ΓΟΥΝΑ : ’’Εάν η Κίνα δεν ανακάμψει γρήγορα, δέστε τις ζώνες ασφαλείας σας’’!
Με αυτή την φράση κατέληξε στην ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνέντευξή του στη ΣΕΝΤΡΑ ο Καστοριανός έμπορος γουνοδερμάτων, Γιώργος Κλετσίδης.
Ο κ. Κλετσίδης διαθέτοντας πολλές γνώσεις αλλά και τεράστια εμπειρία στην παγκόσμια αγορά της γούνας, έκανε μία εμπεριστατωμένη έρευνα με στοιχεία για τις εξελίξεις στον κλάδο της γούνας, σχετικά με την πορεία τιμών των δημοπρασιών, την υπερπαραγωγή γουνοδερμάτων, τα αποτελέσματα των διεθνών εκθέσεων γούνας, την κατάσταση που επικρατεί στην Κίνα, την Ρωσία, την Ουκρανία κ.α για τα οποία και μίλησε αποκλειστικά στην ΣΕΝΤΡΑ.
Ο πρώτος γύρος των δημοπρασιών γούνας για το 2014 έχει ολοκληρωθεί. Όλοι γνωρίζουμε την δυσμενή θέση στην οποία βρίσκονται οι Έλληνες γουνοποιοί, εξαιτίας της κατάρρευσης των τιμών των δερμάτων γούνας σε όλες τις δημοπρασίες της τρέχουσας χρονιάς. Για πρώτη φορά, πραγματικά, μετά από τουλάχιστον δέκα χρόνια (με κάποιες μικρές εξαιρέσεις), οι Έλληνες γουνοποιοί δεν μπορούν να κάνουν καμία πρόβλεψη για την τιμή των δερμάτων στην επόμενη δημοπρασία, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δυσχερής την παράθεση τιμών σε πιθανούς
αγοραστές ενδυμάτων γούνας.
Κατά τα προηγούμενα χρόνια, όλοι μας διαβλέπαμε τον κίνδυνο των πολύ υψηλών τιμών των δερμάτων. Όλοι προβλέπαμε με βεβαιότητα ότι οι τιμές των δερμάτων «θα πέσουν ακριβώς στην επόμενη δημοπρασία». Οι έμποροι παραπονιούνταν ότι οι τελικοί καταναλωτές δεν θα μπορούσαν να πληρώσουν αυτές τις υψηλές τιμές. Κάποιοι από εμάς, υποστήριζαν ότι οι υψηλές τιμές θα έκαναν καλό στην «βιομηχανία» της γούνας, θα προσέδιδαν κύρος στα προϊόντα μας, όπως συμβαίνει στην «βιομηχανία» διαμαντιών και άλλων πολύτιμων λίθων.
Η τέλεια φόρμουλα για μια «φούσκα». Κανείς δεν σκέφτηκε ότι με τις υψηλότερες τιμές, ένα μεγάλο τμήμα του ρωσικού πληθυσμού, που αποτελεί και τον βασικό πελάτη του Έλληνα γουνοποιού, δεν θα μπορούσε πια να αντέξει οικονομικά τα προϊόντα μας. Πιστέψαμε ότι ένα αριθμός δυνητικών πελατών θα αναδυόταν με μαγικό τρόπο από κάπου αλλού, προκειμένου να πληρώσει αυτές τις πραγματικά υπερβολικές τιμές.
Αγνοήσαμε την αδυναμία του ρωσικού νομίσματος, μολονότι όλοι μας το γνωρίζαμε καλά. Κατασκευάσαμε μικρότερα προϊόντα (λιγότερα δέρματα ανά προϊόν), σε πιο ανταγωνιστικές τιμές. Ισχνά, λεπτά προϊόντα έγιναν «της μόδας». Ωστόσο, όλοι γνωρίζαμε ότι οι Ρωσίδες προτιμούν πλούσια, πολυτελή μοντέλα με μεγάλο ύψος και μεγάλο ποδόγυρο.
Αγνοήσαμε το γεγονός ότι «ο σκύλος κουνά την ουρά του», όπου ο «σκύλος» είναι η Κίνα και η «ουρά» είναι οι Έλληνες γουνοποιοί. Πιστέψαμε ότι εμείς ήμασταν «ο σκύλος». Όπως συμβαίνει σε όλες τις «φούσκες», νιώσαμε χορτάτοι και πιστέψαμε ότι το κακό θα συμβεί μόνο «στον γείτονά μας» και όχι σε εμάς. Αγνοήσαμε όλα τα ανησυχητικά σημάδια που έρχονταν από την «βιομηχανία» της γούνας στην Κίνα. Αγνοήσαμε τις παγκόσμιες γεωπολιτικές εντάσεις. Πιστέψαμε ότι ήμασταν «άτρωτοι»!…. «Μπορούσαμε να αποφασίζουμε πότε θα ξεπουλήσουμε και να είμαστε καθαροί και έτοιμοι». «Παρήγαμε ένα προϊόν πολύ ανώτερο από αυτό της Κίνας». «Ζήτηση θα υπάρχει ανεξαρτήτως τιμής». «Οι Ρωσίδες θα αποκτήσουν μια καστοριανή γούνα με κάθε κόστος».
Όλα αυτά όμως είναι παρελθόν. Τι θα συμβεί αύριο; Πως πρέπει να πορευτούμε; Θα ήθελα μόνο να επισημάνω ορισμένα γεγονότα, γιατί ως γουνοποιός δεν έχω αντιμετωπίσει ποτέ μια τόσο δύσκολη κατάσταση…
1) Οι τιμές στις δημοπρασίες μέχρι τώρα έχουν αρνητική τάση.
– Η μέση τιμή όλων των μινκ που πουλήθηκαν στην Δημοπρασία Γούνας της Κοπεγχάγης τον Απρίλιο του 2013 ήταν 105 $.
– Η μέση τιμή όλων των μινκ που πουλήθηκαν στην Δημοπρασία Γούνας της Κοπεγχάγης τον Απρίλιο του 2014 ήταν 56 $.
Μειωμένη κατά 47% από την προηγούμενη χρονιά. Φυσικά ορισμένα άλλα είδη είχαν ακόμη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση.
2) Το γεωπολιτικό περιβάλλον είναι αρνητικό.
(βίαιες διαμάχες, πόλεμοι, εξεγέρσεις, αναταραχές σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως π.χ. στην Ουκρανία)
3) Το ρωσικό ρούβλι είναι σε ιστορικά χαμηλά σε σχέση με το ευρώ.
Οι ειδικοί της αγοράς συναλλάγματος προβλέπουν περαιτέρω αποδυνάμωση του, εξαιτίας της τιμής του πετρελαίου και της αρνητικής προοπτικής της ρωσικής οικονομίας.
4) Διεθνείς Εκθέσεις Γούνας
Από προσωπική γνώση, μέχρι σήμερα, καμία από τις Εκθέσεις Γούνας (Πεκίνο, Χονγκ Κονγκ, Μιλάνο, FurExcellence της Αθήνας, Καστοριάς) δεν είχε καλά αποτελέσματα.
5) Πωλήσεις ετοίμων ενδυμάτων
Είμαστε στις αρχές Μαϊου και η κίνηση στα ελληνικά showrooms είναι αναιμική.
6) ΚΙΝΑ:
Κανείς δεν γνωρίζει πραγματικά τι συμβαίνει εκεί. Όλοι γνωρίζουμε για τα προγράμματα κατά της διαφθοράς που βρίσκονται σε εξέλιξη εκεί και έχουν ως στόχο εκτελωνιστές, και πιο συγκεκριμένα, αυτούς που σχετίζονται με γουνοδέρματα. Γνωρίζουμε ότι εμπορεύματα έχουν κατασχεθεί, μεγάλοι παίκτες της αγοράς βρίσκονται στην φυλακή, ενώ σε άλλους επιβλήθηκαν πρόστιμα. Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε εάν η αδυναμία που επιδεικνύει η Κίνα οφείλεται στα παραπάνω ή στον βασικό παράγοντα αντίστασης τιμών από τον τελικό καταναλωτή. Γνωρίζουμε ότι σε ότι αφορά τις πωλήσεις η προηγούμενη σεζόν για την Κίνα δεν ήταν κερδοφόρα. Μπορεί να υπερεκτίμησαν την δύναμη της αγοράς τους. Ίσως λόγω της τεράστιας απώλειας της αξίας των αποθεμάτων τους, δεν διαθέτουν πλέον την απαιτούμενη χρηματοδότηση για να ανασυγκροτήσουν την αγορά τους, ακόμη και εάν το επιθυμούν. Στα σημερινά επίπεδα, το θέμα το δασμών και του Φ.Π.Α. έχει πλέον λυθεί. Οι τιμές θα έπρεπε να είχαν αρχίσει να ανεβαίνουν.
7) ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ:
Μέχρι στιγμής η κύρια τάση είναι αρνητική, με την προσαρμογή των τιμών να κυμαίνεται περίπου στο 60% σε ορισμένα είδη. Οι οίκοι δημοπρασιών προσφέρουν κίνητρα σε υποψήφιους πελάτες, ενώ μέχρι πέρσι δεν αναγνώριζαν την ύπαρξή τους. Πιστεύω ότι δεν γνωρίζουμε τον πραγματικό σκοπό αυτών των κινήτρων.
Αυτό δημιουργεί ένα ασυνήθιστα εχθρικό περιβάλλον για τον μικρό αγοραστή. Είναι αδύνατον να προβλέψουμε την έκβαση μιας δημοπρασίας. Στην ίδια δημοπρασία οι τιμές ορισμένων ειδών ανεβαίνουν, οι τιμές άλλων πέφτουν, ενώ άλλων παραμένουν σταθερές. Το μεγάλο αρνητικό είναι τα κίνητρα. Οι τιμές πέφτουν, ενώ πωλείται το 100% του εμπορεύματος. Μέχρι στιγμής, κάθε νέα πώληση γίνεται σε ακόμη χαμηλότερες τιμές από την προηγούμενη, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Πωλείται το 100% των εμπορευμάτων, χωρίς ορατά σημάδια ανάκαμψης της αγοράς γούνινων δερμάτων. Οι δημοπρασίες ανακοινώνουν «ρεκόρ συμμετοχών». «Μόνο θέσεις ορθίων». «Πιάσαμε το επίπεδο», «ζωηρό πλήθος», «ισχυρός ανταγωνισμός»… Οι τιμές πέφτουν, ενώ συντελούνται πωλήσεις εμπορευμάτων σε επίπεδα του 100%. Κανείς δεν γνωρίζει εάν αυτές οι προκαταβολές εμβάζονται… Κανείς δεν γνωρίζει τα ποσοστά των εμπορευμάτων που φτάνουν να εκτελωνιστούν…. Κανείς δεν γνωρίζει εάν και πότε κάποιος θα εκτελωνίσει αυτά τα εμπορεύματα…
8) ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΟΥΝΟΔΕΡΜΑΤΩΝ:
Υπάρχουν εκτιμήσεις/φήμες ότι η παγκόσμια παραγωγή μινκ είναι ανάμεσα στα 80 με 120 εκατομμύρια δέρματα το χρόνο. Κανείς δεν γνωρίζει πραγματικά… Αλλά και κανείς δεν γνωρίζει τι πραγματικά παράγεται στην Κίνα. Πιστεύω ότι ακόμη και στα σημερινά επίπεδα τιμών υπάρχει ένα αξιοπρεπές περιθώριο κέρδους για τον παραγωγό. Δεν πιστεύω ότι η παραγωγή του 2015 θα είναι σημαντικά μικρότερη από το προηγούμενο έτος, αν όχι η ίδια. Οι κτηνοτρόφοι/φαρμαδόροι θα μείωναν την παραγωγή τους μόνο ως έσχατη λύση, άλλωστε «η ελπίδα πεθαίνει τελευταία».
Οι άνθρωποι από την φύση τους τείνουν να πιστεύουν ότι αύριο (κυριολεκτικά, όμως, αύριο) τα πράγματα θα γίνουν όπως ήταν πριν! Δεν γνωρίζουμε εάν αυτές οι ποσότητες μπορούν να καταναλωθούν σε οποιαδήποτε τιμή; Αλλά και πάλι ελπίζουμε ότι η Κίνα θα επιστρέψει δυναμικά στην αγορά. Είναι απίθανο οι εκτροφείς μινκ να μειώσουν την παραγωγή τους, καθώς το περιθώριο κέρδους γι’ αυτούς είναι ακόμη σε αξιοπρεπή επίπεδα (Δημοπρασία Γούνας της Κοπεγχάγης – Απρίλιος 2014, μέση τιμή $ 56), ενώ εξακολουθούν να βρίσκονται σε πολύ ισχυρή οικονομική θέση.
Στο παρελθόν, οι τιμές πώλησης κάποιων προϊόντων που παρήγαγαν, έφταναν, σε ορισμένες περιπτώσεις, μέχρι και 300% πάνω από την τιμή κόστους. Τέτοιου είδους περιθώρια κέρδους δεν μπορούν να διατηρηθούν και οδηγούν με βεβαιότητα στην καταστροφή.
9) Δυστυχώς, δεν υπάρχουν κάποιοι παράγοντες ή κάποιες υποθέσεις που να επιτρέπουν την πρόβλεψη στην δουλειά μας. Κρύος καιρός ισούται με καλές πωλήσεις. Αυτή είναι η πιο «σοβαρή» πρόβλεψη που μπορεί να κάνει κάποιος στην «βιομηχανία» μας. Η πρόβλεψη στην «βιομηχανία» μας εκφράζει περισσότερο τις ελπίδες μας, παρά κάποια δεδομένα.
10) Τέλος, δεν υπάρχουν σημάδια που να υποδεικνύουν ότι οι τιμές των δερμάτων μινκ έφτασαν στο χαμηλότερο τους σημείο και ότι έχει επέλθει η «κάθαρση».
Μπορώ να συνεχίσω αλλά πιστεύω ότι έδωσα αρκετή τροφή για σκέψη. Κατά τη γνώμη μου, οι Έλληνες γουνοποιοί οφείλουν να είναι πιο προσεκτικοί. Αν η κατάσταση συνεχιστεί ως έχει, θα οδηγηθούμε σε ακόμη χαμηλότερες τιμές για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.
Η θετική πλευρά:
1) Η Ελληνική Έκθεση Γούνας (Καστοριά – Μάιος 2014). Επειδή επί της ουσίας είναι η τελευταία της χρονιάς, ας ελπίσουμε ότι θα έχουμε ένα ανέλπιστα καλό κλείσιμο για την φετινή χρονιά. Στηριζόμενοι στο γεγονός ότι είναι ήδη αρκετά αργά για να γίνουν μεγάλες παραγγελίες και να αποσταλούν στην ώρα τους, θα πρέπει να εξελιχθεί καλύτερα από όλες τις προηγούμενες.
2) Ο Ελληνικός τουρισμός μπορεί να προσφέρει στους Έλληνες γουνοποιούς μια δεύτερη ευκαιρία και κάποιο εισόδημα που το έχουν πολύ ανάγκη. Και εδώ οι οιωνοί είναι καλοί, αφού οι προβλέψεις δείχνουν ότι αυτό το καλοκαίρι θα σημειωθεί ένα νέο ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό.
3) Το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων γουνοποιών φαίνεται να είναι καλά χρηματοδοτούμενο, ενώ η χορήγηση νέας παράτασης από τις τράπεζες, για την εξόφληση παλαιών δανείων, καθώς η αρχική είχε οριστεί για την 10η Μαρτίου 2014, φαίνεται να ευνοεί. Άλλωστε, οι χαμηλότερες τιμές μειώνουν και την ανάγκη χρηματοδότησης.
4) Ο αριθμός των δερμάτων που θα χρησιμοποιηθεί από τους Έλληνες γουνοποιούς κατά το 2014 θα είναι ο ίδιος, αν όχι μεγαλύτερος από αυτόν που χρησιμοποιήθηκε κατά το 2013. Οι έκτακτες προσαρμογές των τιμών καθιστούν μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού και, ειδικότερα, του ρωσικού πληθυσμού ικανό για την αγορά προϊόντων γούνας.
Τελειώνοντας, ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο…δεν φαίνεται να υπάρχουν λόγοι που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ανάκαμψη τιμών στο άμεσο μέλλον. Ωστόσο, πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα. Μπορούμε είτε να παραδοθούμε, είτε να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία προκειμένου να κερδίσουμε μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς. Λαμβάνοντας υπόψη την σχετικά σταθερή και υγιή οικονομική κατάσταση των Ελλήνων γουνοποιών, μπορούμε, επιδεικνύοντας υπομονή, να μετατρέψουμε αυτή την καταστροφή σε ευκαιρία. Το μυστικό είναι η διατήρηση κεφαλαίου!
Ένα πράγμα είναι σίγουρο…Εάν η Κίνα δεν ανακάμψει γρήγορα, δέστε τις ζώνες ασφαλείας σας!
ΣΕΝΤΡΑ