Επίσκεψη στη Βόρεια Ήπειρo

Τα μέλη της χορωδίας του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Εδέσσης και αρκετοί φίλοι-συνεκδρομείς, με επικεφαλείς τους π. Γεώργιο Σμπιλή, προϊστάμενο του Ναού, και Αβεσσαλώμ Κιζιρίδη, χοροδιδάσκαλο, πραγματοποίησαν διήμερη προσκυνηματική επίσκεψη σε περιοχές της Βορείου Ηπείρου.
Επισκέφθηκαν τις πόλεις των Αγίων Σαράντα και του Αργυροκάστρου, καθώς και πολλά από τα ελληνόφωνα χωριά της περιοχής. ΄Εττυχαν ενθουσιώδoυς υποδοχής από τους ντόπιους ομογενείς, ομόγλωσσους και ομόδοξους κατοίκους τους.

Αισθήματα απεριγράπτου συγκινήσεως και χαρμολύπης διακατείχαν τους εκδρομείς, κατά την διάρκεια του εκκλησιασμού που πραγματοποιήθηκε στην εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους, στη πόλη των Αγίων Σαράντα.

Η τέλεση τρισαγίου στο χωριό Βουλιαράτες, λίγα χιλιόμετρα έξω από το Αργυρόκαστρο και η συμπροσευχή στους τάφους των Ελλήνων στρατιωτών, που έπεσαν στο πεδίο της μάχης, κατά την διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου, προξένησε ρίγη συγκινήσεως και εθνικής υπερηφάνειας.

Οι εκδρομείς-προσκυνητές, πέραν των άλλων οφελών που απεκόμισαν από την συγκεκριμένη επίσκεψη, είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν, ιδίοις όμμασιν, ότι ο βορειοηπειρωτικός ελληνισμός, τόσο κατά την διάρκεια του πολέμου εναντίον των δυνάμεων του φασισμού και του ναζισμού, όσο και μεταγενέστερα, διατήρησε αναλλοίωτα το ορθόδοξο και εθνικό του φρόνιμα, καθώς και το γλωσσικό του ιδίωμα, άλλοτε βοηθούμενος και άλλοτε εγκαταλειπόμενος από την μητέρα πατρίδα, εις πείσμα των συγκυριών, εις πείσμα καθεστώτων απολυταρχικών και στυγνών.

Κατά γενική ομολογία, η επίσκεψη στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία.

Οι συμμετέχοντες υποσχέθηκαν στον εαυτό τους και μεταξύ τους, να πραγματοποιήσουν στο μέλλον και άλλη παρόμοια επίσκεψη στα αγιασμένα τούτα μέρη, ως ελάχιστο φόρο τιμής και ως μία μικρή απόδειξη ότι οι ΄Ελληνες της μητροπολιτικής Ελλάδος, δεν ξεχνούν τους βορειοηπειρώτες αδελφούς τους.

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *