Γιορτινή κολοκύθα γεμιστή από την Αργυρώ

Γιορτινή κολοκύθα γεμιστή από την Αργυρώ

Μπαίνουμε σε γιορτινή διάθεση, με ένα πεντανόστιμο φαγητό!

 

Υλικά συνταγής:

1 κολοκύθα κόκκινη γύρω στα 3 κιλά ολόκληρη
5 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. βούτυρο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκ. σκόρδο
2 φέτες μπέικον
200 γρ. συκωτάκια κοτόπουλου
2 χωριάτικα λουκάνικα
15 προβρασμένα κάστανα
150 γρ. φιστίκια Αιγίνης ψίχα ωμή
150 γρ. κράνμπερις
ξύσμα από 1/4 πορτοκαλιού
400 γρ. ρύζι μπασμάτι
1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί
1 λίτρο ζωμός λαχανικών ή κότας ζεστό
150 γρ. κεφαλοτύρι σε κυβάκια
1 κλαδάκι φρέσκο θυμάρι
3 κ.σ. σχοινόπρασο ψιλοκομμένο

Εκτέλεση:

Με κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε καπάκι από την επιφάνεια της κολοκύθας γύρω από το κοτσάνι. Αφαιρούμε τους σπόρους και τις ίνες από το εσωτερικό της κολοκύθας. Αλείφουμε το εσωτερικό της με μαλακό βούτυρο και αλατοπιπερώνουμε τα τοιχώματα της.
Αφαιρούμε τις μεμβράνες από τα συκωτάκια και τα ψιλοκόβουμε. Αφαιρούμε το περίβλημα από το λουκάνικο και το ψιλοκόβουμε.
Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε το σπασμένο σκόρδο και τα ψιλοκομμένα συκωτάκια. Αφήνουμε να ψηθούν για λίγα λεπτά και να αλλάξουν χρώμα. Προσθέτουμε το μπέικον ψιλοκομμένο και το λουκάνικο κι αφήνουμε να ψηθούν για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε το ρύζι και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστούν τα υγρά τελείως. Προσθέτουμε τον ζωμό, χαμηλώνουμε την φωτιά σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 10′. Τότε προσθέτουμε τα κάστανα, τα κράνμπερις τα φιστίκια το ξύσμα και το κεφαλοτύρι. Ανακατεύουμε. Προσθέτουμε θυμάρι και σχοινόπρασο.
Γεμίζουμε την κολοκύθα. Σκεπάζουμε με το καπάκι της, πιέζοντας να κλείσει η κολοκύθα. Την τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο την βάση και τα πλαϊνά της. Την βάζουμε σε ταψί. Ρίχνουμε στο ταψί βραστό νερό να καλύπτει 2 εκ. την κολοκύθα. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC για περίπου 2 ώρες.
Κόβουμε την κολοκύθα σε φέτες όπως το καρπούζι και βάζουμε ολόκληρη την φέτα με το ρύζι στο πιάτο. Η μαλακή σάρκα της τρώγεται μαζί με το ρύζι και στο στόμα σκάνε αρώματα και υφές μοναδικές
Γαρνίρουμε με σάλτσα ντομάτας και λίγη σάλτσα γιαούρτι .

www.argiro.gr

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...