Από Δεκέμβριο, λένε τώρα για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς

71aa74acd9c30a77898fa8fc6dcee775_XL

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το σύστημα αναμένεται να τεθεί σε ισχύ όχι από τις αρχές Δεκεμβρίου και αυτό έπειτα από τις πιέσεις των δανειστών ώστε να αντιμετωπιστεί με πιο γοργό το μείζον ζήτημα των κόκκινων δανείων και να αποφευχθεί μία νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζικών ιδρυμάτων.

Οι τράπεζες απ’ την πλευρά τους πάντως έχουν ξεκινήσει ήδη τις διαδικασίες δίδοντας τις πρώτες εντολές προς δικαστικούς επιμελητές να συντάξουν πρόγραμμα ηλεκτρονικού πλειστηριασμού.

Σύμφωνα με την Καθημερινή πρόκειται για ακίνητα που έχουν βγει σε πλειστηριασμό στο παρελθόν, αλλά τελικώς δεν εκπλειστηριάστηκαν λόγω της αποχής των συμβολαιογράφων.

Με βάση τον σχετικό νόμο οι υφιστάμενοι πλειστηριασμοί, δηλαδή αυτοί που έχουν αναγγελθεί στο παρελθόν, μπορούν να αναγγελθούν εκ νέου με βάση την ηλεκτρονική διαδικασία εντός δύο μηνών, δηλαδή στις αρχές Δεκεμβρίου, σε αντίθεση με τους νέους πλειστηριασμούς, που απαιτούν έξι μήνες και αναμένεται να πραγματοποιηθούν το πρώτο τρίμηνο του 2017.

Να σημειωθεί ότι το στοκ των ακινήτων προς πλειστηριασμό ξεπερνά τις 15.000, στους οποίους πρέπει να προστεθούν και άλλοι 3.700 περίπου που έχουν λάβει ημερομηνία για τους προσεχείς μήνες. Οι τράπεζες επιμένουν ότι δεν πρόκειται για την πρώτη κατοικία δανειοληπτών, αλλά αφορούν οφειλέτες που διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία και βαρύνονται με υψηλές οφειλές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Συμβολαιογραφικός Σύνδεσμος, που έχει και την ευθύνη για τη λειτουργία της πλατφόρμας, παρουσίασε σε εκπροσώπους των τραπεζών το ηλεκτρονικό σύστημα των πλειστηριασμών, ενώ παράλληλα έχει ξεκινήσει και η διαδικασία της πιστοποίησης των συμβολαιογράφων που επιθυμούν να εγγραφούν. Η διαδικασία εξασφαλίζει τη διενέργεια των πλειστηριασμού χωρίς τη φυσική παρουσία των συμβολαιογράφων, κατά των οποίων έχουν στραφεί άλλωστε και διάφορες ομάδες που αντιδρούν στους πλειστηριασμούς. Χθες ακόμη μία φορά ματαιώθηκαν προγραμματισμένοι πλειστηριασμοί στο Ειρηνοδικείο Αθηνών, λόγω επεισοδίων μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών.

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *