Η αφίσα της ταινίας Yesterday: Πού πήγαν οι Beatles; -Τι θα γινόταν στον κόσμο χωρίς τα «σκαθάρια»

yesterday_movie8500

Aυτή την εβδομάδα, ο Ντάνι Μπόιλ αναρωτιέται τι θα συνέβαινε σε έναν κόσμο όπου κανείς δεν θα θυμόταν τους Βeatles,

Yesterday

Σκηνοθεσία: Ντάνι Μπόιλ
Παίζουν: Χιμές Πατέλ, Λίλι Τζέιμς, Κέιτ ΜακΚίνον, Εντ Σίραν

Περίληψη: Ο Τζακ Μάλικ είναι ένας άσημος τραγουδοποιός , που ζει σε μια μικρή βρετανική πόλη. Ενώ τα όνειρά του να πετύχει στη μουσική βιομηχανία ξεθωριάζουν, παρά την αφοσίωση και υποστήριξη της καλύτερης παιδικής του φίλης, Έλι, μετά από ένα μυστηριώδες γενικό blackout, ανακαλύπτει ότι οι Beatles δεν υπήρξαν. Έτσι λοιπόν ο νεαρός τραγουδιστής αρχίζει να εκτελεί τα τραγούδια του μεγαλύτερου συγκροτήματος όλων των εποχών σε ένα κοινό που δεν τους έχει ακούσει ποτέ. Με τη βοήθεια της μάνατζέρ του Ντέμπρα, η φήμη του εκτοξεύεται. Όμως όσο πιο διάσημος γίνεται, κινδυνεύει να χάσει την Έλι, το μόνο πρόσωπο που πραγματικά πίστεψε σε αυτόν. Για να βρει την ισορροπία του, ο Τζακ θα πρέπει να επιστρέψει εκεί που ανήκει και να αποδείξει ότι το μόνο που χρειάζεται είναι αγάπη.

Ο βραβευμένος με Όσκαρ Ντάνι Μπόιλ («Slumdog Millionaire», «Trainspotting», «28 Μέρες Μετά») συναντά τον μετρ των ρομαντικών κομεντί Ρίταρντ Κερτις («Τέσσερις Γάμοι και Μια Κηδεία», «Αγάπη Είναι…», «Μια Βραδιά στο Νότινγκ Χιλ»), σε μια ποπ κωμωδία, φόρο τιμής στους « Beatles».

Ένας αποτυχημένος μουσικός, ινδικής καταγωγής, ο Τζον Μάλικ, με μία και μοναδική θαυμάστρια, την παιδική του φίλη Έλι, η οποία χρόνια τον στηρίζει και είναι κρυφά ερωτευμένη μαζί του, μετά από ένα περίεργο black out, θα συνειδητοποιήσει ότι κανείς δεν γνωρίζει πια τους Beatles. Όταν λοιπόν παίζει στην παρέα του το« Yesterday» όλοι τον αποθεώνουν, μιας και τα θρυλικά Σκαθάρια έχουν σβηστεί από τον χάρτη… και το διαδίκτυο. Τότε ο Τζον αποφασίζει να παρουσιάσει ως δικές του τις μεγαλύτερες επιτυχίες όλων των εποχών και να κερδίσει τη θέση που πάντα ονειρευόταν στο παγκόσμιο στερέωμα. Τη φήμη και τη δόξα ακολουθούν όμως οι ενοχές του, αλλά και η αγάπη του για την Έλι με την οποία έχει αρχίσει να απομακρύνεται. Όλες αυτές οι ανατροπές θα τον κάνουν να συνειδητοποιήσει ότι τελικά « Αll you need is Love».

Ένας κόσμος χωρίς τους Beatles αναμφίβολα είναι μια πιασάρικη ιδέα, η οποία όταν συνοδεύεται από εξαιρετικές διασκευές των πιο διάσημων κομματιών που έγραψαν τα Σκαθάρια και μια χαριτωμένη ερωτική περιπέτεια αποτελούν τη βάση μιας καλής κωμωδίας. Πραγματικά ο Ντάνι Μπόιλ με άπειρο θαυμασμό για τους Beatles φτιάχνει μια καλοκαιρινή δροσερή κομεντί, με έξυπνους διαλόγους και βρετανικό υποδόριο χιούμορ που πέρα από τον μουσικό της χαρακτήρα, θέτει προβληματισμούς σχετικά με τη διασημότητα και το τι σημαίνει marketing για ένα έργο τέχνης- χαρακτηριστική η σκηνή που ο Τζον παίζει για πρώτη φορά το «Let it be», αλλά οι γονείς του και οι γείτονες αδιαφορούν πλήρως.

H μουσική acid underground κουλτούρα του Μπόιλ και η ρομαντική αστική ματιά του Κέρτις συναντιούνται σε μια καλοδομημένη σουρεαλιστική υπόθεση- μέσα σε αυτό το πλαίσιο χωράει ακόμα κι ο Τζον Λένον που δεν έχει πεθάνει αλλά ζει ευτυχισμένος τη ζωή του μακριά από τα φώτα- χωρίς εντυπωσιασμούς αλλά με τρυφερότητα και νοσταλγική διάθεση, τιμώντας με τον δικό τους τρόπο το συγκρότημα που άλλαξε την ιστορία της ποπ μουσικής και αποθεώνουν την αγάπη, όπως άλλωστε θα ήθελαν και οι ίδιοι οι Βeatles.

O Πολ ΜακΚάρτνεϊ και o Ρίνγκο Σταρ έδωσαν τη συγκατάθεσή τους για να ακουστούν οι «αυτοσχέδιες» διασκευές του ήρωα πάνω στα πιο γνωστά κομμάτια τους, οπότε η μουσική αναλαμβάνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, προσθέτοντας πόντους στην ταινία. Ο Μπόιλ, όπως συνηθίζει, εμπιστεύεται ένα πρωτοεμφανιζόμενο ηθοποιό, τον Χιμές Πατέλ, ο οποίος δικαιώνει απόλυτα την επιλογή του σκηνοθέτη του, η Λίλι Τζέιμς γλυκιά και εντελώς μεταμορφωμένη δίνει μια τρυφερή ερμηνεία στον ρόλο της Έλι, ενώ μια χαρακτηριστική εμφάνιση κάνει και ο Έντ Σίραν, ο οποίος έχει τρία albums που έφτασαν στο Νο1 και έχει πουλήσει 45 εκατομμύρια δίσκους, υποδυόμενος με αυτοσαρκασμό τον εαυτό του.
Πηγή: iefimerida.gr

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *