Αλλαγή τακτικής από ΣΥΡΙΖΑ -Προσπάθεια να πείσει ότι όσα λέει είναι εφαρμόσιμα

Αλλαγή τακτικής από ΣΥΡΙΖΑ -Προσπάθεια να πείσει ότι όσα λέει είναι εφαρμόσιμα

Είναι από τις λίγες φορές που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δίνει αγώνα όχι για να φθείρει την κυβέρνηση, αλλά περισσότερο για να πείσει ότι τα όσα λέει είναι εφαρμόσιμα, και ότι το σχέδιό του αποτελεί την μόνη εναλλακτική οδό εξόδου (ή επιβίωσης) από την κρίση.

Η κυβερνητική φθορά είναι στοιχείο αναμφισβήτητο που καταγράφεται μάλιστα δημοσκοπικά, χωρίς την υπερβολική προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να την αναδείξει. Είναι οι επιλογές της κυβέρνησης που δείχνουν σύστημα σε “vertigo”. Ο ΕΝΦΙΑ, η μη μετάδοση της ομιλίας Τσίπρα στη ΔΕΘ, η φορολόγηση των προνομίων που δίνουν οι εταιρείες στα στελέχη τους, όλα δείχνουν ότι στο κυβερνητικό επιτελείο, κάτι δεν πάει καλά.

Η Κουμουνδούρου περιμένει ότι η φθορά από άστοχες επιλογές σαν τις προηγούμενες θα είναι μεγαλύτερη της καταγραφόμενης στις δημοσκοπήσεις, και άρα η πρωτιά στις εκλογές δεδομένη.
Το στοίχημα συνεπώς παραμένει στο κατά πόσο ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να κυβερνήσει.
Να κυβερνήσει αυτοδύναμος, χωρίς την κηδεμονία δυνάμεων που με τη μικρή -σε ποσοστά- συμβολή τους, θα μπορούσαν αφετηριακά να υπονομεύσουν επιλογές της αυριανής κυβερνησης, με το επιχείρημα ότι αποτελούν π.χ μονομερείς ενέργειες.

Γνωρίζει ο Αλέξης Τσίπρας ότι το σημείο κλειδί, είναι να πείσει ένα μεγάλο μέρος των κεντρώων ψηφοφόρων ότι έχει και μπορεί, να εφαρμόσει ένα πλέγμα επιλογών απολύτως εφαρμόσιμο και ορθολογικό, τόσο ώστε οι εταίροι και δανειστές να συγκατανεύσουν σε κάποιου είδους διευθέτηση.
Συνεπώς, αναζητά στο εξωτερικό λειτουργικές και ρεαλιστικές διευθετήσεις για θέματα όπως η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, ενώ στο εσωτερικό με υπερπροβολή των προγραμματικών του κατευθύνσεων, αναζητά συναινέσεις και επιχειρεί να πείσει ότι θέλει όχι να “αναποδογυρίσει το τραπέζι” αλλά σε συνεννόηση με εταίρους και δανειστές να βρει βιώσιμες λύσεις.

Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει η κατεύθυνση ο ΣΥΡΙΖΑ να μην ισοπεδώνει τα πάντα στη Βουλή στη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, αλλά να παρουσιάζονται από τους βουλευτές οι προγραμματικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς ισοπεδωτική κριτική στην κυβέρνηση. Θα επιδιώξουν περισσότερο να πείσουν παρά να αναθεματίσουν τις κυβερνητικές επιλογές αφήνοντας το έργο της κριτικής κυρίως στον Αλέξη Τσίπρα που θα ανταλλάξει πυρά -κατά τα φαινόμενα- με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Μάκη Βορίδη.

Αυτή άλλωστε είναι και η συζήτηση που γίνεται αυτή την ώρα στην Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδριάζει από τις 10 το πρωί στη Βουλή.

 

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...