Γίνεται να μείνεις έγκυος όταν έχεις περίοδο; Ρωτήσαμε, μάθαμε και σας λέμε!

Μπορώ να μείνω έγκυος όταν έχω περίοδο;

Ένα ερώτημα που σίγουρα έχετε αναλύσει με τις φίλες σας ατελείωτες ώρες χωρίς όμως να καταλήξετε σε κάποιο συμπέρασμα.

Υπάρχουν οι αντιδράσεις του τύπου «ε, αυτά δεν γίνονται» ή «μα καλά κάνεις σεξ όταν έχεις περίοδο;».

Η αλήθεια είναι πως και έγκυες μπορείτε να μείνετε, κάτω από συγκεκριμένες περιπτώσεις και σεξ μπορεί κάποιος

να κάνει αλλά τις τελευταίες ημέρες της περιόδου.

Ας δώσουμε όμως την σκυτάλη στην μαιευτήρα- γυναικολόγο και διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Βιβή Τσέτσα.

«Συνήθως οι γυναίκες που έχουν φυσιολογικό κύκλο, δηλαδή 28 ημερών, είναι πολύ δύσκολο να μείνουν έγκυες.

Όμως έχει συμβεί σε γυναίκες με ακατάστατο κύκλο, δηλαδή γυναίκες που έχουν αραιομηνόρροια (σ.σ καθυστέρηση περιόδου) ή σε γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί η ωορρηξία να συμπέσει με την περίοδο.

Επίσης, υπάρχει και η περίπτωση της μέσω κυκλικής κολπικής αιμόρροιας. Δηλαδή σε γυναίκες με πολύ μεγάλο κύκλο μπορεί κάποια στιγμή να εμφανιστεί λίγο αίμα και να εκθλιφθεί ως δεύτερη περίοδος ενώ το αίμα να είναι αποτέλεσμα της ωορρηξίας. Και σε αυτή την περίπτωση, λοιπόν, μπορεί μια γυναίκα να μείνει έγκυος.

Επιτρέπετε το σεξ κατά τη διάρκεια της περιόδου;

Επιτρέπετε μεν, αλλά καλό θα είναι να χρησιμοποιείτε προφυλακτικό και να αποφεύγετε το σεξ τις πρώτες ημέρες της περιόδου όπου έχουμε πολύ μεγάλη ροή αίματος.

Αν γίνει επαφή και δεν υπάρχει χρήση προφυλακτικού καλό θα είναι η γυναίκα και ο άνδρας να ουρήσουν μετά την επαφή, να κάνουν καλό πλύσιμο με ειδικό καθαριστικό σαπούνι και ίσως είναι σκόπιμο να γίνει κολπική πλύση.

Πρέπει να ξέρουμε ότι το περιβάλλον της γυναίκας έχει πολλά μικρόβια εκείνη την περίοδο ενώ το προφυλακτικό μας σώζει από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *