Αρχαιολογικά ευρήματα καθυστερούν την κατασκευή νέου κοιμητηρίου στην Καστοριά (ρεπορτάζ)

nekrotafeia-kastorias

Κυριολεκτικά στα… όρια του έχει φτάσει το  νεκροταφείο του Δήμου Καστοριάς, καθώς αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα έλλειψης χώρου. 
Είχε δημιουργηθεί σε μία εποχή που η Καστοριά είχε μικρότερες ανάγκες όσον αφορά την ανάπαυση των κατοίκων τους που φεύγουν από τη ζωή.

 Τα αρχαιολογικά ευρήματα στο Άγιο Χαράλαμπο πήγαν πίσω τις εργασίες του νέου κοιμητηρίου
Το συγκεκριμένο πρόβλημα, το οποίο έχει προκύψει εδώ και αρκετά χρόνια στην Καστοριά προκαλώντας πολλές συζητήσεις, είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Για να το αντιμετωπίσει ο Δήμος Καστοριάς ετοιμάζεται να  χωροθετήσει νέο μεγάλο νεκροταφείο σε περιοχή εκτός του αστικού ιστού και συγκεκριμένα  στην περιοχή του Αγίου Χαραλάμπους, όμως η ανακάλυψη αρχαιολογικών ευρημάτων  στη συγκεκριμένη περιοχή έβαλε  φρένο στις ενέργειες του δήμου. Αυτή τη στιγμή είναι δεσμευμένα περίπου 700 τετραγωνικά από τα 39 στρέμματα  Ένα περίπου στρέμμα το έχει δεσμεύσει η αρχαιολογική υπηρεσία για να κάνει τις έρευνές της και δεν μπορούν  να προχωρήσουν τα νεκροταφεία εάν δεν τελειώσουν πρώτα οι έρευνες.

 «Διακόσια μέτρα μετά τον Άγιο Χαράλαμπο βρέθηκαν αρχαία  ευρήματα. Το γεγονός αυτό  καθυστέρησε  τις εργασίες κατασκευής νέου  κοιμητηρίου, όμως έχουμε βρει τη φόρμουλα με την αρχαιολογία, η οποία θα μας βοηθήσει και θα επισπεύσει τις διαδικασίες έτσι ώστε να μην έχουμε περαιτέρω προβλήματα», δήλωσε στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ο αντιδήμαρχος κ Δημήτρης Κωτούλας. Ο ίδιος υποστήριξε ότι  έχουν συμφωνήσει με την αρχαιολογία οι ανασκαφικές εργασίες να ξεκινήσουν από τον Απρίλιο και να ολοκληρωθούν σε περίπου δυο μήνες. «Εφόσον τελειώσει η αρχαιολογία με τις ανασκαφές, ο Δήμος Καστοριάς θα ξεκινήσει  τις εργασίες, φυσικά αυτό θα εξαρτηθεί και από τα ευρήματα που θα αναδείξει η σκαπάνη», πρόσθεσε ο αντιδήμαρχος.

 

Σύμφωνα πάντως με τον αντιδήμαρχο το νεκροταφείο βρίσκεται  στην τελική φάση  κατασκευής του. Ήδη ο δήμος έχει στείλει τους φακέλους στην αποκεντρωμένη για να τις τελικές εγκρίσεις, κατόπιν  θα μπει σε διαβούλευση και στη συνέχεια οι φάκελοι θα φύγουν στην Αθήνα, για να πάρει το νέο κοιμητήριο την έγκριση κατασκευής.

Αν όλα πάνε καλά, σύντομα η πρωτεύουσα του Δήμου Καστοριάς  θα αποκτήσει ένα κοιμητήριο αντάξιο του μεγέθους της.

 

Δώρα Κωτσοπούλου

Εφημερίδα ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *