ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΤΑ ΚΟΥΒΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ Βενιζέλος για ανασχηματισμό: Η κυβέρνηση χρειάζεται νέα ώθηση και νέα αφετηρία, αλλά δεν θα βιαστούμε

Την εναρμόνισή του με τον Αντώνη Σαμαρά αναφορικά με το ζήτημα του ανασχηματισμού έδειξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια τηςσυνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Τετάρτης.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε χαρακτηριστικά «Δεν θα γίνει καμία κίνηση κατά τρόπο βεβιασμένο, πιεστικό και αποσπασματικό». Σημείωσε, ακόμη, ότι ο ανασχηματισμός θα γίνει με όρους πολιτικούς και όχι δημοσιογραφικούς.

«Χρειάζεται μια νέα ώθηση, μια νέα αφετηρία, χρειαζόμαστε μια επανεκκίνηση, συστράτευση και επανένωση του έθνους. Υπάρχουν στο χώρο της Κεντεοαριστεράς πρόσωπα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν» aπάντησε, σε ερώτηση εάν υπάρχουν στελέχη της ΔΗΜΑΡ, που θα μπορούσαν να αναλάβουν χαρτοφυλάκια στον ανασχηματισμό. Και πρόσθεσε «Πάντα είμαστε υπέρ της συμμετοχής και άλλων κομμάτων στη συγκυβέρνηση» τόνισε.

Παράλληλα, αναφερόμενος στο ζήτημα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ, είπε σιβυλλικά πως «θα γίνουν όσα πρέπει να γίνουν, για να προσφέρει η παράταξη περισσότερα στη χώρα».

Καρφιά κατά Κουβέλη

Στην τοποθέτησή του για την παραίτηση του Φώτη Κουβέλη ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι το κόμμα του σέβεται τις εσωτερικές διεργασίες άλλων κομμάτων και εξέφρασε την ελπίδα οι διαδικασίες αυτές να λειτουργήσουν άμεσα, αφήνοντας με αυτόν τον τρόπο αιχμές για το κατά πόσον είναι πραγματική η παραίτηση Κουβέλη.

Μάλιστα, σχολίασε με τρόπο δηκτικό «Εμείς δεν επιχαίρουμε για το κακό εκλογικό αποτέλεσμα… Εμείς δεν θέσαμε θέμα ηγεσίας για τον κ. Κουβέλη, εκείνος έθετε θέμα ηγεσίας για το ΠΑΣΟΚ» σχολίασε ακόμη.

Απάντηση σε Παπανδρέου για συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε και στον Γιώργο Παπανδρέου αναφορικά μετά όσα είπε ο πρώην πρωθυπουργός για ενδεχόμενη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ στο μέλλον.

«Για το ζήτημα συνεργασιών θέλω να συμμετάσχουν με πρωτοβουλίες και ιδέες όλα τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ στην οποία ανήκει και ο Γιώργος Παπανδρέου» σχολίασε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε «Πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να μας πει πώς αντιλαμβάνεται τα πράγματα, για να καταλάβουμε αν έχουμε λόγο ύπαρξης»

Για το μπόνους των 50 εδρών

Οσο για το μπόνους των 50 εδρών, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι είναι κατάλοιπο της προηγούμενης συγκυρίας και δεν έχει λόγο να διατηρείται, από τη στιγμή που τα κόμματα λαμβάνουν μεσαία ή χαμηλά ποσοστά.

Για την ονομασία των Σκοπίων

Για το ζήτημα των Σκοπίων, ανέφερε ότι ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, είναι πάντα ευπρόσδεκτος για συζητήσεις, για τις οποίες, όπως ανέφερε, είχε μιλήσει και στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, ώστε να δοθεί ιδιαίτερη σημασία.

Για το μειονοτικό κόμμα στη Θράκη

Αναφορικά με τις επιδόσεις του μειονοτικού μουσουλμανικού κόμματος στην Ξάνθη και τη Ροδόπη, ο κ. Βενιζέλος σχολίασε ότι «όλοι οι Έλληνες πολίτες έχουν τα ίδια πολιτικά δικαιώματα… Σεβόμαστε το διεθνές δίκαιο και τις ρυθμίσεις της Συνθήκης της Λωζάννης».

«Μια Περιφέρεια πρέπει να εκφράζεται με συνεκτικό τρόπο για το κοινό καλό. Μια χώρα να συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με κριτήρια ευρωπαϊκά» συνέχισε, εξηγώντας: «Γενικά δεν συμφωνώ με την ανάλυση που γίνεται σε σχέση με το πολιτικό αποτέλεσμα που παράγεται. Σημασία έχει για μας μια καλύτερη μοίρα για όλους τους κατοίκους της Περιφέρειας Μακεδονίας-Θράκης».

Για τις δηλώσεις Ερντογάν περί τρομοκρατίας

Σχολιάζοντας τις αναφορές του Ταγίπ Ερντογάν για Κούρδους τρομοκράτες που εκπαιδεύονται στην Ελλάδα, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός ίσως έκανε μια παρεξήγηση, καθώς η χώρα μας έχει πολλές φορές δεχτεί τα συγχαρητήρια της Άγκυρας για θέματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.

Για το Κυπριακό

Οσο για το Κυπριακό, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι την πρωτοβουλία των κινήσεων την έχει η Κύπρος, ενώ ο ίδιος θα συναντηθεί την Παρασκευή με τον Κύπριο ομόλογό του, Γιαννάκη Κασουλίδη, στο άτυπο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, για να συζητήσουν σε ποιο σημείο βρίσκονται επί του παρόντος οι διαπραγματεύσεις.

Τι ανέφερε για τις Ευρωεκλογές και την άνοδο των ακροδεξιών -Ευρωσκεπτικιστών

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι πρέπει να σεβαστούμε τις ιδρυτικές Συνθήκες, πρέπει να σεβαστούμε το νέο ενισχυμένο ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τον συσχετισμό δυνάμεων που υπάρχει πλέον στη νέα σύνθεσή του.

Παράλληλα, τόνισε ότι δεν μπορεί η διαδικασία επιλογής του νέου Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και γενικότερα η διεργασία για την κατανομή των κρίσιμων θέσεων στο ευρωπαϊκό θεσμικό οικοδόμημα, να είναι μια συζήτηση για τον ρόλο ή τη σταδιοδρομία προσώπων ή για την κατανομή βαθμών επιρροής μεταξύ κομμάτων και μεταξύ κρατών, χρειάζεται, όπως είπε, κάτι πολύ πιο ουσιαστικό, με διαφάνεια και ειλικρίνεια απέναντι στους πολίτες.

«Εάν δεν ξαναπείσουμε τους λαούς μας, ότι η Ευρώπη μπορεί να λειτουργήσει δυναμικά, ανταγωνιστικά, με δικαιοσύνη, ισότητα, με ευκαιρίες και υψηλή ποιότητα παροχής υπηρεσιών με ένα ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος, δεν θα έχουμε καταλάβει αυτό που έγινε και δεν θα έχουμε δώσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη την προοπτική που πρέπει» υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος.

Μάλιστα, σημείωσε ότι η συζήτηση αυτή θα συνεχιστεί την προσεχή Παρασκευή στην Αθήνα στο Άτυπο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων που θα διεξαχθεί στο Ζάππειο Μέγαρο, με τη συμμετοχή των 28 Υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων.

Όπως, είπε, στην εισαγωγική του ομιλία θα παρουσιάσει το πλαίσιο, το οποίο κατά τη γνώμη της ελληνικής Προεδρίας, πρέπει να κινηθεί όλη αυτή τη προσπάθεια και ευχήθηκε να προκύψει κάτι θετικό για την Ευρώπη, έτσι όπως την αντιλαμβάνονται οι πολίτες της και οι λαοί της.

Σχολιάζοντας την άνοδο της Ακροδεξιάς έκανε λόγο για «ένα μεγάλο πολιτικό πρόβλημα για όλη την Ευρώπη» και επανέλαβε ότι δεν συνδέεται μόνο με την οικονομική κρίση, καθώς παρουσιάστηκαν αυξημένα ποσοστά της Ακροδεξιάς σε χώρες που δεν αντιμετωπίζουν μείζονα οικονομικά προβλήματα, αλλά σχετίζεται με το πολιτικό κλίμα και την αντίληψη για τους θεσμούς.

Αναφερόμενος, δε, στο φαινόμενο του Ευρωσκεπτικισμού, σημείωσε ότι είναι πολύ ευρύτερο και σχετίζεται με την αδυναμία της νέας ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης να πείσει τους λαούς ότι μπορεί να τους προσφέρει κάτι σημαντικό.

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...