Γιατί απέτυχαν οι δημοσκόποι

Οι μεγάλοι χαμένοι της χθεσινής μέρας είναι αναμφίβολα οι δημοσκόποι. Τo κοινό exit poll που αφορούσε την Περιφέρεια Αττικής, και τους δήμους Αθηναίων και Πειραιώς έπεσε σε όλα έξω!

Στο δήμο Αθηναίων έδινε πρώτο τον κ. Σακελαρίδη ενώ η κάλπη «έβγαλε» Καμίνη, και στην Περιφέρεια Αττικής και το δήμο Πειραιά έδινε πολύ μεγάλες διαφορές που τελικά δεν καταγράφηκαν στα αποτελέσματα.

Η αποτυχία είναι ακόμη μεγαλύτερη αν συνυπολογίσουμε ότι για αυτό το exit poll συνεργάστηκαν από κοινού η MRB, η GPO, η ALCO MARK, και η Metron Analysis δηλαδή οι μεγαλύτερες εταιρίες δημοσκοπήσεων της χώρας.

Επειδή πολλές φορές στο παρελθόν οι ίδιοι δημοσκόποι εκτίμησαν με ακρίβεια το αποτέλεσμα και επειδή το επιστημονικό αυτό εργαλείο χρησιμοποιείται από όλο τον πολιτισμένο κόσμο ,είναι προφανές ότι κάτι πάει στραβά.

Το πιο πιθανό είναι ότι δεν έχουν αντιληφθεί την αλλαγή συμπεριφοράς του εκλογικού σώματος. Οι παλαιές σταθερές έχουν κατακρημνιστεί και πιθανώς να χρειάζεται πολύ μεγαλύτερο δείγμα για να εκτιμηθεί σωστά το αποτέλεσμα.

Σε κάθε περίπτωση επειδή η επόμενη Κυριακή με τις ευρωεκλογές είναι πολιτικά κρισιμότατη πρέπει να μεριμνήσουν ώστε να μη δημιουργήσουν ξανά λαθεμένες εντυπώσεις. Αλλιώς ας μην κάνουν exit polls!

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...