Γιάννης Κορεντσίδης: «Διανύουμε την πιο καταστροφική χρονιά για τη γουνοποιία»

IMG_8523

Την δραματική επιδείνωση της χώρας αντικατοπτρίζει σήμερα η Βιοτεχνική Περιοχή της Καστοριάς με τη συρρίκνωση και υποβάθμιση των γουνοποιητικών  επιχειρήσεων, αφού «βρόχος» για τη βιωσιμότητά τους είναι η παντελής έλλειψη ρευστότητας.

Συνεχίζουμε να διανύουμε μια καταστροφική χρονιά

Ήδη διανύουμε δήλωσε μιλώντας  στη στήλη των γουνοποιών ο Πρόεδρος του  προφήτη Ηλία κ. Γιάννης Κορεντσίδης την δεύτερη πιο άσχημη σεζόν για τον κλάδο της γουνοποιίας που ακόμα δεν έχει τελειώσει καθώς έχουμε περίπου ένα μήνα μπροστά μας.

Υποστήριξε ωστόσο ότι τον Σεπτέμβριο υπήρχε κάποια κίνηση που θεωρείται πολύ καλή για τη λιανική πώληση όμως με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, δεν τους  επιτρέπουν να αισιοδοξούν διότι όπως είπε συνεχίζουμε να διανύουμε μια καταστροφική χρονιά.

Επισήμανε παράλληλα ότι η πτώση φέτος είναι μεγαλύτερη και σε αυτό συνηγορεί και το  μεγάλο ποσοστό πτώσης που υπήρξε από την προηγούμενη χρονιά.

Πολλοί ωστόσο είναι οι παράγοντες που επηρέασαν στο να βιώνει ο κλάδος της γούνας την μεγαλύτερη κρίση .«Βαλλόμαστε από παντού. Τώρα τελευταία προέκυψε και ένα σοβαρό θέμα και με τα διεθνή χρηματιστήρια και πιο συγκεκριμένα της Κίνας που παρασέρνει και τις υπόλοιπες αγορές. Επίσης έχουμε διεθνώς πτώση της τιμής του πετρελαίου που μειώνει παρά πολύ την οικονομική δυνατότητα της Ρωσίας που είναι κατ εξοχήν πελάτης μας. Μια πτώση του προϋπολογισμού της Ρωσικής οικονομίας συμπαρασύρει τα πάντα, συμπαρασύρει και τους μισθούς με αποτέλεσμα να μην έχουμε τις αναμενόμενες πωλήσεις που θα είχαμε και εμείς ως προμηθευτές των Ρώσων αγοραστών» , εξήγησε ο νέος πρόεδρος.

Σύμφωνα  πάντως με τον ίδιο , το μόνο που πρέπει να κάνουν οι γουνοποιοί είναι να σεβαστούν την κατάσταση, κρατώντας πολύ χαμηλούς τόνους. «Είναι κάτι» , ενημέρωσε «που δεν εξαρτάται από τα δικά μας χέρια».

Ωστόσο ο σύνδεσμος ο Προφήτης Ηλίας δεν κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια και προγραμματίζει κάποιες δράσεις όπως το άνοιγμα σε κάποιες άλλες αγορές, όμως λόγω της παγκόσμιας κρίσης η μια αγορά συμπαρασύρει την άλλη με αποτέλεσμα να βιώνουμε ένα κυκεώνα. «Τα τελευταία 20 με 25 χρόνια δουλεύουμε με την αγορά της Ρωσίας, όμως πλέον έχει αλλάξει το στυλ που δουλεύαμε πριν από τον ερχομό των Ρώσων πελατών. Η ρωσική αγορά έχει απορροφήσει όλη την παραγωγή της Καστοριάς και της Σιάτιστας. Δεν βλέπω κάποια άλλη χώρα που να μπορεί να απορροφήσει ένα τόσο μεγάλο ποσοστό  προϊόντων από αυτά που παράγουμε, όποτε από εδώ και πέρα ίσως θα πρέπει να κινηθούμε σε άλλο στυλ δουλειάς δηλαδή να κατασκευάζουμε πιο ελαφρύ ρούχο, κάτι διαφορετικό .

Πάντως το Δ.Σ του συνδέσμου ο προφήτης Ηλίας έχει στο νου του κάποια σχέδια και το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει να τα υλοποιεί στοχευμένα και μεθοδικά . «Έχουμε βάλει κάποιους στόχους. Έχουμε το πρόγραμμα μας, το όποιο όμως αυτή τη στιγμή έτσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση και σε οικονομικό επίπεδο και στον κλάδο μας, θα ήταν καλύτερα να περιμένουμε λίγο ακόμα πριν βγάλουμε τις ανακοινώσεις μας»,κατέληξε ο πρόεδρος.

 

Από τη «Στήλη των γουνοποιών»

Επιμέλεια Δώρα Κωτσοπούλου

Εφημερίδα ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *