ΕΔΕΣΣΑ : Η “ΕΝΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ” ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΤΗΝ ΚΑΚΟΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ Α.Ε.

1613918_689252651135504_2940667574766272264_n-e1398676059946

Το 2009 συστήνεται η Τουριστική Α.Ε., που μεταξύ άλλων διαχειρίζεται το κέντρο των καταρρακτών.  Η μοναδική ανώνυμη εταιρία του Δήμου, προσλαμβάνει το απαιτούμενο προσωπικό (μάγειρες, σερβιτόρους), οι οποίοι ταυτόχρονα γίνονται και μικρομέτοχοί της.  Στα δύο πρώτα χρόνια λειτουργίας της δημιουργεί χρέη μερικών δεκάδων χιλιάδων €.  Από το 2011 που την διοίκηση αναλαμβάνει ο κ. Γιάννου και μέχρι το Δεκέμβριο του 2014, τα χρέη (προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία) εκτοξεύονται σε εκατομμύρια € (περίπου 1.5).

 

Σε όλες σχεδόν τις Ανώνυμες Εταιρίες ανά τον κόσμο, τα χρέη αυτά, βαραίνουν αποκλειστικά τους Προέδρους και διευθύνοντες συμβούλους των εταιριών.  Το ίδιο ισχύει και στην Ελλάδα.  Όμως επειδή εδώ είχαμε ως Πρόεδρο της εταιρίας τον ίδιο τον Δήμαρχο, η κυβέρνηση έσπευσε να τον προστατέψει.  Ψήφησε ένα Νόμο με τον οποίο δίνει την δυνατότητα στην πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου να αποφασίσει, εάν θέλει να αναλάβει ο Δήμος τα χρέη αυτά και να απαλλάξει τον Δήμαρχο και τους τρεις διατελέσαντες προέδρους.

 

Οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας λοιπόν, «απάλλαξαν» τον Δήμαρχο από τις ευθύνες και μετέφεραν τα πρώτα χρέη εκατομμυρίων €, στις πλάτες των δημοτών.  Η Ενωτική Δράση καταψήφισε την πρόταση αυτή.  Επειδή δε, η εταιρία, αποτελούσε το μόνο εργαλείο ανάπτυξης στα χέρια του Δήμου, ήμασταν από την αρχή ενάντια στην λύση και εκκαθάρισή της.  Με προϋπόθεση βέβαια την χρηστή διαχείριση και την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων.

 

Με την θέση σε λύση και εκκαθάριση μιας ανώνυμης εταιρείας, αυτομάτως λύνονται οι συμβάσεις του προσωπικού της.  Οι μέτοχοι και οι μικρομέτοχοι καταγράφουν τις ζημίες τους.

 

Τον Ιανουάριο του 2015, οι μικρομέτοχοι – εργαζόμενοι καταθέτουν στον εισαγγελέα μια μηνυτήρια αναφορά για πλαστά τιμολόγια, μη έκδοση παραστατικών και εν γένει κακοδιαχείρισης από την διοίκηση της Τουριστικής ΑΕ.

Η κυβέρνηση εν μέσω κρίσης (διανύουμε το έβδομο έτος της κρίσης και έχουν χάσει τη δουλεία τους 1,5 εκατομμύρια άτομα), ψηφίζει ένα Νόμο με τον οποίο δίνει την δυνατότητα στην πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου, να προσλάβει, εάν θέλει το προσωπικό της υπό εκκαθάρισης επιχείρησης.

 

Οι πρακτικές των τελευταίων σαράντα ετών που έφεραν την χώρα μας, σε αυτή τη κατάσταση, παρά τα μνημόνια και την κρίση, συνεχίζονται αμετανόητα και σήμερα.  Με μια όμως διαφορά.  Μέχρι πρότινος τους προσλάμβανε η εκάστοτε κυβέρνηση και τώρα λέει, “δεν τους προσλαμβάνω εγώ, αλλά εάν θέλεις Δήμαρχε και έχεις τα λεφτά να τους πληρώνεις, προσέλαβε τους εσύ στον Δήμο”!!!

 

Μας ρωτάνε κάποιοι, “θέλετε να μείνουν δεκαεννέα άτομα άνεργα”;  Τους απαντάμε κατηγορηματικά ΟΧΙ.  Γι αυτό και ήμασταν αντίθετοι στο κλείσιμο της επιχείρησης.  Με χρηστή διαχείριση και με ανάπτυξη των δραστηριοτήτων θα μπορούσε να απασχολεί σήμερα πάνω από 40 άτομα.  Ο κ. Γιάννου έκλεισε την επιχείρηση, για να απεμπλακεί από τον βραχνά των δεσμευμένων προσωπικών λογαριασμών.

 

Από την ώρα που προσελήφθησαν με ειδικότητα μάγειρα ή σερβιτόρου σε μια επιχείρηση και η επιχείρηση αυτή κλείνει, γιατί να προσληφθούν αυτοδίκαια και αυτομάτως στην ΔΕΥΑ, στο ΕΥ ΖΗΝ στην ΔΗΚΕΔΕ ή στο Δήμο, όπου δυστυχώς δεν υπάρχει ανάγκη για σερβιτόρους.

 

Και εφόσον οι κυβέρνηση μας λέει, “εάν έχεις λεφτά να τους πληρώνεις, προσέλαβε τους”, γιατί δεν μας αφήνει να προσλάβουμε ολιγάριθμο εξειδικευμένο προσωπικό (υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, κηπουρούς), αντί των δεκαεννέα μαγείρων και σερβιτόρων.  Άλλωστε και αυτοί άνεργοι συνδημότες μας είναι, οι οποίοι με τις γνώσεις τους θα προσφέρουν και θα παράξουν έργο στον Δήμο.

 

Η πιθανή πρόσληψη του προσωπικού της Τουριστικής Α.Ε. θα βαραίνει τον Δήμο ετησίως με 350.000 €, περίπου.  Σύμφωνα με τα σημερινά οικονομικά στοιχεία του Δήμου μια τέτοια πράξη είναι αδιανόητη.  Ο Δήμαρχος καθημερινά εδώ και έξι χρόνια απολογείται στους παραπονούμενους πολίτες πως δεν υπάρχουν χρήματα για να κλείσει λακκούβες.  Πως θα δικαιολογηθεί στους πολίτες αύριο εάν προβεί στην πρόσληψη τους;

 

Από την μέχρι τώρα κακοδιαχείριση της Τουριστικής Α.Ε. ο Δήμος έχει ζημιωθεί αρκετά εκατομμύρια €.  Με μια πιθανή πρόσληψη των εργαζομένων θα προστεθούν σε βάθος χρόνου άλλα τόσα εκατομμύρια. Ευχή μας να επικρατήσει η κοινή λογική και όχι οι μικροπολιτικές λογικές.

 

Για την Ενωτική Δράση.

Ο επικεφαλής, Αντώνης Ρυσάφης

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...