Γ. Προβόπουλος: Οι τράπεζες πρέπει να αφήνουν τις αδύναμες επιχειρήσεις να πτωχεύουν

ο αρχινονός των τραπεζών δεν λέει όμως που θα πάνε όλοι οι εργαζόμενοι στις αδύναμες επιχειρήσεις….και που θα βρούν δουλειά σε νέες υποθετικά θέσεις…?….?

Την εκτίμηση ότι οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να αφήνουν τις αδύναμες επιχειρήσεις να πτωχεύουν και να ενθαρρύνουν την συγκέντρωση σε όλο το εύρος της οικονομίας, προκειμένου να επιστρέψει η χώρα σε βιώσιμη ανάπτυξη, εξέφρασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιώργος Προβόπουλος στους Financial Times.

«Μετά από μια τόσο βαθιά κρίση αυτό που χρειαζόμαστε είναι ισχυρή συγκέντρωση [στην οικονομία]», δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης, σημειώνοντας πως «η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει,  αλλά πρέπει να επιταχυνθεί».

«Έχω παροτρύνει τις τράπεζες να επιδιώξουν τη συγκέντρωση σε άλλους κλάδους της οικονομίας προκειμένου αυτοί να γίνουν πιο αποτελεσματικοί και πιο ανταγωνιστικοί. Αυτό θα ήταν εξαιρετικά επωφελές για την οικονομία: θα άνοιγε τον δρόμο για βιώσιμη ανάπτυξη και, το κυριότερο, για αύξηση της απασχόλησης», ανέφερε στους F.T.

Όπως παρατηρεί η εφημερίδα, η προειδοποίηση αυτή έρχεται ύστερα από την πίεση που άσκησε η κεντρική τράπεζα προς τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της Ελλάδας ώστε να ιδρύσουν Διευθύνσεις – «bad banks» –  για να αντιμετωπίσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία ανέρχονται στο 33% των συνολικών δανείων ύψους περίπου 220 δισ. ευρώ. Ωστόσο, οι τράπεζες μέχρι τώρα ήταν απρόθυμες να «βγάλουν την πρίζα» από επιχειρήσεις που δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους.

Ο κ. Προβόπουλος θεωρεί την επιτυχή συγκέντρωση της τραπεζικής αγοράς, ως ορόσημο για την υπόλοιπη οικονομία, επισημαίνουν οι FT στο δημοσίευμά τους. Από τις 18 εμπορικές τράπεζες του 2009, η Ελλάδα έχει σήμερα 4 συστημικές τράπεζες – ανακεφαλαιοποιημένες από το δεύτερο πακέτο διάσωσης ύψους 172 δισ. ευρώ – μία μικρή ιδιωτική τράπεζα και λίγες, τοπικές, συνεταιριστικές τράπεζες.

«Πραγματοποιήθηκε μια ριζική διαδικασία συγκέντρωσης στον τραπεζικό τομέα. Οι βιώσιμες τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν πλήρως, ενώ 12 μη βιώσιμες τράπεζες, οι οποίες δεν κατόρθωσαν να βρουν τα απαραίτητα ιδιωτικά κεφάλαια, εξυγιάνθηκαν», ανέφερε. Όλα αυτά συνέβησαν, είπε ο κ. Προβόπουλος, εν μέσω της κρίσης και χωρίς να υποστεί απώλειες ούτε ένας καταθέτης.

Ωστόσο, όπως παρατηρούν οι F.T., υπάρχουν ακόμα ερωτήματα όσον αφορά πόσα επιπλέον κεφάλαια χρειάζονται οι τράπεζες. Τον περασμένο Φεβρουάριο, τα stress test της BlackRock έδειξαν πως τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα χρειάζονταν μόλις 6,4 δισ. ευρώ επιπλέον κεφάλαια, εκτίμηση με την οποία συμφώνησαν οι οίκοι αξιολόγησης Moody’s και Fitch.

Ωστόσο, το αποτέλεσμα της BlackRock διαφοροποιούνταν σημαντικά από τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο υποστήριξε πως οι ελληνικές τράπεζες θα χρειάζονταν ως και 22 δισ. ευρώ νέα κεφάλαια.

Ο κ. Προβόπουλος σημείωσε πως «η υποδοχή τον Μάρτιο των αποτελεσμάτων των stress test εκ μέρους των αγορών ήταν εξαιρετικά θετική, τόσο με την Moody’s όσο και την Fitch να εκδίδουν ανακοινώσεις πως οι εκτιμήσεις τους ήταν παρόμοιες με τις δικές μας». «Η υποδοχή [αυτή] πυροδότησε μια αλυσιδωτή αντίδραση με αποτέλεσμα τρεις από τις συστημικές τράπεζες να επανέλθουν στις αγορές μέσω πολύ επιτυχημένων αυξήσεων κεφαλαίου. Η τέταρτη συστημική τράπεζα έχει επίσης ξεκινήσει την διαδικασία αύξησης κεφαλαίου η οποία και αναμένω ότι θα είναι επιτυχημένη», πρόσθεσε.

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...