Βίντεο: Το καρναβάλι της Πρωτοχρονιάς στο Άργος Ορεστικό 1996 προς 1997

e5885e4aa0c0dc9314e63a2393a29e69_xl

Το Αργείτικο Πρωτοχρονιάτικο Καρναβάλι πλέον είναι γνωστό σε όλη την Ελλάδα ως το μοναδικό (μαζί με της Καστοριάς) για την εποχή του και ως το πρώτο του έτους.

Είναι ένα πανάρχαιο έθιμο που οι κάτοικοι του Άργους Ορεστικού διατήρησαν με αγάπη και αυθορμητισμό. Στο διάβα του χρόνου έχει να παρουσιάσει πολλά στοιχεία, ως προς τον τρόπο τουλάχιστον, της διοργάνωσής του.

Ενδεικτικά, να αναφέρουμε πως σε παλιότερα χρόνια οι καρναβαλιστές σε ομάδες διέρχονταν την πόλη απο νωρίς το απόγευμα τους δρόμους του Άργους, ενώ το βράδυ μερακλωμένοι συγκεντρώνονταν σε καφενεία και ταβέρνες για γλέντι ξέφρενο μέχρι το πρώτο φως του νέου χρόνου. Αυτό τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει, όπως όλοι γνωρίζουμε. Ένα όμως καταπληκτικό σπάνιο βίντεο του Σάκη Καρανικόλα από το Άργος, έρχεται να φέρει στην επιφάνεια της μνήμης στιγμές από περίπου 20 χρόνια πριν στο μοναδικό αυτό έθιμο ,

Στο βίντεο αυτό είναι φανερό πως τότε οι παρέες ξεκινούσαν το γλέντι από τα στέκια τους, περιδιάβαιναν τους δρόμους και έμπαιναν στα στέκια από άλλες παρέες για να ανταλλάξουν ευχές για το νέο χρόνο και να γλεντήσουν μαζί! Επίσης μπορεί να παρατηρήσει πως ο πεζόδρομος ακόμα δεν υπήρχε, αν και πολλά σημεία της πόλης παραμένουν ακριβώς τα ίδια μέχρι και σήμερα!

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *