Γνωρίστε τους Βουλευτές της Πέλλας

Γνωρίστε τους 4 Βουλευτές της Π.Ε. Πέλλας:

.

ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ

Γεννήθηκε στην Πέλλα και κατοικεί στα Γιαννιτσά. Είναι παντρεμένη και μητέρα μιας κόρης. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ και ομιλεί την Γερμανική και την Αγγλική γλώσσα. Εργάστηκε ως δικηγόρος στα Γιαννιτσά την περίοδο 1996-2004 και ήταν μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών.

Το 1998 εξελέγη Νομαρχιακή Σύμβουλος στο Ν. Πέλλας και διετέλεσε Αντινομάρχης Πέλλας αρμόδια για θέματα Παιδείας και Πολιτισμού και εντεταλμένη σύμβουλος για θέματα Δημόσιας Διοίκησης. Το 2002 επανεξελέγη Νομαρχιακή Σύμβουλος στο Ν. Πέλλας.

Το 2004 εξελέγη βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο Ν. Πέλλας. Εκλέχθηκε Γραμματέας της Βουλής για δύο κοινοβουλευτικές περιόδους και διετέλεσε μέλος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, της Επιτροπής Περιφερειών και της Διακοματικής Επιτροπής για το ντόπινγκ. Διετέλεσε επίσης αναπληρώτρια εισηγήτρια στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας για θέματα Παιδείας και Πολιτισμού και μέλος του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ, καθώς και μέλος της Διατομεακής Επιτροπής για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.

Το 2007 επανεξελέγη βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο Ν. Πέλλας. Διετέλεσε εισηγήτρια στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας για Θέματα Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ και μέλος της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, ενώ διετέλεσε και μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής που συγκλήθηκε για να εξετάσει τις ευθύνες πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου.

Το 2009 επανεξελέγη βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο Ν. Πέλλας και της ανατέθηκαν καθήκοντα Υφυπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Το 2012 επανεξελέγη βουλευτής Πέλλας με το ΠΑΣΟΚ, από το οποίο διεγράφη το 2014.

Στις 25 Ιανουαρίου 2015 επανεξελέγη Βουλευτής, αυτή τη φορά με τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΗΦΑΚΗΣ

Είναι 52 ετών, κάτοικος Αριδαίας Πέλλας και πατέρας δυο παιδιών.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ

Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός από το 1987, αυτοδημιούργητος με μεγάλη προσπάθεια και δυσκολίες, με επαγγελματική απασχόληση τα πρώτα χρόνια μελέτες, κατασκευές ιδιωτικών και δημοσίων έργων και τα τελευταία 17 χρόνια αποκλειστικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (κυρίως μικρά υδροηλεκτρικά έργα) καθετοποιημένα (εκμεταλλεύσεις, μελέτες, κατασκευές) σε Ελλάδα, Αλβανία και Σερβία.

Μελέτησε με τους συνεργάτες του στο γραφείο και κατασκεύασε τα πρώτα μικρά υδροηλεκτρικά έργα στην Ελλάδα (1997) στην Αλμωπία Πέλλας, συμμετέχει σε τρείς τέτοιες εγκαταστάσεις, ακόμη έχει μελετήσει και κατασκευάσει το ένα έκτο των μικρών υδροηλεκτρικών πανελλαδικά και έχει βοηθήσει η Πέλλα και ιδιαίτερα η Αλμωπία να θεωρείται η «πρωτεύουσα» των ΑΠΕ πανελλαδικά με την μεγαλύτερη αναλογία έργων ανά κάτοικο.

Έχει (σε συνεργασία με το ΕΜΠ και το ΚΑΠΕ) «ελληνοποιήσει» τμήματα του εξοπλισμού τέτοιων έργων παράγοντας τα στην Ελλάδα. Διαθέτει τεχνικό γραφείο στην Αριδαία με 5 εργαζόμενους.

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

Εν ενεργεία (εδώ και πέντε χρόνια) Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Μικρών Υδροηλεκτρικών (που αντιπροσωπεύει το σύνολο του κλάδου πανελλαδικά με το 95% να είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κυρίως της περιφέρειας) προσανατολίζοντας τον κλάδο στην μικρή, φτηνή, διάσπαρτη, αποκεντρωμένη παραγωγή, με μεγάλη εγχώρια προστιθέμενη αξία.

Η συνδικαλιστική του δράση τον εξοικείωσε στην διεκδίκηση των συλλογικών αιτημάτων στα κέντρα λήψης των αποφάσεων στην χώρα μας αλλά και μέσω του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Μικρών υδροηλεκτρικών και με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Ακόμη μέλος του ΔΣ του συλλόγου φωτοβολταϊκών στην Πέλλα. Παλαιότερα (πριν 15 χρόνια) μέλος του ΔΣ του συλλόγου Μηχανικών Πέλλας και στο ΔΣ του συλλόγου εργοληπτών.

Μέχρι πριν ένα μήνα πρόεδρος του Μουσικού συλλόγου ΑΡΙΩΝ Αλμωπίας και συντονιστής της Ένωσης πολιτιστικών συλλόγων Αλμωπίας. Ακόμη μέλος σε αρκετούς συλλόγους της περιοχής.

Στις τελευταίες δημοτικές εκλογές υποψήφιος Δήμαρχος Αλμωπίας με ευρύτατο σχήμα («ΑλλάΖΟΥΜΕ την Αλμωπία») και τώρα δημοτικός σύμβουλος (εξελέγησαν 2 δημοτικοί σύμβουλοι, 3 πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων και 7 τοπικοί σύμβουλοι) παίρνοντας ποσοστό 17%. Τον συνδυασμό στελέχωσαν πολίτες από όλους τους πολιτικούς χώρους που συνεργάστηκαν και συνεργάζονται πραγματικά εξαιρετικά για την επίτευξη των στόχων του.

Αν λάβει κανείς υπ’ όψιν τον ελάχιστο χρόνο και την ανυπαρξία αστικού κέντρου (τεράστια περιοχή με 42 ενεργούς οικισμούς) το εκλογικό αποτέλεσμα θεωρείται ικανοποιητικό, το δε άκουσμα είναι πολύ καλό (καμιά σχέση με το ποσοστό του συνδυασμού) γιατί ο συνδυασμός είχε σοβαρό προγραμματικό λόγο και πρότεινε λύσεις για όλα τα βασικά προβλήματα της Αλμωπίας δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στην προστασία της κοινωνίας και των κοινωνικών δομών, στα αναγκαία έργα υποδομής που θα διευκολύνουν τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο, την ανάπτυξη του τουρισμού και την αξιοποίηση των σημαντικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Αλμωπίας (γεωθερμία, μεγάλη παραγωγικότητα εδαφών, θέση της δίπλα στις γειτονικές Βαλκανικές χώρες κλπ).

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

Μέλος της ΚΝΕ από το 1980 και συνδικαλιστής στον φοιτητικό σύλλογο στο ΕΜΠ. Στο ΚΚΕ από το 1982. Έδωσε πρωτοπόρα (μαζί με αρκετούς συντρόφους) μάχη για τον εκδημοκρατισμό του στρατού κατά την διάρκεια της στρατιωτικής θητείας.

Από το 1989 στην Αριδαία Πέλλας γραμματέας του ΚΚΕ στην Αλμωπία και μέλος της Νομαρχιακής, από την αρχή της ίδρυσης του στον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ σε όργανα ευθύνης (υπεύθυνος οργάνωσης Αριδαίας και Νομαρχιακή). Συμμετείχε (ως σύνεδρος) σε όλα τα συνέδρια και πανελλαδικές συνδιασκέψεις.

Από τον Ιούλιο 2012 συντονιστής Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Αλμωπίας, τον Φεβρουάριο 2013 εκλέχθηκε συντονιστής της Ν.Ε. Πέλλας ( σε συνδιάσκεψη όλων των μελών ).

Συνέβαλε στην οργανωτική ανασυγκρότηση του Κόμματος, τόσο όσον αφορά εγγραφές νέων μελών (τριπλασιασμός), δημιουργία Ο.Μ. ανά Καλλικρατικό Δήμο και ύπαρξη γραφείων σε όλες τις πόλεις, αλλά κυρίως στην εξωστρεφή δουλειά και στην ενασχόληση (για πρώτη φορά ουσιαστικά) με όλα τα βασικά προβλήματα που απασχολούν τον Νομό.

Είχε, σημαντική η συμβολή στην καταγραφή, ανάλυση προβλημάτων, συγκρότηση προγράμματος για την Πέλλα που προήλθε με συστηματικές επαφές με φορείς, υπηρεσιακούς παράγοντες, πολίτες κλπ και ουσιαστικές και συνεχείς παρεμβάσεις της Ν.Ε. στα βασικά ζητήματα που απασχόλησαν τον Νομό.

Προσανατολίστηκε πρώτη φορά το Κόμμα στην ενασχόληση και προβολή προτάσεων για τα προβλήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων και δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Από τις κομματικές θέσεις που υπηρέτησε και υπηρετεί εκπροσώπησε και εκπροσωπεί συστηματικά το Κόμμα στην τοπική τηλεόραση, στα ραδιόφωνα και τις τοπικές εφημερίδες, βελτιώνοντας αποφασιστικά τις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τα ΜΜΕ της Πέλλας.

Στην Νομαρχιακή συνδιάσκεψη στις 07/12/2014 εκλέχτηκε στην νέα Νομαρχιακή επιτροπή και πρώτος σε ψήφους για το περιφερειακό συμβούλιο Κεντρ. Μακεδονίας του Κόμματος αναλαμβάνοντας ευθύνες προγράμματος κλπ στην νέα Νομαρχιακή επιτροπή στην οποία (για δεοντολογικούς και πρακτικούς λόγους) δεν έθεσε υποψηφιότητα για συντονιστής.

Η εμπειρία και οι γνώσεις του σε διάφορα αντικείμενα (επαγγελματικά, κοινωνικά προβλήματα και ιδιαίτερα προβλήματα του Νομού κλπ) καθώς και η εμπειρία από την καθημερινή δράση για τα προβλήματα και την κατάθεση προτάσεων για την λύση τους μπορεί να φανεί χρήσιμη σε αυτή την δύσκολη συγκυρία, ιδιαίτερα στα πλαίσια της πολιτικής της αυριανής κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας του ΣΥΡΙΖΑ για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας αλλά και την οργάνωση της κοινωνίας για να γίνει αποφασιστική η παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα στις συγκρούσεις που έρχονται.

Θεωρεί ότι η εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ Πέλλας στο Κοινοβούλιο πρέπει να είναι ικανοποιητική και αποτελεσματική. Η Πέλλα χρόνια υποεκπροσωπείται (τουλάχιστον τα τελευταία 15 χρόνια) με αποτέλεσμα ( μέσα φυσικά και από τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν από τις κυβερνήσεις αλλά και την αδυναμία των βουλευτών να αξιοποιήσουν τις όποιες δυνατότητες υπήρχαν) να βαλτώσουν όλα, να έχει η Πέλλα αναπτυξιακό έλλειμμα και ουσιαστικά ανύπαρκτες σχέσεις με τις γειτονικές χώρες (που είναι εν δυνάμει αγορές για το αγροτικό, τουριστικό και πολιτιστικό προϊόν), παρά τα σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της στον πρωτογενή τομέα (πολλά δυναμικά αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα), σημαντική δυναμική στην μεταποίηση αγροτικών προϊόντων αλλά και σημαντικές δυνατότητες στον τριτογενή τομέα.

Στις 25 Ιανουαρίου εξελέγη Βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΜΙΑΣ

Γεννήθηκα το 1952 στον Π. Μυλότοπο Γιαννιτσών από γονείς αγρότες, είμαι παντρεμένος με την Ζωή Σμία-Φαρμάκη και πατέρας δύο παιδιών.

Ολοκλήρωσα τις εγκύκλιες σπουδές μου στον Π. Μυλότοπο και στα Γιαννιτσά και το 1971 πέτυχα την εισαγωγή μου στην ιατρική σχολή του ΑΠΘ.

Διετέλεσα αγροτικός γιατρός στην περιοχή ευθύνης Άσπρου (Καλύβια, Λιπαρό, Άγιος Γώργιος, Εσώβαλτα, Σταυροδρόμι) και Πέλλας (Ν.Πέλλα, Παραλίμνη, Μεσιανό, Αρχοντικό).

Το 1987 ξεκίνησα ειδικότητα αιματολόγου με προκαταρκτική εκπαίδευση στην παθολογία στα Νοσοκομεία Γιαννιτσών και Έδεσσας. Το 1991 τοποθετήθηκα στην αιματολογική κλινική του Γ.Ν. Γ.Παπανικολάου Θεσσαλονίκης, ασχολούμενος κυρίως με τη μεταμόσχευση μυελού των οστών.

Από το 1995 εργάστηκα στην παθολογική κλινική του Νοσοκομείου Γιαννιτσών ως επιστημονικός σύμβουλος σε αιματολογικά θέματα και ως επιστημονικός συνεργάτης στην Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού του Γ.Ν. Παπανικολάου, ενώ το 2000 τοποθετήθηκα στο Νοσοκομείο Γ. Παπανικολάου και το 2010 έλαβα την θέση του διευθυντή Ε.Σ.Υ.

Συμμετείχα στην πρωτοποριακή ομάδα του Διευθυντή Κ. Αθ. Φάσσα που διενήργησε για πρώτη φορά παγκόσμια αυτόλογες μεταμοσχεύσεις σε αυτοάνοσα νοσήματα (Σκλήρυνση κατά πλάκας), ανοίγοντας τον δρόμο για την εφαρμογή της σε άλλα κέντρα του εξωτερικού.

Συμμετείχα με περισσότερες από 200 εργασίες σε συνέδρια του εσωτερικού και του εξωτερικού (ΕΒΜΤ) και εργασίες μου έχουν δημοσιευθεί σε Ελληνικά και ξένα περιοδικά.

Ομιλητής σε συνέδρια και ημερίδες με θέματα αιματολογικά και μεταμοσχεύσεων. Παράλληλα ανέπτυξα πολυσχιδή συνδικαλιστική και πολιτική δράση.

Υπήρξα ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Εργαζομένων στην πρωτοβάθμια περίθαλψη Πέλλας και πρόεδρός του για πέντε συναπτά έτη (82-86) και της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργαζομένων Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης Υπαίθρου, γενικός γραμματέας και ακολούθως πρόεδρός της μέσα από ένα ψηφοδέλτιο συνασπισμού των δυνάμεων της αριστεράς.

Τη δεκαετία 1981-1991 ήμουν μέλος του ΚΚΕ και τα έτη 88-΄91 γραμματέας της οργάνωσης Γιαννιτσών.

Από το 1991 βρίσκομαι στον πολιτικό χώρο του ΣΥΝ και απο τον Ιούλιο του 2013 συμμετέχω στην επιτροπή υγείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Το τελευταίο διάστημα υπήρξα ιδρυτικό μέλος και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος της Δημοτικής Κίνησης ΑΝΑΣΑ Πέλλας.

Πλησιάζοντας στο τέλος της ιατρικής μου πορείας δέχθηκα την τιμητική πρόταση της οργάνωσης μελών ΣΥΡΙΖΑ Γιαννιτσών προκειμένου να την εκπροσωπήσω με στόχο την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανατροπής των μνημονιακών πολιτικών φτωχοποίησης του ελληνικού λαού.

Στις 25 Ιανουαρίου 2015 εξελέγη Βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ

Ο Γιώργος Καρασμάνης γεννήθηκε το 1951 στον Νομό Πέλλας.

Σπούδασε οικονομικές αλλά και πολιτικές επιστήμες, ενώ ύστερα από τις σπουδές του εργάστηκε ως οικονομολόγος.

Σήμερα είναι ενεργό μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Είναι ενεργό στέλεχος της ΝΔ από την ίδρυσή της, το 1974.

Το 1985 ορίστηκε υπεύθυνος διοικούσας επιτροπής Αγροτικού της ΝΔ για τέσσερα χρόνια, ενώ τον ίδιο χρόνο (1985) ήταν τιμητικά στο Ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος, χωρίς να εκλεγεί.

Μάλιστα, με τη συμμετοχή του στην Επιτροπή Αγροτικού συνέβαλλε στη σύνταξη του προγράμματος του κόμματος για την αγροτική ανάπτυξη.

Το 2004 ανέλαβε καθήκοντα υπεύθυνο τομέα πολιτικής ευθύνης αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων της Νέας Δημοκρατίας.

Στις Εθνικές Εκλογές του 1996 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής ενώ επανεξελέγη στις εκλογικές αναμετρήσεις του 2000, του 2004, του 2007, του 2009 και τις διπλές εκλογές του 2012.

Κατά την πρώτη συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής η οποία προέκυψε από τις Εθνικές Εκλογές του 2009 εξελέγη από το σώμα του Κοινοβουλίου Κοσμήτορας, θέση την οποία διατήρησε έως το 2012.

Στις 9 Ιουνίου 2014, με απόφαση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά αναλαμβάνει καθήκοντα Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Στις 25 Ιανουαρίου 2015 επανεξελέγη Βουλευτής με τη ΝΔ.

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...