Γκρεμίζει την κυβέρνηση η κρίση στο ΠΑΣΟΚ

 ΟΙ ΡΑΓΔΑΙΕΣ εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ κλονίζουν επικίνδυνα την ετοιμόρροπη έτσι κι αλλιώς κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε εκλογές τον Οκτώβριο.

Η απόφαση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να θέσει ευθέως ζήτημα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο χαρακτήρισε κόμμα καρικατούρα (!), παραλύει στην ουσία τον κυβερνητικό συνασπισμό και επισπεύδει την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία. Άλλωστε με την άποψη του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος δήλωσε αποφασισμένος να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος, τάσσονται η πλειοψηφία των βουλευτών και των στελεχών του κόμματος. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος βάλλεται από παντού και κατηγορείται πλέον ανοιχτά ότι μετέτρεψε το ΠΑΣΟΚ σε συνιστώσα της Νέας Δημοκρατίας, ακυρώνοντας τον ιδεολογικό του χαρακτήρα και την αυτοδύναμη παρουσία του στην πολιτική ζωή.
Η πρωτοβουλία που αναλαμβάνει τόσο ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, όσο και άλλα κορυφαία στελέχη έχει στόχο να επανασυνδέσει το ΠΑΣΟΚ με το λαό και να αναδείξει την σοσιαλιστική του φυσιογνωμία!.. Βέβαια η συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ σε έναν ανάλγητο κυβερνητικό συνασπισμό που ξεπουλάει καθημερινά τη δημόσια περιουσία και δημεύει μέσω φόρων τα ακίνητα που απέκτησαν με αίμα οι ελληνικές οικογένειες, απειλεί με πολιτικό αφανισμό το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Γι’ αυτό δεν αποκλείεται, τόσο ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, όσο και τα υπόλοιπα στελέχη που επιχειρούν να επαναφέρουν το ΠΑΣΟΚ στο προσκήνιο, να μην προλάβουν γιατί οι εκλογές είναι πολύ κοντά και το πιθανότερο είναι να μείνει εκτός Βουλής και να καταλήξει σε ένα κόμμα που έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλο το διάστημα μετά τη μεταπολίτευση, σαν την ΕΔΗΚ του Γιάννη Ζίγδη.

Ανεξάρτητα απ’ την επιτυχία που θα έχει το νέο εγχείρημα του ΠΑΣΟΚ, το σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση πνέει τα λοίσθια. Το συμβόλαιο για το ξεπούλημα της ΔΕΗ, φαίνεται ότι θα είναι και το τελευταίο έγκλημα σε βάρος του λαού και της δημόσιας περιουσίας.

Η πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα να σταματήσει το ξεπούλημα, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι δεν αναγνωρίζει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας που γίνεται με τρόπο σκανδαλώδη, τελειώνει και το βίο της παρούσης κυβέρνησης. Εξάλλου είναι πολλοί αυτοί που συμμετέχουν στην κυβέρνηση και δεν θα ήθελαν να μπουν σε δικαστικές περιπέτειες, αφού στο ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν δεδομένη την παραπομπή στη Δικαιοσύνη, όλων όσων ευθύνονται για τη λεηλασία της δημόσιας περιουσίας.
Στη Νέα Δημοκρατία έχουν αρχίσει ήδη τα όργανα, με τον Κ. Καραμανλή να δηλώνει παρών στις εξελίξεις. Μέσω του στενού του συνεργάτη Ευριπίδη Στυλιανίδη τάχθηκε υπέρ της οικουμενικής κυβέρνησης αδειάζοντας στην κυριολεξία τον Αντώνη Σαμαρά, για τον οποίο προεκλογικά δεν είχε κάνει ούτε μια δήλωση στήριξης.

Καζάνι που βράζει το ΠΑΣΟΚ

Σε καλοκαιρινή καταιγίδα εξελίσσεται η σύγκρουση στο ΠΑΣΟΚ για τον έλεγχο του επικείμενου συνεδρίου του κόμματος.
Όλες οι πλευρές ακονίζουν τα μαχαίρια τους προκειμένου να είναι έτοιμες στην οριστική μάχη που θα διεξαχθεί το Φθινόπωρο και στην οποία κανείς δεν φέρεται διατεθειμένος να υποχωρήσει.

Από τη μία πλευρά ο Βαγγέλης Βενιζέλος, στέλνει ξεκάθαρα μηνύματα σε όλους εκείνους που τον αμφισβητούν προσωπικά, προσπαθώντας να αποκρούσει παράλληλα τις επιθέσεις για το εγχείρημα της Ελιάς. Από την άλλη, τα στελέχη που θα βρεθούν απέναντι και βασίζονται κυρίως σε προσωπικές φιλοδοξίες προσπαθούν να χτίσουν τις συμμαχίες που θα μπλοκάρουν τις επιδιώξεις της ηγεσίας.

Μιλώντας χθες σε εκδήλωση της Ελιάς, ο Βενιζέλος άστραψε και βρόντηξε εναντίον των επικριτών του, χαρακτηρίζοντας «γελοία» τη συζήτηση περί ηγεσίας. Όπως είπε είναι προσβλητική και ανιστόρητη η εξίσωση προσώπων με τελείως διαφορετική στάση, αίσθηση ευθύνης και αποτέλεσμα. Σημείωσε δε ότι η σχετική κουβέντα είναι προσβλητική για τη διαδρομή του, τις δύσκολες επιλογές που έχει κάνει και το κόστος που ανέλαβε.

«Δεν ήμουν εκεί, βάραγαν τον αέρα», δήλωσε χαρακτηριστικά. Μάλιστα σε μια προσπάθεια να δώσει το στίγμα του, τόνισε ότι η Ελιά είναι η πραγματική αφετηρία συζήτησης και πρωτοβουλιών για την Κεντροαριστερά. Πρόσθεσε πως οι πρωτοβουλίες αυτές θα ληφθούν με διαφάνεια, θεσμικές εγγυήσεις, χωρίς παραγοντισμούς και αποκλεισμούς.

 Σε θέση μάχης και ο Χρυσοχοΐδης
Την ίδια ώρα έτοιμος να βρεθεί απέναντι από τον Βενιζέλο στη μάχη ηγεμονίας σε αυτό που απέμεινε από το ΠΑΣΟΚ, εμφανίζεται ο υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Αλλάζοντας γραμμή από την πλήρη συστράτευση με τη ΝΔ και προσωπικά με τον Αντώνη Σαμαρά, εμφανίζεται αποφασισμένος να μπει δυναμικά στο συνέδριο. Έτσι σε χθεσινή του συνέντευξη, βγήκε επιθετικά κατά του Βενιζέλου, χαρακτηρίζοντας το ΠΑΣΟΚ, «καρικατούρα χωρίς προοδευτική ταυτότητα».

Όπως είπε, τον ενδιαφέρουν οι αλλαγές που χρειάζεται να γίνουν στη χώρα αλλά και το μέλλον του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας πως «μετά από τόσα χρόνια αισθάνομαι την υποχρέωση να την υπερασπιστώ ( παράταξη) και να αναλάβω την ευθύνη για τα όποια λάθη έχουν γίνει αλλά και για το μέλλον της». Επί της ουσίας ο κ. Χρυσοχοΐδης, προστίθεται στην ατελείωτη λίστα ονομάτων που επιθυμούν αλλαγή ηγεσίας και βλέπουν το συνέδριο ως μια πρώτης τάξης ευκαιρία γι’ αυτό. Το πρόβλημα όλων όμως, είναι ότι πέρα από τη θέση πρόθεση εξοβελισμού του Βενιζέλου, έχουν καθαρά προσωποκεντρικές επιδιώξεις, χωρίς κοινές θέσεις, αξίες και πολιτικές.

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *