ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ “Λουκέτο” στα δικαστήρια για δέκα μέρες και δημοψήφισμα

ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ “Λουκέτο” στα δικαστήρια για δέκα μέρες και δημοψήφισμα

“Λουκέτο” στα δικαστήρια βάζουν οι δικηγόροι όλης της χώρας για δέκα ημέρες, κλιμακώνοντας τις
κινητοποιήσεις τους για τις προωθούμενες διατάξεις στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Η αποχή ξεκίνησε από την Τρίτη, 25 Νοεμβρίου και θα κρατήσει μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου, οπότε θα συνέλθει και πάλι η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος για να καθορίσει την περαιτέρω στάση του δικηγορικού σώματος.
Οι δικηγόροι, όπως είναι γνωστό, αντιδρούν στο περιεχόμενο των ρυθμίσεων του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί στις 2 και 3 Δεκεμβρίου πανελλαδικό δημοψήφισμα στους 63 Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας για το νομοσχέδιο που επιφέρει τροποποιήσεις στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στην ολομέλεια των προέδρων αποφασίστηκε να ληφθούν δραστικά μέτρα, προκειμένου οι δικηγόροι να δείξουν πως δεν πρόκειται να δεχθούν τις διατάξεις του νέου κώδικα, καθώς πιστεύουν ότι καταργεί βασικές αρχές της δίκαιης δίκης, όπως την ακροαματική διαδικασία, περιορίζοντας τις ζωντανές μαρτυρίες σε καταθέσεις εγγράφων. “Είμαστε αποφασισμένοι να φτάσουμε στα άκρα και να μην περάσουν αυτές οι διατάξεις”, είπε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος Βαλεργάκης.
Στην ολομέλεια συζητήθηκαν δύο προτάσεις και τελικά η συντριπτική πλειοψηφία υπερψήφισε την πρόταση που διαμόρφωσε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών, σύμφωνα με την οποία οι δικηγόροι θα απέχουν από τα καθήκοντά τους για δέκα ημέρες. Παράλληλα, αποφασίστηκε στο διήμερο 2 και 3 Δεκεμβρίου να διεξαχθεί δημοψήφισμα όλων των δικηγόρων της χώρας, για να τοποθετηθεί η βάση του σώματος για τις διατάξεις του νέου κώδικα. Οι δικηγορικοί σύλλογοι τις επόμενες ημέρες θα κληθούν να επικυρώσουν την απόφαση της ολομέλειας των προέδρων, η οποία θα συγκληθεί πάλι την τελευταία ημέρα της αποχής, δηλαδή στις 5 Δεκεμβρίου, για να λάβει αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις των δικηγόρων.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών Α. Ξυνίδης δήλωσε στον «Λόγο» ότι: «Είμαστε στους αγώνες, στα χαρακώματα. Απεργούμε για τα σπίτια του κόσμου, για τους πλειστηριασμούς, που δε θα έχουν πολλές δυνατότητες και χάνουν τα δικαιώματα τους οι εργαζόμενοι. Πρώτες μπαίνουν οι τράπεζες. Από την άλλη, ο μέσος πολίτης δεν θα μπορεί σε λίγο να έχει πρόσβαση στη δικαιοσύνη που είναι πλέον πανάκριβη. Ακόμη καταργούν τους μάρτυρες στα δικαστήρια, το ακροατήριο, και οι δίκες θα γίνονται με βεβαίωση και με υπολογιστές. Τέλος, ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν έλαβε υπόψιν τις προτάσεις του πανελλήνιου Συλλόγου μας» όπως ανέφερε ο κ. Ξυνίδης και συμπλήρωσε πως θα συμμετέχουν στην πανελλαδική απεργία της Πέμπτης.

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *