Αντιπαράθεση μεταξύ Δήμου και Π.Ε. Καστοριάς για τις αρμοδιότητες διαχείρισης της λίμνης! (ρεπορτάζ)

Ματαιώθηκε ο διαγωνισμός για την προμήθεια του πολυμηχανήματος διαχείρισης των καλαμώνων

Πόλεμος ξέσπασε μεταξύ Δήμου και Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, σχετικά με τις αρμοδιότητες για τη διαχείριση των καλαμώνων της λίμνης.

Το θέμα ήρθε στην επιφάνεια ύστερα από τις δηλώσεις του Αντιδημάρχου Καστοριάς Πέτρου Τόσκου, ο οποίος υποστήριξε ότι αρμόδια αρχή για τη διαχείριση της λίμνης,  είναι η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς.

 

«Η λίμνη τον τελευταίο ενάμισι χρόνο ανήκει στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς και όχι στον Δήμο.Θα πρέπει να καταλάβουν οι δημότες ότι την ευθύνη την έχει η Π.Ε Καστοριάς γιατί έχει δημιουργηθεί ο Φορέας Διαχείρισης της λίμνης για τον οποίο είναι υπεύθυνη», ανέφερε ο Αντιδήμαρχος Καστοριάς και πρόσθεσε ότι ο Δήμος επικουρικά συμβάλλει στον ευπρεπισμό και καθαρισμό της λίμνης», δήλωσε ο Αντιδήμαρχος.

Στον κ. Τόσκο, απάντησε ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δημήτρης Σαββόπουλοςσημειώνοντας ότι οι αρμοδιότητες του Φορέα Διαχείρισης περιορίζονται μόνο στην επίβλεψη των έργων τα οποία θα υλοποιηθούν στο μέλλον στο λιμναίο οικοσύστημα ή στη λεκάνη απορροής.

«Δεν ξέρω γιατί μερικοί που έχουν θέση ευθύνης δεν αντιλαμβάνονται κάποια πράγματα. Αντίστοιχο θέμα σχετικά με το ποιος είναι αρμόδιος για τον έλεγχο της στάθμης της λίμνης, είχε δημιουργηθεί  πριν από ενάμισι χρόνο, όταν ο Φορέας Διαχείρισης πέρασε στην αιρετή  Περιφέρεια και τότε, ο συγκεκριμένος Αντιδήμαρχος έλεγε ότι δεν είναι αρμόδιος ο Δήμος.

Έχει γίνει ερώτημα από τον Δήμο στο ΥΠΕΚΑ σχετικά με το ποιος είναι υπεύθυνος  για τη ρύθμιση της  στάθμης στη λίμνη και  το ΥΠΕΚΑ ακόμα δεν απάντησε, γιατί υπάρχει ένα παλιό  Προεδρικό  Διάταγμα στο  οποίο αναφέρεται ότι αρμόδια είναι η δημοτική αρχή.

Δεν μπορώ να καταλάβω την εμμονή του κ. Τόσκου να λέει ότι ο Δήμος  δεν είναι αρμόδιος. Το πλοιάριο που καθαρίζει τη λίμνη έχω την εντύπωση ότι ανήκει στον Δήμο. Η επιτροπή λίμνης δεν έχει καταργηθεί», είπε  χαρακτηριστικά ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δημήτρης Σαββόπουλος.

Αξίζει  τέλος να σημειωθεί ότι  ματαιώθηκε ο διαγωνισμός για την προμήθεια πολυμηχανήματος  διαχείρισης των καλαμώνων της λίμνης ο οποίος είχε προγραμματιστεί για τις 11 Ιουνίου.

Δεν υπήρξαν προσφορές  και γι΄αυτό η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας θα προκηρύξει εκ νέου  τον διαγωνισμό.

Η αιτία της μη εκδήλωσης ενδιαφέροντος, είναι σύμφωνα με τον κ. Σαββόπουλο οι αυστηρές προδιαγραφές που έχει θέσει η Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας για το πολυμηχάνημα, η παραγγελία του οποίου θα πρέπει να γίνει στο  εξωτερικό, αφού στην Ελλάδα δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο.

Ελένη Ψωμαδάκη

Εφημερίδα ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *