Γιαννιτσά:Μνημόσυνο θυμάτων Ομαδικού τάφου

DSC01382

Το πρωί της Κυριακής 14 Σεπτεμβρίου 2014, εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, στον ιστορικό Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Μητρόπολη) Γιαννιτσών τελέστηκε κατά το πέρας της Θείας Λειτουργίας το καθιερωμένο ετήσιο μνημόσυνο των εκτελεσθέντων Γιαννιτσιωτών κατά την 14η Σεπτεμβρίου του 1944 από τα Γερμανικά Στρατεύματα Κατοχής παρουσία των εκπροσώπων των Αρχών και των φορέων της περιοχής.

DSC01398
Στη συνέχεια, τελέστηκε μνημόσυνο στο μνημείο του ομαδικού τάφου στα Γιαννιτσά, χωρίς παρατράγουδα, όπως θα περίμεναν οι δεκάδες – για προληπτικούς λόγους, αποφυγής επεισοδίων, αστυνομικοί που ήταν παρατεταγμένοι.
Ακούστηκαν μόνο κάποια συνθήματα υπέρ ΕΑΜ και κατά των φασιστών από ομάδες οργανωμένων πολιτών και η κατάθεση στεφάνων έγινε χωρίς προβλήματα και ελλείψει Χρυσαυγιτών, σε αντίθεση με την περυσινή χρονιά.

DSC01370

Η Συντονιστική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και η ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΛΛΑΣ του ΚΚΕ εξέδωσαν νωρίτερα δελτία τύπου, κάνοντας αναφορά στην ημέρα

Εβδομήντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τα δραματικά γεγονότα της 14ης Σεπτεμβρίου 1944 και των επόμενων ημερών, όταν οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής και οι εγκληματικές συμμορίες των ντόπιων ένοπλων συνεργατών τους εκτέλεσαν 120 περίπου συμπατριώτες μας (μεταξύ αυτών και τον Δήμαρχο Γιαννιτσών Θωμά Μαγκριώτη), μετά από φρικτά βασανιστήρια και τρομοκρατία, ενώ στις 18 Σεπτεμβρίου παρέδωσαν ένα μέρος της πόλης στις φλόγες. Τα Γιαννιτσά προστέθηκαν έτσι στη σειρά των μαρτυρικών πόλεων της πατρίδας μας, που υπέστησαν τη θηριωδία του ναζισμού και τα εγκλήματα των συνεργατών των κατακτητών.
Κάθε χρόνο, τέτοια μέρα, η πόλη πενθεί τους νεκρούς της και τιμά τη μνήμη τους στον Ομαδικό Τάφο. Τα δυο τελευταία όμως χρόνια η εκδήλωση αμαυρώθηκε από την παρουσία της «Χρυσής Αυγής», της γνωστής νεοναζιστικής, ρατσιστικής και εγκληματικής οργάνωσης.
Ένα τέτοιο κόμμα δεν έχει καμιά θέση στην εκδήλωση τιμής του Ομαδικού Τάφου. Αποτελεί προσβολή της μνήμης των δολοφονημένων συμπολιτών μας και βεβήλωση της ιστορικής μνήμης της πόλης η παρουσία στον τόπο αυτόν των αρνητών της ελευθερίας, της δημοκρατίας και του Ολοκαυτώματος, των υμνητών του Χίτλερ και των νοσταλγών της δικτατορίας του Μεταξά και της χούντας του Παπαδόπουλου. Αποτελεί ύβρη η κατάθεση στεφάνου στα θύματα του φασισμού και του δωσιλογισμού από τους πολιτικούς απογόνους των ναζί και τους υπερασπιστές των ταγμάτων ασφαλείας.
Σημαντική όμως ευθύνη για την παρουσία της νεοναζιστικής οργάνωσης στην εκδήλωση του Ομαδικού Τάφου έχει η Δημοτική Αρχή και προσωπικά ο Δήμαρχος Γρηγόρης Στάμκος. Ο Δήμαρχος, ακολουθώντας την περυσινή του τακτική του Πόντιου Πιλάτου, απέφυγε για μια φορά ακόμη να τοποθετηθεί δημόσια και να πάρει υπεύθυνη πολιτική θέση ως πρώτος πολίτης αυτής της πόλης, αρνήθηκε να αποδοκιμάσει τη Χρυσή Αυγή και να δηλώσει (αλλά και να στηρίξει έμπρακτα μια τέτοια δήλωση) πως είναι ανεπιθύμητη η παρουσία της στην εκδήλωση τιμής και μνήμης του Ομαδικού Τάφου. Αντίθετα, με το να μη καλέσει στην εκδήλωση τα πολιτικά κόμματα (για δεύτερη φορά φέτος), εκτός από το ότι απαξιώνει με τον τρόπο αυτό βασικούς θεσμούς της δημοκρατίας, κρατά ίσες αποστάσεις κάνοντας απαράδεκτους πολιτικούς συμψηφισμούς, ανάμεσα στους φασίστες και τους αντιφασίστες και έτσι ευνοεί ουσιαστικά τους νεοναζιστές. Φαίνεται πως τίποτε δεν του δίδαξε το γεγονός ότι λίγες μόνο ημέρες μετά την περυσινή εκδήλωση ένας νέος άνθρωπος, ο Παύλος Φύσσας, έπεφτε νεκρός από τα δολοφονικά χτυπήματα των Χρυσαυγιτών και ότι ολόκληρη σχεδόν η ηγεσία της Χρυσής Αυγής βρίσκεται σήμερα στη φυλακή.
Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί όλους τους πολίτες να πάρουν μέρους μαζικά, ενωτικά, αγωνιστικά και ειρηνικά στην εκδήλωση του Ομαδικού Τάφου, ώστε αυτή να γίνει μια πραγματική λαϊκή αντιφασιστική εκδήλωση τιμής, μνήμης και αγώνα, όπως της αξίζει να είναι, χωρίς χυδαία συνθήματα και φασιστικούς χαιρετισμούς, χωρίς κάγκελα και ΜΑΤ.

Η Συντονιστική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ

Η ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΛΛΑΣ του ΚΚΕ ΘΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΣΤΕΦΑΝΙ στους ΕΚΤΕΛΕΣΘΕΝΤΕΣ στον ΟΜΑΔΙΚΟ ΤΑΦΟ των ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ

Τιμώντας τη θυσία των εκτελεσμένων 114 Γιαννιτσιωτών από τα Ναζιστικά στρατεύματα κατοχής & τους έλληνες συνεργάτες τους ταγματασφαλίτες πουλικούς, Αντιπροσωπεία της Τομεακής Επιτροπής Πέλλας του ΚΚΕ θα καταθέσει στεφάνι στον Ομαδικό Τάφο των Γιαννιτσών την Κυριακή 14 Σεπτέμβρη στις 10 το πρωί.
Για μια ακόμη χρονιά η Δημοτική Αρχή του Δήμου Πέλλας, υπηρετώντας όχι την ιστορική μνήμη, αλλά την πολιτική των «ίσων αποστάσεων» δεν συμπεριέλαβε στο επίσημο πρόγραμμα του μνημόσυνου το Κόμμα μας.
Η ιστορική αλήθεια δεν μπορεί να παραγραφεί από κανέναν. Δεν μπορούν όσοι έχουν επιζήσει της εκτέλεσης, αλλά και οι νεώτεροι απόγονοί τους και οι νέοι της πόλης να μη γνωρίσουν αυτήν την ιστορική αλήθεια. Στις 14 Σεπτέμβρη του 1944 οι Γερμανοί κατακτητές και οι ντόπιοι συνεργάτες τους με την καθοδήγηση των ταγματασφαλιτών Πούλου και Σκαπέρδα εκτέλεσαν 114 Γιαννιτσιώτες μαζί με τον Δήμαρχο της πόλης Θωμά Μαγκριώτη. Ήταν τα αντίποινα των κατακτητών και των ντόπιων συνεργατών τους για την ηρωική αντιστασιακή δράση των δυνάμεων του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ στην περιοχή του Πάϊκου.
Στην κατάθεση στεφάνων θα συμμετέχουν και αντιπροσωπείες της «Λαϊκής Συσπείρωσης» της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Πέλλας.

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *