Ακόμα και μειώσεις φόρων μετά το πλεόνασμα "βλέπει" το υπουργείο Οικονομικών – Όλα θα κριθούν το φθινόπωρο στις νέες συζητήσεις με την τρόικα

1,048 δισ. ευρώ το πλεόνασμα το α’ τετράμηνο του 2014 έναντι στόχου 742 εκατ. ευρώ
– 1,144 δισ. ευρώ το έλλειμμα του προϋπολογισμού
– Στέλεχος ΥΠΟΙΚ: Στόχος τώρα η μείωση των φόρων και η χαλάρωση της λιτότητας
– Πως η μείωση των φόρων συνδέεται με τις αποφάσεις των Ευρωπαίων για την ελάφρυνση του χρέους

Πρωτογενές πλεόνασμα 1,05 δισ. ευρώ, ή περίπου 300 εκατ. ευρώ πάνω από τον στόχο εμφανίζει ο προϋπολογισμός το α’ τετράμηνο του 2014 και στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αφήνουν τώρα να εννοηθεί πως δεν αποκλείεται να μειωθούν οι φόροι και να χαλαρώσουν τα μέτρα λιτότητας.
Click4more: Πλεόνασμα 1,048 δισ. το α’ τετράμηνο του ‘14
Ό,τι όμως είναι να γίνει, θα γίνει το φθινόπωρο, στις νέες συζητήσεις με την τρόικα. «Η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων δίνει τη δυνατότητα συζητήσεων για μείωση των φόρων», σημείωσε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών

Το στέλεχος του υπουργείου εντάσσει στο πρόγραμμα της συνολικής διαπραγμάτευσης και τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων για τα επόμενα χρόνια

Αν και δεν έχει τεθεί ακόμα υπό συζήτηση το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων για την επόμενη διετία, όλα θα συνεκτιμηθούν όταν θα μπουν στο τραπέζι όλα τα νέα δεδομένα και, συγκεκριμένα, τα όποια οφέλη από την πρόωρη έξοδο στις αγορές, η υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων στη διετία 2013- 2014, αλλά και οι αποφάσεις που έχουν ήδη λάβει οι εταίροι για την περαιτέρω μείωση του χρέους της χώρας.

Όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, η έκδοση του 5ετούς ομολόγου και πολύ περισσότερο η δεύτερη έκδοση, η οποία- εκτός απροόπτου- θα γίνει έως το τέλος του χρόνου, δεν ανατρέπει τον σχεδιασμό του βασικού σεναρίου για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Με δεδομένο, ότι η όποια επιπλέον δαπάνη για τόκους (τα επιτόκια των εκδόσεων είναι υψηλότερα των δανείων της τρόικας), «καλύπτεται» από τα οφέλη που προκύπτουν από τη μείωση του χρέους, αλλά και από τη βελτίωση του κλίματος, η οποία, στη συνέχεια επηρεάζει θετικά τους ρυθμούς του ΑΕΠ.
Οι στόχοι του προϋπολογισμού έχουν χαρακτηριστεί ιδιαίτερα φιλόδοξοι από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής
Ως χαρακτηριστικό, μάλιστα, παράδειγμα αναφέρονται οι τέσσερις εκδόσεις εντόκων γραμματίων, που έγιναν μετά από την έκδοση του 5ετούς ομολόγου, και στις οποίες το επιτόκιο περιορίστηκε σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα.

Σημειώνεται, ότι στο ίδιο μήκος κύματος με το οικονομικό επιτελείο, κινούνται και διεθνείς οργανισμοί (όπως ο ΟΟΣΑ), που επισημαίνουν ότι θα πρέπει να λειτουργήσουν οι αυτόματοι σταθεροποιητές (δημοσιονομική χαλάρωση), έτσι ώστε να μην «στραγγαλιστούν» οι προοπτικές ανάπτυξης της χώρας.

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *