Βαρουφάκης: Δεν είμαι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ – Οι κορώνες δεν βοηθάνε – Δεν υπογράψαμε νέο μνημόνιο

baroy_533_355

“Χτυπήστε μας, βασανίστε μας, αλλά το μνημόνιο δεν θα το εφαρμόσουμε”
– Τι λέει ο υπουργός Οικονομικών για τον ΦΠΑ, ποιες υπηρεσίες και προϊόντα δεν θα αυξηθούν
– Επίτηδες υπάρχει ασάφεια στα νούμερα για να μην υπάρχει πίεση για τους στόχους, λέει ο Γ. Βαρουφάκης
– Τινάξαμε δυο Eurogroup στον αέρα και τελικά πετύχαμε η Ελλάδα να βρει συμμάχους

Για όλους και για όλα μιλά ανοιχτά πλέον ο Γ. Βαρουφάκης με απανωτές συνεντεύξεις του σε ελληνικά και ξένα Μέσα Ενημέρωσης.
Μιλώντας στον Γ. Παπαδάκη και τον ΑΝΤ1 ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται αυξήσει τον ΦΠΑ στα νησιά ή τον τουρισμό, ούτε όμως και στα φάρμακα, τις παραμεθόριες περιοχές, αλλά και στα τρόφιμα και στα βιβλία. Το που θα γίνει κάποια αύξηση μένει ακόμη να διευκρινιστεί.
“Θα ψάξω να βρω έναν φορολογικό συντελεστή σε ένα άνευ σημασίας αγαθό για να δείξουμε καλή θέληση”, είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά στις προεκλογικές εξαγγελίες, αλλά και τις μετεκλογικές που ακούστηκαν από χείλη υπουργών ο Γιάνης Βαρουφάκης κράτησε σαφείς αποστάσεις, λέγοντας ότι ο ίδιος δεν είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, ήρθε κοντά με τον Α. Τσίπρα όπως είπε τα δύο τελευταία χρόνια, τονίζοντας παράλληλα ότι οι “απλουστευτικές κορώνες δεν βοηθάνε”.

Σε ό,τι αφορά στο μνημόνιο ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε πως η χώρα είχε μνημόνιο και το κράτος έχει συνέχεια. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά τινάχτηκαν δυο Eurogroup στον αέρα, όμως στο τρίτο η Ελλάδα ήταν στην πλευρά της πλειοψηφίας, αλλάζοντας τους συσχετισμούς. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε είπε στους συναδέλφους του στο eurogroup “χτυπήστε μας, βασανίστε μας, αλλά μνημόνιο δεν θα εφαρμόσουμε”.

Ο κόσμος ξέρει τι έκανε στις εκλογές, Εξέλεξε μια κυβέρνηση για να πει όχι στην πολιτική του παρελθόντος, είπε ο υπουργός διευκρινίζοντας ότι το μνημόνιο έλιωσε σε ότι αφορά στις πολιτικές που έβαζαν στο στόχαστρο μισθωτούς και συνταξιούχους αφήνοντας εκτός τον μεγάλο πλούτο.
Σε ό,τι αφορά στις ασάφειες που υπάρχουν στο πρόγραμμα ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε πως όπως ανέφερε και στους συναδέλφους του δεν ήταν σε θέση να μιλήσει με αριθμούς γιατί ήταν βέβαιο πως θα διαψευστεί. “Χρησιμοποιώ και τον όρο δημιουργική ασάφεια” είπε ο υπουργός τονίζοντας πως “θέλω να είμαι ο πρώτος υπουργός Οικονομικών που δε θα αναφερθεί ποτέ σε νούμερο αν δεν είμαι σίγουρος ότι θα το πετύχω”.

Σε ό,τι αφορά στον έλεγχο από την πλευρά των εταίρων ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε πως πλέον δεν θα βρίσκεται στην Αθήνα η “συμμορία των τεχνοκρατών” όπως χαρακτήρισε την τρόικα, ενώ υπογράμμισε πως η χώρα δεν θα κάνει μονομερείς ενέργειες με αρνητικό δημοσιονομικό αντίκτυπο. Αντιθέτως, είπε ο υπουργός, για ενέργειες όπως η ρύθμιση των χρεών δεν χρειάζεται έγκριση.

Υπογράμμισε πως, η συμφωνία δεν είναι οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και τόνισε πως με βάση τη συμφωνία, η κυβέρνηση δεν είναι υποχρεωμένη να λογοδοτει στους θεσμούς για μέτρα που φέρνουν έσοδα.Ο κ. Βαρουφάκης επανέλαβε ότι η χωρα δεν θα φύγει από το ευρώ και πως οι πολίτες δεν το επιθυμούν, ούτε το ζητούν.

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο θα τελειώσει ο νόμος για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές αλλά τόνισε ότι θα επιβραβεύονται οι συνεπείς που πλήρωναν.

“Ούτε ηττηθήκαμε, ούτε συνθηκολογήσαμε στο Eurogroup”

“Μου αρέσει να λέω τα σύκα-σύκα και αυτό ίσως να ενοχλεί κάποιους συναδέλφους μου στο εξωτερικό” δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αυστραλιανό ABC.

Στη συνέντευξή του ο κ. Βαρουφάκης υπογραμμίζει πως η 12χρονη παραμονή του στην Αυστραλία (δίδασκε στο πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ) τον “σημάδεψε”.

“Όσοι με γνωρίζουν λένε πως έχω επηρεαστεί από τον αυστραλιανό τρόπο σκέψης» σημειώνει και προσθέτει: «Ίσως να είναι ο τρόπος με τον οποίο απορρίπτω τις ανοησίες χωρίς να νοιάζομαι τι θα πουν οι άλλοι. Πιθανότατα να με επηρέασε και ο (πρώην πρωθυπουργός της Αυστραλίας) Πολ Κίτιγκ τον οποίο θαύμαζα”.

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Βαρουφάκης (ο οποίος έχει και την αυστραλιανή υπηκοότητα) απορρίπτει τους ισχυρισμούς ότι η κυβέρνηση “ηττήθηκε και συνθηκολόγησε με την τελευταία της συμφωνία με το Eurogroup”.

“Δεν το βλέπω καθόλου σαν ήττα, αλλά σαν νίκη της Ευρώπης που αναγνώρισε τις δημοκρατικές αρχές μιας νέας κυβέρνησης να εφαρμόσει το πρόγραμμα για το οποίο ψηφίστηκε” τόνισε.

Ο κ. Βαρουφάκης επισκέπτεται συχνά την Αυστραλία για να δει την κόρη που ζει μόνιμα στο Σίδνεϊ με την μητέρα της.

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *