλια στο κεφάλι. Δεν μπορώ να συμβιβαστώ με αυτή την ιδέα. Οι παλαιότεροι στον Ολυμπιακό μου λένε ότι πλέον είναι καλά τα πράγματα. Πρέπει να είναι οι πρωταγωνιστές μόνο οι παίκτες». Εν συνεχεία, έριξε ευθύνες στους πραγματικούς υπεύθυνους των επεισοδίων: «Είμαστε Έλληνες οι προπονητές και όσο μέρος του προβλήματος είμαστε εμείς, άλλο τόσο είστε κι εσείς οι δημοσιογράφοι υπεύθυνοι. Οι πραγματικοί υπεύθυνοι πρέπει να αναλάβουν τελικά τις ευθύνες τους».

Επιπλέον, ο 48χρονος προπονητής έκανε λόγο για τη δύσκολη σεζόν της ομάδας του: «Ο Ολυμπιακός είχε μία πολύ δύσκολη χρονιά. Οι προσδοκίες ήταν να κατακτήσει την Ευρωλίγκα για 3η συνεχόμενη σεζόν. Παίξαμε ημιτελικό Κυπέλλου εκτός έδρας και στο πρωτάθλημα χάσαμε από την αρχή σχεδόν το πλεονέκτημα της έδρας. Είμαστε εδώ για να κάνουμε μία προσπάθεια. Το προφίλ που παίζουμε είναι δεδομένο. Ο Ολυμπιακός είχε sold out σε κάθε παιχνίδι στο ΤΟΠ-16. Φυσικά, αν η χρονιά τελειώσει χωρίς τίτλους θα είμαστε πολύ στεναχωρημένοι. Κάτι τέτοιο το απευχόμαστε. Θέλουμε στο τέλος να είμαστε ευχαριστημένοι με όσα θα έχουμε κάνει».

«Δείτε τι αγωνιστική κρίση έχουν η Ρεάλ, η Μπαρτσελόνα και η ΤΣΣΚΑ. Αυτή τη στιγμή πρέπει να κάνουμε μία αντικειμενική ανάλυση των ομάδων. Μιλάμε για ομάδες που έκαναν μεγάλες νίκες και διαχειρίστηκαν τόσες πολλές κρίσεις αλλά πλέον οι προπονητές είναι υπ’ ατμόν, το ίδιο και οι παίκτες που θεωρούνται λούζερ. Καταλαβαίνουμε ότι πάντα θα κρινόμαστε με τη δουλειά που κάνουμε, αλλά παίζουν πολλά ρόλο. Στον αθλητισμό είναι και οι ήττες μέσα στο πρόγραμμα και πρέπει να το καταλάβουμε όλοι», ήταν τα λόγια του τεχνικού του Ολυμπιακού για το ενδεχόμενο αποτυχίας.

«Η δική μου δουλειά είναι να μιλάμε για μπάσκετ στο παρκέ. Είναι κι ο Βασίλης και μπορεί να το βεβαιώσει. Προσπαθούμε να αφήσουμε τους παίκτες ανεπηρέαστους από όσα γίνονται έξω από το παρκε», σχολίασε από την πλευρά του ο Γιώργος Μπαρτζώκας για το ζήτημα του ντόπινγκ.

Σπανούλης: «Καλά παιχνίδια χωρίς ακρότητες»

Ο αρχηγός του Ολυμπιακού, Βασίλης Σπανούλης υπογράμμισε στην αρχική του τοποθέτηση: «Να ευχηθούμε να γίνουν καλά παιχνίδια, χωρίς ακρότητες. Η καλύτερη ομάδα να πάρει το πρωτάθλημα. Το μπάσκετ είναι ομαδικό άθλημα, εγώ προσωπικά θα κάνω ότι μου ζητήσει ο κόουτς για να βοηθήσω την ομάδα μου. Καλούμαι να αντιμετωπίσω την άμυνα του Παναθηναϊκού και βρω λύσεις, βρίσκοντας τους ελεύθερους παίκτες, σε περίπτωση που μαρκάρουν δυο-τρεις εμένα. Να βρεθούν ανοιχτοί χώροι για τους συμπαίκτες μου θα είναι το ζητούμενο στο παρκέ. Στόχος είναι να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα».

Για την αποτυχία των Πειραιωτών να βρεθούν στο Φάιναλ Φορ του Μιλάνου, ο Σπανούλης δήλωσε: «Δεν μπορείς να πηγαίνεις πάντα στο Φάιναλ Φορ. Παίζουν ρόλο και οι εξωγενείς παράγοντες, όπως για παράδειγμα οι τραυματισμοί. Το γεγονός ότι έχουμε δύο μεγάλες ομάδες που έπαιξαν σε τόσα συνεχόμενα Φάιναλ Φορ, μόνο περήφανους μπορεί να μας κάνει. Θα κάνουμε τα πάντα για να κατακτήσουμε τον τίτλο. Δεν έχει υπογράψει κανείς συμβόλαιο με τις επιτυχίες, οπότε πρέπει να ματώνεις στο γήπεδο και να δίνεις τα πάντα για τους τίτλους. Έτσι είναι το μπάσκετ».

Η συνέντευξη Τύπου έκλεισε με τον Λαρισαίο γκαρντ να εκφράζει την αγανάκτισή του για τα επεισόδια, λέγοντας χαρακτηριστικά πως δεν είναι δουλειά των παικτών να μιλάνε συνεχώς για την καταπολέμηση της βίας: «Τι να λέμε; Ας τα λύσουν οι αρμόδιοι τα προβλήματα. Εμείς τι να πούμε; Είμαστε πρωταγωνιστές μόνο μέσα στο γήπεδο. Στις ομάδες είμαστε για να παίξουμε μπάσκετ και τίποτα άλλο. Δεν μπορούμε μία ώρα να μιλάμε για τη βία μόνο».

 

Επιμέλεια: Γιώργος Ζάκκας

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...