Αθλητική ανασκόπηση Newsit: Δεκατέσσερις "σταθμοί" μέσα στο 2014

Αθλητική ανασκόπηση Newsit: Δεκατέσσερις `σταθμοί` μέσα στο 2014

Το NewsIt παρουσιάζει 14 σημαντικούς “σταθμούς” στον αθλητισμό τη χρονιά που φεύγει. H παρουσία της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου στο Μουντιάλ, το ποδοσφαιρικό “αντίο” του Γιώργου Καραγκούνη, το νταμπλ του μπασκετικού Παναθηναϊκού, οι νίκες του πρωταθλητή Ολυμπιακού επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, της Ατλέτικο και της Γιουβέντους είναι αυτά που ξεχωρίζουν.

Θυμηθείτε τα σημαντικότερα αθλητικά γεγονότα του 2014 μέσα από τις 14 “στιγμές” που επέλεξε το NewsIt.

1. Το “θαύμα” της Εθνικής στο Μουντιάλ, το επεισοδιακό διαζύγιο με Σάντος και το γρήγορο “έλα-φύγε” του Ρανιέρι

Το 2014 ήταν μια σημαντική χρονιά για την Εθνική, που αρχικά «κέρασε» μεγάλη χαρά τους φίλους της, αλλά στο… τελείωμα τους προβλημάτισε. Η “γαλανόλευκη” βρέθηκε στον ίδιο όμιλο με την Κολομβία, την Ιαπωνία και την Ακτή Ελεφαντοστού, παίρνοντας μεγάλη πρόκριση για τους «16» του Μουντιάλ με τη νίκη της την τελευταία αγωνιστική επί των Ιβοριανών με 2-1.

Η… υπέρβαση όμως για τους «8» του θεσμού «κόλλησε» στην αναμέτρηση με την Κόστα Ρίκα. Ο Κέιλορ Νάβας έπιασε το κρίσιμο πέναλτι του Φάνη Γκέκα. Ο αποκλεισμός… πικρός –έτσι όπως διαδραματίστηκε- αλλά η επιτυχία δεν παύει να είναι μεγάλη για τούτη τη μικρή χώρα.

Η συνέχεια όμως της Εθνικής ήταν αντιστρόφως ανάλογη. Ο Φερνάντο Σάντος ολοκλήρωσε την πορεία του με την “γαλανόλευκη”, με επεισοδιακό τρόπο αφήνοντας στην ΕΠΟ το δύσκολο έργο να βρει τον διάδοχο του. Η ομοσπονδία συμφώνησε με τον Κλαούντιο Ρανιέρι, αλλά τα πράγματα δεν πήγαν όπως όλοι θα θέλαμε.

Ο Ιταλός τεχνικός πειραματίστηκε αρκετά με τη σύνθεση και τις κλήσεις του στην ομάδα, στην προσπάθεια να την ανανεώσει (ο Καραγκούνης «κρέμασε παπούτσια» ενώ ο Κατσουράνης δεν κλήθηκε) και το αποτέλεσμα ήταν τραγικό! Μόλις ένας βαθμός μετά από τέσσερα ματς και με τρεις ήττες σε ισάριθμα εντός έδρας παιχνίδια, κάτι που συνιστά ιστορικό χαμηλό και σχεδόν… πετάει εκτός Euro 2016 την Γαλανόλευκη. Φυσικά, ο Ρανιέρι απολύθηκε μια μέρα μετά από την ντροπιαστική ήττα με 1-0 από τα Νησιά Φερόε.

2. Το «αντίο» του… τυπάρα Καραγκούνη στο ποδόσφαιρο!

Ο μεγάλος αρχηγός της Εθνικής ομάδας Γιώργος Καραγκούνης έβαλε τέλος σε μια σπουδαία καριέρα το 2014, την οποία θα ζήλευαν ακόμα και καταξιωμένοι σταρ του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Τελευταίο του παιχνίδι, η ήττα της Εθνικής στη διαδικασία των πέναλτι από την Κόστα Ρίκα, για τους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Βραζιλίας.

Με 139 παρουσίες στην ανδρών, 111 στις «μικρές» Εθνικές, τρόπαιο στο Euro 2004, συμμετοχή στο Euro 2008 και στα Μουντιάλ του 2010 και του 2014 και έχοντας πετύχει σημαντικά γκολ, ο «τυπάρας» άφησε το στίγμα του στο ελληνικό και διεθνές ποδόσφαιρο.

Το «μικρόβιο» της… στρογγυλής θεάς και η αγάπη του για την Εθνική τον έφερε ξανά στην “γαλανόλευκη” αλλά από άλλο πόστο. Η «έμπνευση» Ρανιέρι δεν πέτυχε και ο «τυπάρας» κλήθηκε να βοηθήσει στη βελτίωση της εικόνας της ομάδας, λίγο πριν την απομάκρυνση του Ιταλού τεχνικού από τον πάγκο της ομάδας.

3. Mundial 2014: Οι Γερμανοί «κατακτητές» και η… ξεφτίλα της Βραζιλίας

Το αθλητικό γεγονός της χρονιάς ήταν το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου στη Βραζιλία. Η Γερμανία ήταν η καλύτερη ομάδα του τουρνουά, κατακτώντας το 4ο Μουντιάλ της ιστορίας της, επικρατώντας της Αργεντινής στην παράταση με 1-0, με το γκολ του Μάριο Γκέτσε. Κατά την επιστροφή στη Γερμανία το γλέντι ήταν… τρικούβερτο.

Το Μουντιάλ όμως έμεινε στην ιστορία για δυο ακόμα αναμετρήσεις. Η πρώτη, που ίσως να… ξεπερνά σε δόξα τον ίδιο τον τελικό, ήταν το ιστορικό 7-1 των «πάντσερ» επί της διοργανώτριας Βραζιλίας. Η «σελεσάο» που δεν θύμισε σε τίποτα το ένδοξο παρελθόν της –έχοντας παράλληλα την εύνοια της διαιτησίας σε αρκετές περιπτώσεις- δέχθηκε τέτοια… σφαλιάρα από τη «Νασιονάλμανσαφτ» που θα τη νιώθουν μέχρι και τα τρισέγγονα των Βραζιλιάνων!

Η δεύτερη αναμέτρηση που προκάλεσε αίσθηση στο Μουντιάλ ήταν το Ισπανία – Ολλανδία 1-5, ματς στο οποίο ο Φαν Πέρσι πέτυχε ένα απίθανο γκολ με κεφαλιά. Οι «οράνιε» έκαναν ένα φανταστικό τουρνουά, αλλά στα ημιτελικά ηττήθηκαν στα πέναλτι από την Αργεντινή, κατακτώντας τελικά την 3η θέση. Από τη φάση των ομίλων είχαμε τις πρώτες μεγάλες εκπλήξεις, καθώς η Αγγλία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η τελευταία κάτοχος Ισπανία έμειναν εκτός συνέχειας του τουρνουά.

Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει και τα κατορθώματα του Λουίς Σουάρες. Ο Ουρουγουανός άσος δάγκωσε τον Κιελίνι στο ματς με την Ιταλία και αποκλείστηκε για τέσσερις μήνες, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει το ντεμπούτο του με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα.

4. Ο… συνήθης πρωταθλητής που “λύγισε” τις πρωταθλήτριες Αγγλίας, Ισπανίας και Ιταλίας

Σε μια χρονιά νίκησε στο Τσάμπιονς Λιγκ τρεις πρωταθλήτριες στη χώρα τους, τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, τη Γιουβέντους και την Ατλέτικο Μαδρίτης. “Έσπασε καρδιές”ο Ολυμπιακός!

Στις 25 Φεβρουαρίου επικράτησε στο “Γ. Καραϊσκάκης” 2-0 της Μάντσεστερ Γ.. Σκόραραν ο Ντομίνγκες με καταπληκτικό τακουνάκι κι ο Κάμπελ κι έτσι έγινε το πρώτο βήμα για να βρεθεί στους “8” της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Ομως, δεν ακολούθησε το δεύτερο, που απαιτούνταν για την πρόκριση. Το… απαγόρευσε στις 19 Μαρτίου η Γιουνάιτεντ, η οποία νίκησε 3-0 στο “Ολντ Τράφορντ” με χατ τρικ του Ρόμπιν φαν Πέρσι και απέκλεισε τους “ερυθρόλευκους.

Πέντε ημέρες νωρίτερα, στις 15 Μαρτίου ο Ολυμπιακός στέφθηκε πρωταθλητής Ελλάδας και μαθηματικά κατακτώντας τον 41ο τίτλο της ιστορίας του στην 29η αγωνιστική κερδίζοντας 2-0 τον Πανθρακικό.

Στη σεζόν του Τσάμπιονς Λιγκ που διανύουν οι Πειραιώτες επικράτησαν στη φάση των ομίλων στην έδρα τους, τόσο της Ατλέτικο με 3-2, όσο και της Γιουβέντους με 1-0. Ομως, ηττήθηκε 4-0 από τους “ροχιμπλάνκος” στη Μαδρίτη και 3-2 από τη “Βέκια Σινιόρα”. Ωστόσο στο Τορίνο πραγματοποίησε εξαιρετική εμφάνιση.

5. “Πράσινη” κούπα και… τριάρα στο “Γ. Καραϊσκάκης”

Ο Ολυμπιακός… πλησίαζε στην κατάκτηση ενός ακόμη πρωταθλήματος κι ο Παναθηναϊκός… είπε να του χαλάσει το πάρτι! Στις 2 Μαρτίου οι “πράσινοι” επικράτησαν κατά κράτος των “ερυθρόλευκων” στο “Γ. Καραϊσκάκης” κερδίζοντας τη μάχη των “αιωνίων” με 3-0. Για το “τριφύλλι” σκόραραν οι Πράνιτς, Μπεργκ και Αμπέντ. Το παιχνίδι σημαδεύτηκε από τον τραυματισμό του Ολαϊτάν.

Σχεδόν δύο μήνες μετά, στις 26 Απριλίου ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το Κύπελλο! Στον τελικό της διοργάνωσης διέλυσε 4-1 τον ΠΑΟΚ με χατ-τρικ του Μάρκους Μπεργκ, στο Ολυμπιακό Στάδιο.

Αυτό ήταν το 18ο Κύπελλο στην ιστορία των “πράσινων” για τους οποίους σκόραρε επίσης ο Καρέλης στο 54′, ενώ το γκολ της τιμής για τον ΠΑΟΚ πέτυχε ο Βούκιτς στο 70′ με πέναλτι.

6. Το όνειρο… τελείωσε νωρίς για την Εθνική μπάσκετ

Το νέο εγχείρημα της Εθνικής μπάσκετ με τον Φώτη Κατσικάρη στον πάγκο της ξεκίνησε με πολλές δυσκολίες. Πολλοί παίκτες δεν ταξίδεψαν στο Καρπενήσι για την προετοιμασία λόγω τραυματισμών ή για λόγους ξεκούρασης (Σπανούλης, Περπέρογλου, Μαυροκεφαλίδης, Σχορτσιανίτης) αλλά το μεγαλύτερο πλήγμα ήταν η ξαφνική αλλαγή στάσης του Κώστα Κουφού που αποφάσισε να μην ενισχύσει την ομάδα. Παρά τις απουσίες, την τιμωρία του Καλάθη που τον άφησε εκτός στα περισσότερα φιλικά προετοιμασίας, η Εθνική έκανε εκπληκτική πρώτη φάση στο Παγκόσμιο Κύπελλο μπάσκετ της Ισπανίας. Με 5 νίκες σε ισάριθμα ματς οι διεθνείς σκόρπισαν ελπίδες.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=KtmKDp94Oxs?rel=0&controls=0&showinfo=0]

Δυστυχώς η διασταύρωση δεν ήταν η ιδανική αφού απέναντι στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα βρέθηκε η Σερβία του Σάσα Τζόρτζεβιτς. Οι Σέρβοι καθήλωσαν την Εθνική, τη νίκησαν άνετα (90-72) και προκρίθηκαν στα προημιτελικά ενώ έφτασαν ως τον τελικό όπου έχασαν από την εθνική των ΗΠΑ (92-129). Μεγάλη αποτυχία για τους διοργανωτές Ισπανούς που έχασαν στον προημιτελικό με 65-52 από τους Γάλλους.

Στις 8 Δεκεμβρίου η Εθνική έμαθε τους αντιπάλους της στο Ευρωμπάσκετ του 2015 με την κληρωτίδα να της… κλείνει το μάτι.

7. “Πράσινο” νταμπλ, εποχή Ιβάνοβιτς και νίκη με τα… πιτσιρίκια

Ο Παναθηναϊκός ήταν κυρίαρχος στο ελληνικό μπάσκετ και το 2014. Αρχικά κατέκτησε το 15ο κύπελλο της ιστορίας του επικρατώντας άνετα με 90-53 του Άρη στα δύο Αοράκια, αφού είχε αποκλείσει στο τέλος του 2013 τον Ολυμπιακό στον ημιτελικό.

Το κύπελλο ήταν ο τελευταίος τίτλος του Πεδουλάκη με τον Παναθηναϊκό.
Το κύπελλο ήταν ο τελευταίος τίτλος του Πεδουλάκη με τον Παναθηναϊκό.

Οι “πράσινοι” με τον Φραγκίσκο Αλβέρτη να αντικαθιστά τον Αργύρη Πεδουλάκη έφτασαν στο 9ο νταμπλ της ιστορίας τους μετά από συγκλονιστική σειρά τελικών. Ο Ολυμπιακός έκανε το break στον τρίτο τελικό όμως ο Παναθηναϊκός απάντησε με τον ίδιο τρόπο και στον πέμπτο τελικό του ΟΑΚΑ έφτασε στο 34ο πρωτάθλημα της ιστορίας του.

Ο Διαμαντίδης σήκωσε το 34ο πρωτάθλημα του Παναθηναϊκού.
Ο Διαμαντίδης σήκωσε το 34ο πρωτάθλημα του Παναθηναϊκού.

Η σεζόν 2014-15 βρήκε τους “πράσινους” με νέο προπονητή και πολλούς νέους παίκτες. Ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς έχτισε μία ομάδα πάνω σε πιτσιρικάδες και μάλιστα στο πρώτο ματς της σεζόν, νίκησε σε δραματικό ματς με 77-76. Αυτό το ματς ήταν και το τελευταίο του Μπαρτζώκα στον πάγκο του Ολυμπιακού. Πάντως η τύχη αυτού του αγώνα είναι στον… αέρα αφού εκκρεμεί η απόφαση του αθλητικού δικαστή λόγω της παράνομης παρουσίας του Δημήτρη Γιαννακόπουλου στο ΟΑΚΑ.

Το κάρφωμα του Μπατίστα έκρινε τον προημιτελικό του κυπέλλου.
Το κάρφωμα του Μπατίστα έκρινε τον προημιτελικό του κυπέλλου.

Στην Ευρωλίγκα έφτασε στα προημιτελικά όπως και οι “ερυθρόλευκοι”. Με μειονέκτημα έδρας και αφού έχασε τεράστια ευκαιρία να κάνει το break στο πρώτο ματς, αποχαιρέτησε τη διοργάνωση με βαριά ήττα από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Με συνολικό σκορ 3-2 νίκησε και η Ρεάλ τον Ολυμπιακό. Η Μακάμπι έκανε την έκπληξη και θριάμβευσε επί της Ρεάλ στον τελικό του Μιλάνου (98-86 στην παράταση).

8. Στην κορυφή της Ευρώπης η Ρεάλ Μαδρίτης

H Ρεάλ Μαδρίτης κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ για 10η φορά στην ιστορία της και πρώτη ύστερα από 12 χρόνια. Στον τελικό του “Εστάντιο ντα Λουζ” της Λισαβόνας νίκησε την… συντοπίτισσά της Ατλέτικο με 4-1 στην παράταση!

Η ομάδα του Ντιέγκο Σιμεόνε προηγήθηκε 1-0 στο 36′ με γκολ του Γκοντίν, αλλά στο 93′ ο Σέρχιο Ράμος ισοφάρισε επίσης με κεφαλιά κι έστειλε το ματς στην παράταση, στην οποία η “βασίλισσα” πέτυχε τρία γκολ με τον Γκάρεθ Μπέιλ (110′), τον Μαρσέλο (118′) και τον Ρονάλντο με πέναλτι στο 120′. Αυτό ήταν το 17ο τέρμα του CR7 στο Τσάμπιονς Λιγκ πέρυσι και ήταν πρώτος στη σχετική λίστα, με δεύτερο τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς (10 γκολ), ενώ η Ατλέτικο Μαδρίτης είχε υπάρξει φιναλίστ και πριν από 40 χρόνια. Και τότε είχε χάσει στην παράταση με 4-0 από την Μπάγερν Μ.

9. “Έσπασαν τα κοντέρ” Μέσι και Ρονάλντο

Η κόντρα των δύο σούπερ συνεχίστηκε και το 2014. Ο Λιονέλ Μέσι μπορεί να μην έκανε την καλύτερη χρονιά της καριέρας του, να φέρει επίσης το… βαρύ φορτίο ότι δεν κατάφερε να οδηγήσει την Αργεντινή στην κατάκτηση του Μουντιάλ, αλλά τα κατορθώματά του παραμένουν εντυπωσιακά.

Το Νοέμβριο του 2014 μέσα σε μία εβδομάδα πέτυχε δύο ιστορικά ρεκόρ. Αρχικά, ξεπέρασε τον Τέλμο Θάρα και έγινε ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του ισπανικού πρωταθλήματος και λίγες ημέρες μετά με τα γκολ του στον αγώνα με τον ΑΠΟΕΛ έγινε ο πρώτος σκόρερ στο Τσάμπιονς Λιγκ αφήνοντας πίσω του τον Ραούλ αλλά και τον Ρονάλντο. Ο Πορτογάλος είχε πιο επιτυχημένη χρονιά, η οποία άρχισε με τη συγκινητική απονομή της Χρυσής Μπάλας του 2013.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=BxQoxqiHJEM?rel=0&controls=0&showinfo=0]

Ακολούθησε η κατάκτηση του κυπέλλου Ισπανίας, αλλά το αποκορύφωμα ήταν η η προσθήκη στο παλμαρέ του και του τίτλου του Τσάμπιονς Λιγκ της σεζόν 2013 – 2014. Ο CR7… έσπασε το ρεκόρ παραγωγικότητας σε μία σεζόν στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση (17 τέρματα), ενώ η χρονιά έκλεισε ιδανικά γι’ αυτόν, αφού κατέκτησε με τη Ρεάλ και το Παγκόσμιο κύπελλο συλλόγων. Πάντως, ο ίδιος έκανε το… κομμάτι του αγνοώντας επιδεικτικά τον Μισέλ Πλατινί.

Οι δυο τους θα κοντραριστούν και φέτος για τη Χρυσή Μπάλα με τον Νόιερ να είναι ο τρίτος υποψήφιος.

10. “Κρέμασε τα παπούτσια” του ο μεγάλος αρχηγός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

“Σαπό”, που λένε κι οι Γάλλοι όταν μένουν… ασκεπείς, αφαιρώντας το καπέλο τους τιμητικά για κάποιον. “Σαπό” σημαίνει καπέλο και το Newsit ενθυμούμενο ένα μεγάλο “αντίο” του 2014 μονολογεί: “Κάπτεν Γκιγκς τα σέβη μας”.

“Κρέμασε τα παπούτσια” του ο εμβληματικός αρχηγός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ράιαν Γκιγκς στα 40 του χρόνια και κάτι… ψιλά, έπειτα από 963 παρουσίες με τη φανέλα της αγαπημένης του ομάδας, 168 γκολ, 33 τρόπαια με τους “μπέμπηδες”, 23 χρόνια παρουσίας στη… γειτονιά των “κόκκινων διαβόλων”!

Το “Ολντ Τράφορντ” ήταν το πρώτο κι όχι το δεύτερο σπίτι του Ουαλού -με το “11” στην πλάτη-, που πήρε τους “μπέμπηδες” στους ώμους του ουκ ολίγες φορές, τόσο ως παίκτης όσο και ως προπονητής, όταν αντικατέστησε τον Ντέιβιντ Μόγιες στον πάγκο της Γιουνάιτεντ.

11. Τα χρυσά μετάλλια της Ελλάδας, οι “γοργόνες” και οι “μάγκες”

Παγκόσμιος Πρωταθλητής στο Τσέλιαμπινσκ της Ρωσίας, αναδείχθηκε ο τζουντόκα Ηλίας Ηλιάδης για τρίτη φορά στην καριέρα του (Τόκιο 2010, Παρίσι 2011), ενώ η κωπηλάτισσα Κατερίνα Νικολαΐδου “ντύθηκε” κι αυτή στα… χρυσά τον Ιούνιο του 2014. Στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης στο σκιφ ελαφρών βαρών στο Βελιγράδι.

Στη σερβική πρωτεύουσα κατέκτησε αργυρό η ελληνική τετράκωπος, ενώ η Νικολαΐδου ήταν δεύτερη και στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κάτω των 23 χρόνων.

Αυτές δεν ήταν οι μοναδικές… εξορύξεις μετάλλων της Ελλάδας. Κατά… παράδοση πια ο υγρός στίβος κάνει το χρέος του. Η αρχή έγινε σε συλλογικό επίπεδο με την ομάδα γουότερ πόλο γυναικών του Ολυμπιακού, η οποία κατέκτησε το τρόπαιο του LEN TROPHY κερδίζοντας 10-9 στον τελικό του Final Four την ιταλική Φιρέντσε, στη Φλωρεντία… Ο Γιώργος Μορφέσης, αλλά και ο Νίκος Γέμελος είναι οι δυο μεγάλοι μάγκες της προπονητικής στον υγρό στίβο και δεν θα μπορούσαν να μείνουν χωρίς… βάθρο! Ο μεν κόουτς της υδατοσφαίρισης οδήγησε στην κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου την Εθνική ομάδα νέων γυναικών, η οποία επικράτησε 7-6 της Ιταλίας στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Όστια.

Ο δε προπονητής της κολύμβησης… είδε την ομάδα της open water κολύμβησης που συγκρότησαν οι Σπύρος Γιαννιώτης, Αντώνης Φωκαϊδης και Κέλυ Αραούζου να τερματίζει δεύτερη στα 5χλμ. και να κατακτά το αργυρό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Βερολίνου.

12. Θλίψη και δάκρυα γι’ αυτούς που… έφυγαν

Το “αντίο” για πάντα πώς να ειπωθεί; Ποιο φάρμακο γιατρεύει την ανθρώπινη απώλεια; Αναντικατάστατοι είναι οι άνθρωποι και το κενό που αφήνουν όταν είναι παντοτινό, είναι και τραγικό. Υπήρξαν στιγμές μέσα στο 2014 που η καρδιά μας έγινε 1000 κομμάτια… Και κάποιες από αυτές ήταν για ινδάλματα που κάποτε σκορπούσαν χαρά με τα κατορθώματά τους στον αθλητισμό.

Τα κορίτσια του ανσάμπλ που κατέκτησαν το χάλκινο Ολυμπιακό μετάλλιο στο Σίδνεϊ το 2000 κοιτάζουν στον ουρανό και ψάχνουν… ανάμεσα στα αστέρια τα μεγάλα μάτια της Άννας τους. Ο τραγικός, άδικος και πρόωρος χαμός της Πολλάτου “βύθισε” στην οδύνη την Ελλάδα.

Η  Άννα Πολλάτου  “έφυγε” από κοντά μας στις 17 Μαΐου. Η 31χρονη Ολυμπονίκης έχασε τη ζωή της σε τροχαίο δυστύχημα στην Εθνική Οδό Πύργου – Πατρών, έπειτα από σφοδρή σύγκρουση με αγροτικό Ι.Χ. Η χάλκινη Ολυμπιονίκης  κηδεύτηκε στην Κεφαλονιά, ενώ πλήθος αθλητών τη… συνόδευσε στην τελευταία της κατοικία.

Λίγες μέρες αργότερα, πριν τα μεσάνυχτα στις 23 Μαΐου, ο ελληνικός αθλητισμός σοκαρίστηκε εκ νέου. Ο Παναγιώτης Ποικιλίδης, 4ος Ολυμπιονίκης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες το 1984, 8ος σε αυτούς της Βαρκελώνης και μέλος του Δ.Σ. της ΠΑΕ ΠΑΟΚ άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 49 χρόνων. Η είδηση του θανάτου του πόνεσε την οικογένεια του ΠΑΟΚ,κι οι παίκτες της ομάδας έλεγαν: «…έφυγε ένας ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ άνθρωπος».

Μέσα στο 2014 έφυγε ο σπουδαίος πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Σταύρος Νταϊφάς και ο Κώστας Μουρούζης που είχε διατελέσει προπονητής της Εθνικής ομάδας μπάσκετ, της ΑΕΚ, του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού.

Η χρονιά «έκλεισε» με μια απώλεια για την ομάδα του ποδοσφαιρικού Παναθηναϊκού. Στις 3 Δεκεμβρίου ο Κώστας Λινοξυλάκης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών. Υπηρέτησε επί 13 χρόνια το «τριφύλλι». Η κηδεία του έγινε μέσα σε κλίμα έντονης συγκινησιακής φόρτισης. Πλήθος κόσμου, πρώην συμπαίκτες και αντίπαλοι, αλλά και φίλαθλοι είπαν το τελευταίο «αντίο» στον παλιό αμυντικό των «πρασίνων».

Η χρονιά άρχισε με πόνο ψυχής για τους Πορτογάλους! «Έχασαν» τον ήρωά τους! Στις 5 Ιανουαρίου ο… θρύλος Εουσέμπιο έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 71 ετών από ανακοπή καρδιάς.

Η χώρα της Ιβηρικής βυθίστηκε στο πένθος… Ο «μαύρος πάνθηρας» ήταν ένας από τους κορυφαίους παίκτες όλων των εποχών. Η σωρός του τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα, με χιλιάδες κόσμου να περνούν για να δώσουν το «ύστατο χαίρε». Ο Εουσέμπιο βρισκόταν στην απονομή του Euro 2004 και τη μεγαλύτερη στιγμή στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Μετά από δύο χρόνια άνισης μάχης με τον καρκίνο, ο πρώην τεχνικός της Μπαρτσελόνα Τίτο Βιλανόβα απεβίωσε το απόγευμα της 25ης Απριλίου, σε ηλικία 45 ετών. Η είδηση του θανάτου του σκόρπισε τη θλίψη τόσο στη Βαρκελώνη, όσο στην Ισπανία και σε ολόκληρο τον πλανήτη.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=3IWMQieMCkc?rel=0&controls=0&showinfo=0]

Η κηδεία του έγινε στον καθεδρικό ναό της Βαρκελώνης, με… τραγικές φιγούρες τη γυναίκα και τα παιδιά του. Το “παρών” έδωσαν οι συγκινημένοι παίκτες της Μπαρτσελόνα.

Το μεγαλύτερο όμως όνομα στον αθλητισμό που «έφυγε» το 2014 ήταν αυτό του Αλφρέντο ΝτιΣτέφανο! Ο κορυφαίος παίκτης που φόρεσε τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης κι ένας από τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών άφησε την τελευταία του πνοή (4/7) σε ηλικία 88 ετών, μετά από καρδιακή προσβολή. Η είδηση του χαμού του συγκλόνισε τόσο την οικογένεια της Ρεάλ Μαδρίτης, όσο και το παγκόσμιο ποδόσφαιρο. H Ισπανία θρήνησε και το χαμό του Λουίς Αραγονιές του ανθρώπου που οδήγησε την Εθνική ομάδα της χώρας στην κατάκτηση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος το 2008.

 

13. Η “παγωμάρα” με Μπιανκί και η “μάχη” του Σουμάχερ

Η χρονιά που φεύγει μπορεί να χαρακτηριστεί… καταραμένη για τη F1. Από τη μία είχαμε τον Σουμάχερ να δίνει τη μεγαλύτερη μάχη της ζωής του μετά το σοβαρό ατύχημα που είχε κάνοντας σκι και από την άλλη τη σοκαριστική σύγκρουση του Ζιλ Μπιανκί στη Σουζούκα.

Στις 5 Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια του 15ου αγώνα της σεζόν που διεξήχθη κάτω από δύσκολες συνθήκες λόγω της βροχής, ο Ζιλ Μπιανκί προσέκρουσε με πολλά χιλιόμετρα στο πίσω μέρος του γερανού που είχε μπει στην πίστα για να απομακρύνει το μονοθέσιο του Άντριαν Σούτιλ. Ο Γάλλος πιλότος της Marussia διακομίστηκε άμεσα στο Γενικό νοσοκομείο της Μίε και μπήκε σε τεχνητό κώμα. Μετά από 1,5 μήνα μεταφέρθηκε στη Γαλλία όπου εξακολουθεί να νοσηλεύεται. Αναπνέει χωρίς μηχανική υποστήριξη όμως δεν έχει ανακτήσει τις αισθήσεις του. Ο νεαρός πιλότος έχει υποστεί διάχυτη αξονική βλάβη.

Ευτυχώς, υπήρχαν και θετικές στιγμές στη Formula 1. Μετά από μία επική μάχη που κράτησε 19 αγώνες ο Χάμιλτον πανηγύρισε το 2ο πρωτάθλημα της καριέρας του και ο μεγάλος του αντίπαλος, Νίκο Ρόσμπεργκ, άφησε στην άκρη την κόντρα που είχαν οι δυο τους και έσπευσε να αγκαλιάσει τον Βρετανό Παγκόσμιο πρωταθλητή.

14. Στο ΝΒΑ κι ο Παπανικολάου… Η επιστροφή του “βασιλιά” και το ρεκόρ του Κόμπι

Στη φαντασμαγορική… γειτονιά του ΝΒΑ είχαμε νέους “κατοίκους”, αλλά και επιστροφές σε… σπίτια παλιά κι αγαπημένα. Ο Κώστας Παπανικολάου… πέρασε τον Ατλαντικό, ο Τζέιμς ΛεΜπρον “επέστρεψε” στους Καβαλίερς κι ο Κόμπι Μπράιαντ έγινε ο τρίτος σκόρερ όλων των εποχών, αφήνοντας πίσω του τον Τζόρνταν…

Στις 11 Αυγούστου ο “Παπ” έγραψε ιστορία αφού έγινε ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης του ΝΒΑ που είχε επιλεγεί στο δεύτερο γύρο του ντραφτ. Ο διεθνής φόργουορντ υπέγραψε συμβόλαιο με τους Χιούστον Ρόκετς έναντι 4,8 εκ. δολαρίων το χρόνο. Μετά την κατάκτηση δύο ευρωπαϊκών με τον Ολυμπιακό και την επιτυχημένη χρονιά στη Μπαρτσελόνα, κινήθηκε… υπερατλαντικά προς το μαγικό κόσμο του ΝΒΑ και εντάχθηκε στη “Greek Team” μαζί με τον Κουφό, τον  Καλάθη και τον Αντετοκούνμπο. Από τα πρώτα ματς έδειξε ότι μπορεί να “στεριώσει” στο κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ. Κορυφαία στιγμή για το ελληνικό μπάσκετ η συνύπαρξή του με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Οι δύο αθλητές φωτογραφήθηκαν με την ελληνική σημαία ενώ προσέφεραν εντυπωσιακές φάσεις. Ο τραυματισμός του τον κράτησε λίγο πίσω, όμως επέστρεψε γρήγορα στη δράση.

Η μεγαλύτερη επιστροφή της χρονιάς ήταν αυτή του ΛεΜπρόν Τζέιμς στους Κλίβελαντ Καβαλίερς. Το καλοκαίρι του 2010 ο “βασιλιάς” μετέτρεψε σε… σαπουνόπερα την ανακοίνωση της απόφασής του να αφήσει το αγαπημένο του Κλίβελαντ για το Μαϊάμι και την “παρέα” των Μπος, Γουέιντ. Η επιλογή του ήταν απόλυτα επιτυχημένη αφού κατέκτησε αυτό που του έλειπε. Πήρε δύο σερί τίτλους και τον Ιούλιο του 2014 με μία επιστολή 952 λέξεων ανακοίνωσε την επιστροφή στο “σπίτι” του.
Ο ΛεΜπρόν γύρισε στους Καβαλίερς με στόχο να τους οδηγήσει στην κορυφή, κάτι που δεν κατάφερε την πρώτη του επταετία στο ΝΒΑ. Ο κόσμος που τον είχε αποδοκιμάσει και είχε κάψει τις φανέλες του, τον υποδέχτηκε ως… ήρωα, ενώ συγκινητικό ήταν και το πρώτο ματς που έδωσε με τη φανέλα του Κλίβελαντ κόντρα στο Μαϊάμι.

marmaga

Ο marmagas είναι ο δημιουργός του blog tismarmagas.wordpress.com. Μετά την επιτυχημένη πορία 2 χρόνων μετέφερε όλα του τα άρθρα στο ανανεωμένο πλέον marmaga.net...


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *