Γ. Κασαπίδης: «Είμαστε σε πόλεμο, προσπαθούμε να μηδενίσουμε το κοντέρ – Μόνο ο ουρανός δεν έχει πέσει στο κεφάλι μας»

kasapidis34DSC_0036

Αποκλειστική συνέντευξη στο e-ptolemeos.gr και στους Αντώνη Πουγαρίδη και Ζήση Πιτσιάβα, παραχώρησε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης, απαντώντας σε σειρά ερωτημάτων με αφορμή και το κλείσιμο 8 μηνών από την έναρξη της θητείας της περιφερειακής αρχής.

Ο Γιώργος Κασαπίδης τόνισε πως η περιοχή βίωσε μια περιπέτεια με την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού, με πολλά κρούσματα και θανάτους να σημειώνονται στις δύο Περιφερειακές Ενότητες, Κοζάνης και Καστοριάς, έδωσε όμως όλες τις δυνάμεις ώστε να αντιμετωπίσει την κατάσταση και να περιορίσει την εξάπλωση «με αποτέλεσμα τις τελευταίες πολλές ημέρες να μην έχει καταγραφεί ούτε ένα κρούσμα».

Για την κριτική που έγινε σχετικά με τους συμπολίτες μας που ήρθαν τις κρίσιμες ημέρες από το εξωτερικό και δεν ελέγχθηκαν, ο Περιφερειάρχης σημείωσε πως είναι «εντελώς βιαστικό και επιδερμικό συμπέρασμα να θεωρούμε υπεύθυνους αυτούς τους ανθρώπους καθώς τις επόμενες ημέρες σε Καστοριά και Κοζάνη ήρθαν χιλιάδες επισκέπτες».

Παράλληλα αναφέρθηκε στο εργαστήριο μοριακών αναλύσεων, το οποίο έγινε με προσπάθεια και θα μείνει στην περιοχή, βοηθώντας όχι μόνο στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού αλλά και σε άλλες λοιμώξεις: «Υπήρξαν ευκαιρίες μέσα από αυτή την κρίση και τις αρπάξαμε», τόνισε ο Γιώργος Κασαπίδης.

Ο Περιφερειάρχης στάθηκε επίσης στην ευκαιρία που δίνεται πλέον για τη χρηματοδότηση των Νοσοκομείων της περιοχής και την αναβάθμιση των δομών υγείας, λέγοντας πως η Περιφέρεια διέθεσε 10εκ. ευρώ για την αναβάθμιση των Νοσοκομείων από το ΕΣΠΑ, αλλά και άλλα 10εκ. για τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.

Στη συζήτηση για το νέο Νοσοκομείο και το κατά πόσο αυτό χρειάζεται στη Δυτική Μακεδονία, ο Περιφερειάρχης σημείωσε πως στόχος της περιφερειακής αρχής είναι μέσα από τη συνεργασία των νοσοκομείων να μη φεύγει κανένα περιστατικό, πλην ειδικών περιπτώσεων, για άλλες περιοχές ενώ μίλησε και για την αναδιοργάνωση του υγειονομικού χάρτη της χώρας με τις αποφάσεις να λαμβάνονται από το Υπουργείο Υγείας.

Στη μεγάλη συνέντευξη του Περιφερειάρχη συζητήθηκαν και τα υπόλοιπα μεγάλα θέματα της Δυτικής Μακεδονίας, όμως η απολιγννιτοποίηση και η πορεία της δίκαιης μετάβασης.

Ο Γιώργος Κασαπίδης τόνισε πως οι συζητήσεις συνεχίζονται ώστε η περιοχή να δεχθεί όσο το δυνατόν λιγότερους κλυδωνισμούς και να περάσει στη μετάβαση με όρους ομαλότητας και ήπιας προσαρμογής.

Αναφέρθηκε επίσης στην προσπάθεια αξιοποίησης πόρων και ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, υποστηρίζοντας πως εργαλεία όπως το ΤΑΔΥΜ αλλά και πολλά άλλα ανήκουν σε ένα συνολικό σχεδιασμό ώστε να βγει ρευστότητα στην αγορά.

Σε ότι έχει να κάνει με το ΠΕΠ της Δυτικής Μακεδονίας επανέλαβε πως η νέα περιφερειακή αρχή παρέλαβε ένα τελματωμένο πρόγραμμα με μηδενικές απορροφήσεις, ενώ σε έντονο τόνο στάθηκε στο γεγονός μιας σειράς ζητημάτων τα οποία ήταν κάτω από το μηδέν.

«Χάσαμε χρήματα και προγράμματα επειδή δεν είχαμε μελέτες, αλλά δεν θα χάσουμε άλλους πόρους και παρά την δυνατότητα που έδωσε η δυνατότητα να περάσουν πόροι στην επόμενην προγραμματική περίοδο εμείς θα απορροφήσουμε τους πόρους».

Μάλιστα ο Γιώργος Κασαπίδης σε αποστροφή του λόγου προανήγγειλε αλλαγές σε πρόσωπα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ζήτησα αυστηρή επιτήρηση και στενή παρακολούθηση όσων εμπλέκονται με απορροφήσεις κονδυλίων. Δεν θα χάνουμε ούτε λεπτό, ούτε ευρώ από αυτές τις διαδικασίες. Πλέον οι ρυθμοί θα είναι στο κόκκινο, όποιοι μπορούν να αντέξουν θα είναι στην πρώτη γραμμή, έχουμε προσωπικό που μπορεί να αντικαταστήσει όποιους δεν μπορούν».

Για το θέμα της στελέχωσης της θέσης του Εκτελεστικού Γραμματέα της Περιφέρειας, ο Γιώργος Κασαπίδης, τόνισε πως θα πάρει την απόφασή του τις επόμενες ημέρες «μεταξύ αξίων» ενώ κληθείς να σχολιάσει τα χαρακτηριστικά του ανθρώπου που θα αναλάβει τη θέση σχολίασε: «Να έχει την όρεξη να δουλεύει δίπλα μου 15 και πλέον ώρες την ημέρα, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο».

Τέλος ο Περιφερειάρχης τόνισε πως όλοι οι συνεργάτες του αξιολογούνται καθημερινά, μέσα από προγραμματισμό, σχεδιασμό και υλοποίηση που του παρουσιάζουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ είπε χαρακτηριστικά πως όλους αυτούς τους μήνες «μόνο ο ουρανός δεν έχει πέσει στο κεφάλι μας».

«Είμαστε σε πόλεμο και σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Προσπαθούμε να μηδενίσουμε το κοντέρ ώστε να ξεδιπλώσουμε όσα είχαμε στο σχεδιασμό μας προεκλογικά και γι’ αυτά μας ψήφισαν οι πολίτες».

e-ptolemeos.gr

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...