Ανέστης Αγγελής: “Είμαστε αποφασισμένοι να εξαντλήσουμε κάθε προοπτική για την ανάπτυξη του Δήμου”

aggelisanestis58Αποκλειστική Συνέντευξη του Δημάρχου Καστοριάς Ανέστη Αγγελή στην “Καστοριανή Εστία”

 

ΕΡ. Κύριε Δήμαρχε, έκλεισαν πέντε μήνες στην Δημαρχία Καστοριάς. Ποιές είναι οι πρώτες σας εκτιμήσεις για την κατάσταση που παραλάβατε;

ΑΠ. Σίγουρα η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί, τηρώντας βεβαίως το θεσμικό πλαίσιο, για να επικρατήσει η διαφάνεια και η δημιουργικότητα στον Δήμο.

ΕΡ. Πώς μπορεί να γίνει αυτό και μάλιστα σε μια συγκυρία που δεν ευνοεί οικονομικά την υλοποίηση τέτοιων σχεδιασμών;

ΑΠ. Μπορεί να γίνει εάν προστατέψουμε την παραμικρή λεπτομέρεια.  Υπήρξαν περίοδοι που και πόροι υπήρχαν και το χρήμα έρεε άφθονο… Αλλά η παραγωγική διαδικασία του Δήμου, δεν ήταν προς την σωστή κατεύθυνση.
Τώρα είμαστε αποφασισμένοι να προστατέψουμε, να νοικοκυρέψουμε και να εξαντλήσουμε κάθε προοπτική προς την ανάπτυξη αλλά ταυτόχρονα να αποδείξουμε ότι ο Δήμος έχει και κονωνικό χαρακτήρα, προς τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, κάτι που έχει γίνει ήδη και θα επεκταθεί περισσότερο στο άμεσο μέλλον.

ΕΡ. Όταν λέμε ότι δεν υπήρξε σωστός σχεδιασμός, εννοείται ότι έγιναν έργα βιτρίνας και όχι έργα ουσίας;

ΑΠ. Δεν θα το έλεγα αυτό. Υπάρχουν και έργα ουσίας αλλά πιστεύω ότι σπαταλήθηκαν πόροι σε δράσεις που δεν ήταν απαραίτητες.
Δηλαδή όπως λέγαμε και προεκλογικά “τσιμεντώσαμε” τόσο πολύ το περιβάλλον, που φθάσαμε στο σημείο να “τσιμεντώσουμε” και τις ψυχές μας!
Δεν είναι τα πάντα τσιμέντο. Πάνω απ΄ όλα είναι ο άνθρωπος και όλα πρέπει να περιστρέφονται γύρω από αυτόν.

ΕΡ. Από τα πρώτα αρνητικά που κληθήκατε να αντιμετωπίσετε ήταν η απένταξη έργων ύψους 8.000.000 ευρώ. Πού οφείλετε αυτό; Γιατί η προηγούμενη διοικηση του Δήμου δίνει μια διαφορετική ερμηνεία σ΄ αυτό. 

ΑΠ. Ερμηνείες μπορεί να δίνονται πολλές!  Η πραγματικότητα όμως είναι ότι τα έργα απεντάχθηκαν λόγω ελλιπών φακέλλων και αυτό αποδεικνύεται από τα έγγραφα που υπάρχουν. Κατά συνέπεια υποκειμενικές απόψεις, δικαιολογίες κλπ, ανήκουν σε άλλες εποχές. Πρέπει να είμαστε συγκεκριμένοι γι΄αυτό κάλεσα και συμβούλους της αντιπολίτευσης, να ενημερωθούν για την πραγματικότητα.
Απεντάχθηκαν 8.000.000 ευρώ έργα περίπου, για ένα και μοναδικό λόγο: Γιατί υπήρξε πλήρης αδιαφορία από την προηγούμενη δημοτική αρχή! Κάτι το οποίο και η διαχειριστική αρχή της περιφέρειας έχει με έγγραφό της επισημάνει.

ΕΡ. Αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στους δικούς σας σχεδιασμούς για τον Δήμο;

ΑΠ. Ασφαλώς και έχει! Ανεξάρτητα αν οι δικοί μας σχεδιασμοί κινούνται σε άλλη κατεύθυνση, οι ακυρώσεις έργων έχουν επιπτώσεις στην απασχόληση και την τοπική οικονομία.

ΕΡ. Στις επαφές που είχατε ως Δήμαρχος, στο διάστημα αυτό, με τους κυβερνητικούς παράγοντες, υπήρξε θετική ανταπόκριση σε ζητήματα του Δήμου και ποιά ήταν αυτά;

ΑΠ. Έχουν γίνει επαφές αλλά δεν ήταν οι επαφές που εμείς θα θέλαμε. Μην ξεχνάτε ότι ήμασταν σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, με τις επιπτώσεις που υπάρχουν στην λειτουργία της δημόσιας διοίκησης.
Προχώρησαν πολλά θέματα του Δήμου όπως η ένταξη στα ΣΔΙΤ του κλειστού γυμναστηρίου, του ανοιχτού  κολυμβητηρίου, του χωροταξικού σχεδιασμού και της επέκτασης της πόλης της Καστοριάς, που καρκινοβατούσε επί χρόνια. Την έγκριση 200.000 ευρώ από το Πράσινο Ταμείο κλπ. Είναι ζητήματα που εντάσσονται στην αναπτυξιακή προοπτική του Δήμου.
Επίσης ρυθμίστηκαν με νομοθετικό πλαίσιο τα δάνεια της ΔΕΥΑΚ προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με αποτέλεσμα η επιχείρηση να αποκτήσει επιτέλους φορολογική ενημερότητα, για να εκτελέσει τα έργα τα οποία απαιτούνται.

ΕΡ. Δηλαδή από εδώ και πέρα η ΔΕΥΑΚ αναλαμβάνει ενεργητικό ρόλο στην κατασκευή των έργων που αφορούν το αντικείμενό της;

ΑΠ. Πράγματι, κατά την άποψή μας, δεν νοείται να υπάρχουν προβλήματα με το νερό σ΄ ένα Δήμο που είναι κοντά στις πηγές, από τη έλλειψη έργων υποδομής. Σας θυμίζω ότι τον Αύγουστο είχαμε λειψυδρία, τον Σεπτέμβριο είχαμε πλημμύρες και η πόλη της Καστοριάς είχε προβλήματα μα την θολότητα του νερού. ΄
Άρα πρέπει να γίνουν συγκεκριμένα έργα, ένα από τα οποία είναι η εξυγίανση των πηγών της Κορομηλιάς και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται πολύ εύστοχα ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Ζαχαρίας Παύλου, με δαπάνη έργου 60.000 ευρώ περίπου.
Στις προτεραιότητες του Δ.Σ. της  ΔΕΥΑΚ είναι η ένταξη στο ΣΕΣ του έργου της αντικατάστασης του τμήματος του δικτύου, που είναι  από αμίαντο με έκταση περίπου 5.500 μέτρων!

ΕΡ. Στην συζήτηση για τον προϋπολογισμό, είχαν ακουστεί διάφορα, για φαινόμενα κακοδιαχείρισης στις επιχειρήσεις του Δήμου, όπως ΔΕΥΑΚ, Κοινωφελής κλπ . 
Προεκλογικά είχατε εστιάσαει στον διαχειριστικό έλεγχο, με σκοπό την πλήρη διαφάνεια. 
Σε ποιο στάδιο βρίσκεται αυτός ο έλεγχος;

ΑΠ. Σε ότι αφορά τον έλεγχο των ορκωτών λογιστών είναι ένας έλεγχος ο οποίος γίνεται αυτοδίκαια. Και προς αυτή την κατεύθυνση υπάρχει εξέλιξη. Πλην όμως, εμείς σαν νέα Δημοτική Αρχή, εντοπίσαμε καταστάσεις και πράγματα τα οποία, αν μη τι άλλο, με στεναχωρούν!
Δεν είναι δυνατόν να χρωστάει η ΔΕΥΑΚ 1,5 εκατ. ευρώ στην ΔΕΗ. Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα.
Δεν είναι δυνατόν να χρωστάει ο Δήμος 300.000 ευρώ και πλέον στην “πιάτσα”.
Εμείς, παρόλα τα κενά που υπάρχουν, επειδή πιστεύουμε ότι ο Δήμος έχει συνέχεια, θα προσέξουμε την λειτουργικότητα των κοινωνικών δομών και των μορφωτικών ιδρυμάτων. Χωρίς να παραβλέπουμε το γεγονός ότι υπάρχουν χρέη. Αυτά θα πληρωθούν όταν ο Δήμος είναι σε θέση να πληρώσει.
Εδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι τα σημάδια της “επιτήρησης” όταν  αναλάβαμε ήταν ορατά και τώρα το πρόσημο έγινε θετικό.
Ο προϋπολογισμός κατευθείαν έχει επικυρωθεί από την Αποκεντρωμένη και αυτό είναι μια επιτυχία της αντιδημαρχίας Οικονομικών.
Εδώ θέλω να δώσω δημόσια συγχαρητήρια για την νοικοκυρεμένη δουλειά, στον αρμόδιο αντιδήμαρχο τον κ. Στεργιόπουλο.

ΕΡ.  Στις συζητήσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, από την πλευρά την αντιπολίτευσης, έγινε λόγος για φαινόμενα αντεκδίκησης και ρεμβασισμού ειδικά σε θέματα ελέγχου και διαχείρισης. 
Πώς απαντάτε σ΄ αυτά;

ΑΠ. Σε καμιά περίπτωση δεν υπήρξε ρεμβασισμός! Αλλίμονο αν προχωρήσουμε έτσι. Εγώ από την πλευρά μου καλώ την αντιπολίτευση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να κινηθεί με θέσεις και προτάσεις και να προχωρήσει μαζί μας με ρεαλισμό και διαφάνεια.
Ο καθένας αποτυπώνει και την συμπεριφορά του αλλά και την διάθεση για προσφορά στον Δήμο.
Ελπίζω στο μέλλον η αντιπολίτευση να δει επί της ουσίας τα προβλήματα των δημοτών, γιατί ο πολίτης δεν συγχωρεί πλέον την κατάσταση που υπήρχε και εξακολουθεί να υπάρχει… Δίνουμε έναν αγώνα για να αναδείξουμε τον Δήμο της Καστοριάς, σ΄ ένα πρότυπο Δήμο. Αυτός ο αγώνας είναι και επίμονος και διαρκής και σε καμιά περίπτωση δεν είμαστε θαυματοποιοί.
Είμαστε απλοί πολίτες που αγωνίζονται να βάλουν τα πράγματα σε τάξη. Και αυτό θα πετύχουμε.

ΕΡ. Ποιές είναι οι πρώτες προτεραιότητες που θέσατε με την ανάληψη των καθηκόντων σας στον Δήμο;

ΑΠ. Η πρώτη προτεραιότητα είναι η πλήρης διαφάνεια. Δεν συγχωρούνται άλλα λάθη από κανέναν μας.
Αλλά βασική μας κατεύθυνση είναι η κοινωνικότητα και η αλληλεγγύη. Υπάρχουν συγκεκριμένες θέσεις και δράσεις προς την κατεύθυνση αυτή. Συγκεκριμένα  θα αναφέρουμε την μείωση των δημοτικών τελών, για τα ΑΜΕΑ και τα εορταστικά δώρα προς τους φοιτητές.
Η αλήθεια  όμως είναι ότι τους τέσσερις πρώτους μήνες της θητείας μας είμασταν υποχρεωμένοι να εκτελέσουμε τον προϋπολγογισμό των προηγούμενων. Στο νέο προϋπολογισμό υπάρχουν δράσεις που έχουν έντονο κοινωνικό χαρακτήρα, μεταξύ των οποίων είναι:

α) Η κοινωνία της Καστοριάς έχει ανάγκη από ένα νέο κοιμητήριο.
Ήδη έχουν ξεκινήσει οι εργασίες προς αυτή την κατεύθυνση και μέσα στο 2015 πρέπει να ολοκληρωθούν.

β) Η κονωνική έκφραση του Δήμου. Υπάρχουν κτήρια τα οποία είναι εγκατελειμμένα και υπάρχουν δομές που πρέπει να στεγασθούν σ΄ αυτά. Όπως το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” που προσφέρει  πράγματι ένα πολύ μεγάλο έργο αλλά θα πρέπει να κινηθεί σε πλαίσια πιο δημιουργικά, σαν ένα σώμα αλληλέγγυο πιο κοντά στην κοινωνία.

γ) Άλλες δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα, όπως η στέγη, το κοινωνικό παντοπωλείο, κοινωνικές εκφράσεις με ιατρεία κλπ, είναι πράγματα που είναι μέσα στον σχεδιασμό μας αλλά απαιτούν χρόνο και συγκεκριμένους κωδικούς χρηματοδότησης.

δ) Η απασχόληση των συνταξιούχων με την δημιουργία αγροκτήματος η οποία θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Αλλά δεν θέλω να μπω στην λογική των εξαγγελιών και προτιμώ να μας κρίνουν οι πολίτες από τα έργα.

Είναι μια νοοτροπία που πρέπει να καθιερωθεί στον Δήμο μας.
Έχουμε αρκετό δρόμο μπροστά μας και βεβαίως θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας.
Αυτά όμως δεν πρέπει να είναι ευχολόγια, πρέπει να γίνουν μια καθημερινή πρακτική, η οποία έχει καθιερωθεί ήδη στο επίπεδο της Εκτελεστικής Επιτροπής.
Τα σημάδια είναι εμφανή. Υπάρχει προγραμματισμός σ΄ όλες τις αντιδημαρχίες του Δήμου.
Μόλις προχθές ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Παπαδημητρίου ανακοίνωσε συγκεκριμένες δράσεις και παρεμβάσεις , που θα γίνουν το 2015 στην ανάπλαση της παλιάς πόλης.
Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η αντιδημαρχία καθαριότητας με επικεφαλής τον αντιδήμαρχο κ. Φωτιάδη, με πολύ πετυχημένες σκέψεις και απόψεις οι οποίες ήδη υλοποιούνται.

ΕΡ. Παλαιότερα είχατε πει ότι η υπόθεση του Πνευματικού Κέντρου είναι ένα προσωπικό σας στοίχημα. Ισχύει αυτό;

ΑΠ. Συνεχίζει να είναι! Δεν θέλω να διακινδυνεύσω αυτή την στιγμή καμία πρόβλεψη, αλλά μπορώ να διαβεβαιώσω ότι υπάρχουν τα μέσα για την υλοποίηση αυτού του έργου, που αποτελεί όνειρο των καστοριανών εδώ και δύο δεκαετίες περίπου.
Εγώ επιμένω στην άποψή μου ότι δεν είναι η εποχή της “τσιμεντοποίησης” αλλά είναι η εποχή της αξιοποίησης τόσων κτηρίων που καταρρέουν καθημερινά από το βάρος του χρόνου.

ΕΡ. Ποιά είναι η σχέση σας με τους αντιδημάρχους και πώς αξιολογείται μέχρι στιγμής το έργο τους;

ΑΠ. Η σχέση μας είναι άριστη. Ο καθένας έχει αποδείξει και με την συμπεριφορά του αλλά και με το έργο του ότι όχι μόνο έχει όραμα αλλά και την θέληση να το υλοποιήσει.
Θεωρώ ότι ο καθένας προσφέρει τα μέγιστα στον τομέα ευθύνης του και οι συνιστώσες αυτές στο τέλος θα δημιουργήσουν ένα σύνολο για το οποίο θα είμαστε όλοι υπερήφανοι.
Ας μου επιτραπεί εδώ να αναφερθώ στην δυναμική και σύγχρονη αντίληψη των δύο αντιδημάρχων Προγραμματισμού και Τεχνικών Έργων Μιχάλη Μπινιάκου και Δημήτρη Κωτούλα, στην αναβάθμιση της ποιότητας ζώης των δημοτών μας.
Την άρτια οργάνωση των παραδοσικών εκδηλώσεων του καρναβαλιού και την διαχείριση στο κεφάλαιο του τουρσμού από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο  Δημήτρη Πετρόπουλο. Καθώς επίσης την εμπειρία και την γνώση σε αγροτικά θέματα και πολιτικής προστασίας από τον αντιδήμαρχο Αθανάσιο Τέρψη.

ΕΡ. Είστε ικανοποιημένος από την απόδοση των υπηρεσιών του Δήμου στην εξυπηρέτηση της καθημερινότητας του πολίτη και αν σκέφτεστε να φέρεται κάποιες μεταβολές για μεγαλύτερη απόδοση;

ΑΠ. Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει μεταβολές και αυτό είναι μια επιλογή. Πλην όμως έχουν δοθεί εντολές να δημιουργηθεί το νέο οργανόγραμμα του Δήμου, που θα αποδίδει “τα του Καίσαρος τω Καίσαρι”.
Το οργανόγραμμα που έχει αναλάβει η αντιδημαρχία Προγραμματισμού θα είναι έτοιμο στο προσεχές διάστημα και εκεί θα προσδιορισθούν οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις κάθε υπηρεσίας του Δήμου.
Προς το παρόν όμως θέλω να σημειώσω ότι οι υπάλληλοι επιτελούν στο ακέραιο το έργο τους με τα σημερινά δεδομένα.
Το νέο οργανόγραμμα αποτελεί ήδη σημείο διαβούλευσης. Δεν είναι κάτι το “αυταρχικό”, βλέπει τις ανάγκες του Δήμου και τις δυνατότητες του προσωπικού και προσαρμόζεται απόλυτα σ΄ αυτό.

ΕΡ. Από την πρώτη στιγμή σας ασκήθηκε μια σκληρή, θα έλεγα, κριτική από ορισμένα  “μέσα ενημέρωσης” και μάλιστα για ευθύνες και παραλείψεις που δεν αφορούν την δική σας Δημοτική Αρχή. 
Πώς ερμηνεύεται αυτή την “υποδοχή” που σας επιφύλαξαν;

ΑΠ. Να πω το εξής: Η κάθε κριτική είναι καλοδεχούμενη και αν θέλετε είναι και ωφέλιμη, γιατί συμβάλλει στον προβληματισμό των ανθρώπων που ασχολούνται με τα κοινά.
Πράγματι έχω κατηγορηθεί για πράγματα που δεν έχω κάνει. Αυτή είναι η κοινωνία και έτσι εκφράζεται…. Υπάρχουν πάντα οι επιτήδειοι οι οποίοι σπέρνουν αυτά που σπέρνουν για δικούς τους λόγους.
Εγώ είμαι υποχρεωμένος να αντέξω και θα αντέξω, με γνώμονα το συμφέρον του Δήμου και βασικούς άξονες την αλληλεγγύη, την διαφάνεια και την δημιουργία. Από εκεί και πέρα οι επικριτές θα πάρουν την απάντησή τους μέσα από το δημιουργικό έργο που επιτελούμε.
Όταν ασχολείσαι με τα κοινά θα πρέπει να ξέρεις  ότι θα πορευθείς και μέσα από λιμώνες αλλά και μέσα από δύσβατα βραχώδη μονοπάτια.
Αυτό που δεν δέχομαι σε καμια περίπτωση, είναι κάποιοι να εμφανίζουν τον ευατό τους ως τιμητή των πάντων και να μηδενίζουν το έργο των άλλων.
Πώς μπορούμε να εμφανίσουμε έργο από τον πρώτο μήνα, όταν τον προϋπολογισμό και τους κωδικούς χρηματοδότησης τους έχουν σχεδιάσει άλλοι;
Εμείς είμαστε ανοιχτοί στον οποιονδήποτε να τον ενημερώσουμε για την πραγματική διάσταση των πραγμάτων.

ΕΡ. Εν κατακλείδι η “Εν τιμή πρόταση” βαδίζει σε καλό δρόμο;

ΑΠ. Αν και είναι πολύ βαρύ στοίχημα, θα πω ότι βαδίζουμε στο σωστό δρόμο και μόνο μ΄ αυτή την προοπτική είμαστε εδώ….

Καλή επιτυχία στο έργο σας.

Ευχαριστώ να είστε καλά

 

kastoriani-estia.blogspot.gr

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *