Αρνάκι τσιγαριαστό με πράσο!

arnaki-frikase_tease_ec1800dbd68cbe56ab4f1a557727a4451

Σήμερα θα φτιάξουμε ένα πολύ νόστιμο φαγητό. Θα κάνουμε αρνάκι τσιγαριαστό με σέσκουλα, πράσο και αγκινάρες.

Τι θα χρειαστείς

  • 200γραμ. πράσο Μπάρμπα Στάθης
  • ½ του κιλού αρνάκι ξεκοκαλισμένο (χέρι ή μπούτι)
  • 3 αγκινάρες
  • Σέσκουλα
  • 1 κούπα κρασί
  • 1 φρέσκο κρεμμύδι
  • 2 κουταλιές της σούπας άνηθο
  • 2 κουταλιές της σούπας ξινόχοντρο
  • 1 λεμόνι
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι

Πως θα το φτιάξεις

Ξεκινάμε με το αρνάκι. Πολύ σημαντικός είναι ο τρόπος που θα το ψήσουμε. Έχουμε λοιπόν μια κατσαρόλα. Μέσα θα βάλουμε λίγο λάδι και θα σοτάρουμε το αρνάκι. Θα το αφήσουμε να ψηθεί μόνο του και στην συνέχεια θα βάλουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά γιατί δεν θέλουμε να τα κατακρεουργήσουμε και επίσης δεν θέλουμε να τα ψήσουμε πάρα πολύ. Θα τα ψήσουμε λοιπόν όσο χρειάζεται για να μείνουν τα χορταρικά πράσινα και να μην μαλακώσουν πάρα πολύ. Φυσικά αυτό που θέλουμε είναι να έχουμε ωραίες υφές.

Σε μια κατσαρόλα λοιπόν ρίχνουμε λίγο λάδι. Όσο πιο στενή είναι κατσαρόλα τόσο το καλύτερο γιατί δεν θα απλώσουν τα υγρά από το αρνί και θα ψηθεί πιο εύκολα. Θέλουμε στην αρχή δυνατή φωτιά. Θέλουμε να του δώσουμε χρώμα λοιπόν για να γίνει νόστιμο. Αφού σοταριστεί όμορφα τότε σβήνουμε με κρασί και χαμηλώνουμε την θερμοκρασία. Έπειτα βάζουμε το καπάκι για να κρατηθούν τα υγρά και να μην εξατμιστούν και μαγειρεύουμε για τουλάχιστον μια ώρα μέχρι να μαλακώσει.

Τις αγκινάρες επειδή είναι λίγες τις αφήνουμε για το τέλος έτσι ώστε να μην χρειαστεί να τις βάλουμε σε λεμόνι με νερό για να μην μαυρίσουν. Κόβουμε το κλωνάρι από τις αγκινάρες και βγάζουμε τα φύλλα. Στην συνέχεια καθαρίζουμε το πράσινο μέρος που μένει από έξω. Τέλος με ένα μικρό κουταλάκι βγάλτε από το κέντρο το χνούδι τους. Κόψτε τις αγκινάρες στα 4. Δεν θέλουμε να τις κόψουμε σε πάρα πολύ μικρά κομμάτια γιατί θα χαθούν. Θέλουμε λοιπόν να είναι μεγάλα τα κομμάτια για να τις καταλαβαίνουμε. Κάνουμε το ίδιο και με τις υπόλοιπες.

Βγάζουμε το πράσο από την σακούλα και το κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια. Πριν το κόψετε αφήστε το λίγο να ξεπαγώσει για να μπορεί να κοπεί εύκολα. Βγάλτε το έξω περίπου μια ώρα πριν. Προσθέστε και το πράσο στην κατσαρόλα και δυναμώστε την φωτιά.

Τα σέσκουλα τώρα. Αυτά τα έχουμε πλύνει σε κρύο νερό. Κόβουμε τα σέσκουλα και τοποθετούμε και αυτά μέσα στην κατσαρόλα. Πολύ σημαντικό θέλουμε μέσα να έχουμε λίγο υγρασία στην κατσαρόλα μας για να δημιουργηθεί ο ατμός και να πέσουν τα φύλλα. Δεν θα ανακατέψουμε ακόμα απλά το μόνο που θα κάνουμε είναι να βάλουμε το καπάκι και να αφήσουμε να μαραθούν. Όταν μαραθούν τελείως τότε θα τα ανακατέψουμε και θα συνεχίσουμε και τη διαδικασία. Οπότε θέλουμε 10 λεπτά μέχρι να μαραθούν τα χόρτα.

Αφού πέσουν τα χόρτα ανακατεύουμε. Τελευταίο βήμα να βάλουμε τον ξινόχοντρο δεν θα βάλουμε πάρα πολύ. Ο ξινόχοντρος είναι τραχανάς ο οποίος έχει βράσει μέσα σε γάλα και το γάλα αυτό έχει ξινίσει. Θα βάλουμε λοιπόν 2 κουταλιές της σούπας. Έχει χαρακτηριστική γεύση αν δεν σας αρέσει μην το χρησιμοποιήστε απλά με αυτόν τον τρόπο και θα δέσει η σάλτσα και θα δώσει και αυτό το χαρακτηριστικό του. Τοποθετούμε λοιπόν τις δύο κουταλιές στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε λίγο φρέσκο κρεμμύδι. Επειδή το βάζουμε στο τέλος και δεν θα ψηθεί πολύ χρησιμοποιούμε μόνο το πράσινο μέρος γιατί δεν χρειάζεται πολύ μαγείρεμα. Επίσης θέλουμε 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο άνηθο. Από το άνηθο βγάζουμε τα κλωνάρια επειδή πικρίζουν το φαγητό και αυτό δεν το θέλουμε. Βγάζουμε λοιπόν μόνο τα φύλλα τον διπλώνουμε, τον πατάμε και τον ψιλοκόβουμε. Τοποθετούμε το κρεμμύδι και τον άνηθο στην κατσαρόλα.

Ρίχνουμε χυμό από ένα λεμόνι και αλάτι. Φροντίστε η υγρασία που έχει η κατσαρόλα σας τα τελευταία 10 λεπτά να είναι τόση έτσι ώστε ο ξινόχοντρος να τραβήξει ή το κορνφλάουρ που θα βάλετε ανάλογα με το τι έχετε επιλέξει. Μην αφήσετε πάρα πολλά υγρά μέσα γιατί αυτό το φαγητό θέλουμε να είναι στεγνό και όχι σουπέ. Βάζουμε το καπάκι χαμηλώνουμε και αφήνουμε για 10 λεπτά. Βγάζουμε από την κατσαρόλα και σερβίρουμε καλή σας όρεξη!

 

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *