"Αντιμνημονιακός" ανταγωνισμός και μεταξύ των υπουργών της Ν.Δ υπό το φόβο των εκλογών

Το Μαξίμου δεν μπορεί ή δε θέλει να ελέγξει τα γαλάζια μέλη της κυβέρνησης, ενώ οι εταίροι και δανειστές προειδοποιούν για τις συνέπειες μεταρρυθμιστικής αρρυθμίας

Μπροστά στο φόβο των εκλογών και υπό το άγχος του ανταγωνισμού με τον κυβερνητικό εταίρο, οι γαλάζιοι υπουργοί ανταγωνίζονται πλέον και μεταξύ τους ποιος θα εμφανιστεί ως ο πιο “φιλολαϊκός” διαπραγματευτής μνημονιακών δεσμεύσεων και “ηρωικός” υπερασπιστής των συμφερόντων του τομέα ευθύνης τους.

Της Βίκυς Σαμαρά

Ο φαύλος κύκλος της συνεχιζόμενης και επεκτεινόμενης ενδοκυβερνητικής αντιπαράθεσης, δημιουργεί το ερώτημα κατά πόσον το Μαξίμου δεν μπορεί ή δε θέλει να ελέγξει τα κυβερνητικά στελέχη που γκρεμίζουν τη στρατηγική όλης της περασμένης διετίας.

Η μεταρρυθμιστική ρητορική έχει υποχωρήσει σε δεύτερο πλάνο, παρά τις διαβεβαιώσεις προς τους εταίρους και δανειστές πως ο κορμός του προγράμματος απέναντι στην τρόικα δεν θα αλλάξει. Διαβεβαιώσεις που δίνει το Μαξίμου προκειμένου να διαπραγματευθεί τις προαναγγελθείσες διορθώσεις αδικιών, την ώρα που Βερολίνο και Βρυξέλλες εξακολουθούν να πιέζουν για την τήρηση των συμφωνηθέντων και αφήνουν μικρά περιθώρια ουσιαστικών αλλαγών.

Μετά το μέτωπο του ΠΑΣΟΚ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη διαθεσιμότητα, από το οποίο σε πρώτη φάση βγήκε κερδισμένος ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης αλλά παραμένει ανοιχτό, νέα κόντρα ξέσπασε αυτή τη φορά με δύο υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας και με αφορμή την αξιολόγηση στο δημόσιο τομέα. Οι υπουργοί Υγείας Μάκης Βορίδης και Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος έθεσαν ζήτημα χαλάρωσης των κριτηρίων για τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ και στους ΟΤΑ, με πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης να απαντούν πως η αξιολόγηση θα προχωρήσει κανονικά. Το χρονοδιάγραμμα για την πρώτη φάση λήγει στο τέλος του μήνα και η διαδικασία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί τέλος Αυγούστου.

Η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων δεν αποτελεί μνημονιακή δέσμευση, αφορά όμως μία κεντρική πολιτική της κυβέρνησης, την οποία το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης χρησιμοποίησε ως ένα από τα επιχειρήματα στην τελευταία διαπραγμάτευση προκειμένου να πειστεί η τρόικα πως οι αλλαγές στο δημόσιο αποτελούν προτεραιότητα και να αποφευχθεί νέος ποσοτικός στόχος απολύσεων για το 2015.

Προαπαιτούμενο όμως και μάλιστα εξ αυτών του Ιουλίου είναι η μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών κατά 2%, την οποία όμως ο κ.Βορίδης δήλωσε χθες πως θα συζητήσει εκ νέου με την τρόικα, δημιουργώντας αίσθηση.

Συζητήσεις προκάλεσε και η ανακοίνωση του υφυπουργού Ανάπτυξης Γεράσιμου Γιακουμάτου πως η πιλοτική λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές δεν θα εφαρμοστεί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς το συγκεκριμένο μέτρο προτάθηκε την τελευταία στιγμή κατά την προηγούμενη διαπραγμάτευση από το Μαξίμου και όχι το υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου να αποδεχθεί η Κομισιόν αλλαγή των ρυθμίσεων για το γάλα.

Νωρίτερα, ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης με επιστολή στους βουλευτές της Ν.Δ. υπερασπιζόταν την πολιτική του και την περίφημη “εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ”, αφήνοντας έτσι… μεταρρυθμιστικές αιχμές.

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *