Για τις μεγάλες ζημιές από την πρόσφατη χαλαζόπτωση στον νομό Καστοριάς! (ρεπορτάζ)

Ζημιές προκλήθηκαν στις καλλιέργειες από την ισχυρή χαλαζόπτωση που έπληξε την Καστοριά την π. Τετάρτη 18 Ιουνίου.

Οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο ήταν η Βασιλειάδα, ο Μελισσότοπος και Σταυροπόταμος και σε μικρότερο βαθμό, η Φωτεινή και η Κορομηλιά.

Από το χαλάζι καταστράφηκαν καλλιέργειες μηλιάς, φασολιάς και σίτου.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δημήτρης Σαββόπουλος, γεωπόνοι της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής μαζί με συναδέλφους τους από τον ΕΛΓΑ Κοζάνης, μετέβησαν την επόμενη μέρα στις περιοχές που επλήγησαν από το χαλάζι και προχώρησαν σε μια πρώτη εκτίμηση των ζημιών.

«Είναι καταστροφική η εικόνα. Έχει πέσει πάρα πολύ χαλάζι. Λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και των βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν η ανάπτυξη των φασολιών έχει μείνει πίσω. Το ίδιο θα συμβεί και τώρα λόγω της χαλαζόπτωσης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς.

Ο κ. Σαββόπουλος, προέτρεψε επίσης, τους παραγωγούς της περιοχής μας να ενταχθούν στο πρόγραμμα αντιχαλαζικής προστασίας το οποίο υλοποιεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και να προμηθευτούν αντιχαλαζικά δίχτυα για την προστασία των καλλιεργειών τους.

Το ποσοστό επιχορήγησης ανέρχεται στο 60% του επιλέξιμου κόστους. Ειδικά για τις αναγνωρισμένες ομάδες παραγωγών το ποσοστό ανέρχεται στο 75%.

Ελένη Ψωμαδάκη

Εφημερίδα ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *