Αυτοκίνητα διαβάζουν το όριο ταχύτητας της τροχαίας και κλειδώνουν σε αυτό – Λύση ή εφιάλτης;

Αυτοκίνητα διαβάζουν το όριο ταχύτητας της τροχαίας και κλειδώνουν σε αυτό - Λύση ή εφιάλτης;

Εικόνα από το μέλλον. Οδηγείς σε έναν από τους εθνικούς δρόμους της Ελλάδας, σε μια ευθεία χιλιομέτρων, είσαι μόνος σου και το όριο ταχύτητας είναι 120 χιλιόμετρα. Με πόσο τρέχεις; Με 128 χιλιόμετρα, γιατί αυτό αποφάσισε το αυτοκίνητό σου και δεν μπορείς να κάνεις τίποτε άλλο. Προφανώς αυτό δεν είναι παρότρυνση για παρανομία, αλλά από την άλλη πλευρά είναι και ένας μικρός εφιάλτης.

Σε λίγους μήνες θα κυκλοφορούν στους δρόμους αυτοκίνητα που θα μπορούν να διαβάζουν τις πινακίδες με τα όρια ταχύτητας και θα και θα ευθυγραμμίζονται με αυτά, χωρίς παρέμβαση του οδηγού. Η εταιρεία Ford ανακοίνωσε ότι το πρώτο μοντέλο της με αυτή τη δυνατότητα θα αρχίσει να πωλείται φέτος τον Αύγουστο, όταν κυκλοφορήσει στην Ευρώπη η δεύτερη γενιά των αυτοκινήτων της S-Max.

H νέα τεχνολογία θα βοηθά τους οδηγούς να αποφεύγουν τα πρόστιμα της Τροχαίας και να οδηγούν ασφαλέστερα, κάνοντας λιγότερα ατυχήματα. Ο οδηγός πάντως, αν θέλει, θα μπορεί να υπερνικήσει την αυτόματη επιβράδυνση του οχήματός του, πατώντας σταθερά το γκάζι, αλλά θα μπορούν να επιταχύνουν μόνο έως 8 χιλιόμετρα πάνω από το όριο ταχύτητας.

Εκπρόσωπος της Ford δήλωσε στο BBC ότι η νέα τεχνολογία θα επεκταθεί πιθανότατα και σε άλλα μοντέλα της αυτοκινητοβιομηχανίας σταδιακά σε όλο τον κόσμο.

Το σύστημα ονομάζεται Intelligent Speed Limiter (Έξυπνος Περιοριστής Ταχύτητας) και βασίζεται σε αισθητήρες στους τροχούς, που καταγράφουν την ταχύτητα του αυτοκινήτου, καθώς και σε ένα σύστημα οπτικής αναγνώρισης των σημάτων της τροχαίας, χάρη σε μια βιντεοκάμερα στο παρμπρίζ που συνεχώς «διαβάζει» τον δρόμο.

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *