Γιορτάστηκε και φέτος 4-3-2017 η γιορτή των Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος στην Περαία Έδεσσας του νομού Πέλλας.

tasnoe0012080_copy

Με μεγάλη επισημότητα και πάρα πολύ κόσμο γ

Η Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό τελέσθηκε  χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ.κ. Θεόκλητου όπου και κατά την διάρκεια της θείας λειτουργίας στον ιερέα πάτερ Χρήστο ο Μητροπολίτης του απέδωσε το οφφίκιο το οποίο και αποτελεί τη μέγιστη δυνατή τιμητική διάκριση έγγαμου ιερέα, και ήταν ένας σταυρός.

Επίσης ο Μητροπολίτης κ. Θεόκλητος απέδωσε τιμητική  διάκριση το αφφίκιο του αναγνώστη στον νεαρό Παντελή Σιπάκη κάτοικο Άρνισσας ο οποίος εδώ και πολύ καιρό υπηρετεί την εκκλησία των Αγ. Θεοδώρων στην Περαία Πέλλας ως ιεροψάλτης.

Οι επισκέπτες και οι προσκυνητές μετά την παρακολούθηση της  θείας λειτουργίας επισκέφθηκαν το ξωκκλήσι του Αγίου που βρίσκεται κοντά  στην λίμνη και στη συνέχεια γεύτηκαν την εξαιρετική σε γεύση ρεβυθάδα όπως ξέρουν να την μαγειρεύουν οι γυναίκες του χωριού. Την ρεβυθάδα συνόδευαν διάφορες πίτες, τουρσιά, κρασί και τσίπουρο.

 

Επίσης όλοι οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο όμορφο Λαογραφικό Μουσείο του χωριού το οποίο δημιούργησε με πρωτοβουλία και πολύ μεράκι του ο κ. Πολίτης Ντουμπάρατζης ο οποίος και εξακολουθεί να το συντηρεί. Αξίζει τον κόπο να το επισκεφθείτε όλοι.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος από διάφορα μέρη της κεντρικής και δυτικής Μακεδονίας επισκέφτηκαν για να γιορτάσουν τον Άγιο Θεόδωρο στην Περαία αρκετός κόσμος ο οποίος ταξίδεψε με τουριστικά λεωφορεία.

Στην Θ. Λειτουργία και την εκδήλωση παρευρέθηκαν οι Βουλευτές κα Τζάκρη, ο κ. Καρασμάνης, ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Γιάννου, Δημοτικοί και Νομαρχιακοί σύμβουλοι ο Διοικητής του Α.Τ. Άρνισσας και αρκετός κόσμος.

 

Η διοργάνωση της εκδήλωσης έγινε από τον Πολιτιστικό  Σύλλογο  Μικρασιατών  ΠΕΡΑΙΑΣ και ακολούθησε  πέρα από την ρεβυθάδα και τα νόστιμα εδέσματα  παρουσίαση με παραδοσιακούς  χορούς από τα χορευτικά συγκροτήματα:

Το μικρό χορευτικό του Συλλόγου Μικρασιατών Περαίας.

Το χορευτικό του ΜΕΣΝΑ Άρνισσας

Το χορευτικό του Συλλόγου Θηριόπετρας Ο Μέγας Βασίλειος

Το χορευτικό του Συλλόγου Αριστοτέλης Λουτροχωρίου και το Μεγάλο χορευτικό της Περαίας.
 

4/3/17

 

 

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *