Δεν υπάρχει Καστοριά χωρίς γούνα.

Η πολιτισμική ταυτότητα της Καστοριάς δεν θα ήταν η ίδια αν δεν υπήρχε ο πρωταγωνιστικός ρόλος της γούνας στην οικονομία της πόλης από τον 15ο αιώνα. Δεν υπάρχει Καστοριά χωρίς γούνα, δεν θα υπήρχε κανένα αρχοντικό και καμία μεταβυζαντινή εκκλησία χωρίς τις χορηγίες των γουναράδων, τα πρώτα δημόσια έργα έγιναν με χορηγίες γουναράδων της διασποράς, όπως και τα πρώτα σχολεία και νηπιαγωγεία.
Το να λες πως μπορείς και θέλεις να σταματήσεις τη γούνα απ’ την Καστοριά, για λόγους αγάπης προς τα ζώα, ακούγεται τουλάχιστον αστείο και ανώριμο, και μόνο κάποιος που δεν έχει ιδέα της καστοριανής πραγματικότητας μπορεί να υποστηρίξει αυτά που ακούσαμε τελευταία.
Αν θες να ξεριζώσεις τα θεμέλια της τοπικής οικονομίας με ένα νομοσχέδιο, να είσαι σε θέση να τα αντικαταστάσεις την ίδια στιγμή, αλλιώς θα καταρρεύσει η τοπική κοινωνία. Μπορείς να το κάνεις; Ας γελάσω!

Δεν ξέρω αν αυτό ενδιαφέρει κάποιον, αλλά αξίζει να σημειωθεί πως ως Ζωόφιλη Δράση Καστοριάς είχαμε θέματα με τα εθνικά ζωοφιλικά δίκτυα γιατί δεν δέχονταν συλλόγους από Καστοριά, μιας και εμείς στην Καστοριά είμαστε όλοι δολοφόνοι και δεν μπορούμε να αγαπάμε τα αδέσποτα της πόλης μας.

Προσωπικά δηλώνω εκνευρισμένη με τη στάση όλων των δήθεν ζωόφιλων, να μιλάνε μόνο εκείνοι που δεν ευθύνονται για το θάνατο κανενός ζώου (αν υπάρχουν), να τους ακούσουμε. Αλλά μετά τα φιλέτα, τις δερμάτινες τσάντες -παπούτσια, τα καλλυντικά, τα φάρμακα και και και, να μην ξεσπάν σε μας τους γουναράδες, να βγάλουν αλλού τα συμπλέγματά τους.

Και να σας πω και κάτι, αν μπορούσαμε, θα είχαμε γίνει ανεξάρτητο κρατίδιο και θα βάζαμε βίζα για σας όλους και όλες, τους δήθεν.

Sultana Zorpidu

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *