Επιμένει ο Ζάεφ: Είμαστε «Μακεδόνες» με «μακεδονική» γλώσσα – video

zaev_gevgelia-768x435

Την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου οι Σκοπιανοί οδηγούνται στις κάλπες για το δημοψήφισμα σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, την αλλαγή του Συντάγματος της πΓΔΜ και φυσικά του ονόματος. Μια εβδομάδα πριν την κρίσιμη στιγμή, ο Ζόραν Ζάεφ, σε νέα του ομιλία, επανέλαβε τα περί «Μακεδόνων» και «μακεδονικής γλώσσας».

«Είναι αλήθεια ότι κάναμε έναν συμβιβασμό. Αλλά οι συμβιβασμοί κινούν τον κόσμο. Συμβιβαζόμαστε κάθε μέρα, όλοι, στη δουλειά, στο σπίτι. Δεν πρέπει να κρυφτούμε από την αλήθεια. Έχουμε μια δίκαιη λύση. Από την ιστορική περιοχή της Μακεδονίας, είμαστε το βόρειο κομμάτι», τόνισε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ σε ομιλία του, το βράδυ της Κυριακής (23.09.2018) στη Γευγελή.

Κατά τον Ζόραν Ζάεφ, η Συμφωνία των Πρεσπών διασφαλίζει όλα αυτά για τα οποία «πολέμησαν οι παππούδες μας». «Κερδίσαμε η χώρα μας να αναγνωρίζεται διεθνώς, η γλώσσα, η ταυτότητα, κάναμε φίλους τους εχθρούς και τώρα παλεύουμε για την ένταξη στην Ευρώπη. Αξίζουμε να είμαστε μέλος της Ευρώπης και το περιμέναμε 27 χρόνια», τόνισε.

Κάλεσε τους νέους ειδικά να μην απέχουν από το δημοψήφισμα γιατί, όπως είπε, δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο εκτός από το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας. «Σας καλώ στις 30 Σεπτεμβρίου να αρπάξετε το ευρωπαϊκό μας μέλλον, να μην κάτσετε στον καναπέ σας», είπε. Ο Ζόραν Ζάεφ σημείωσε ότι η 30η Σεπτεμβρίου θα γραφτεί σαν μια νέα μέρα «στη μακεδονική ιστορία».

Το νέο σποτ

Το βράδυ της Κυριακής, η σκοπιανή κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα κι ένα νέο διαφημιστικό σποτ ενόψει του δημοψηφίσματος. Ένα σποτ στο οποίο επίσης δεν υπάρχει η λέξη Βόρεια πριν το «Μακεδονία».

«Η συμφωνία ανάμεσα στη «Μακεδονία» και την Ελλάδα αναγνωρίζει το δικαίωμα να δηλώνουμε ότι είμαστε «Μακεδόνες». Σύμφωνα με το άρθρο 7 της Συμφωνίας η «μακεδονική» ταυτότητα αντανακλά την επικράτειά μας, τη γλώσσα μας, τους ανθρώπους, με όλα τα χαρακτηριστικά, την ιστορία, τον πολιτισμό και την κληρονομιά. Η επίσημη γλώσσα είναι η «μακεδονική» γλώσσα. Η «μακεδονική» παράδοση, ο πολιτισμός, η ιστορία παραμένουν «μακεδονικά» και αναγνωρίζονται από όλο τον κόσμο. Είμαστε «Μακεδόνες» γυναίκες και «Μακεδόνες» άνδρες, που μιλούν την αναγνωρισμένη «μακεδονική» γλώσσα.

Στις 30 Σεπτεμβρίου ας πάμε να διαλέξουμε ένα ευρωπαϊκό μέλλον για μια ευρωπαϊκή «Μακεδονία»», αναφέρει το σποτ.

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *